Srbija: kako privući nemačke investicije?

jun 04 2021

Od Subotice, preko Novog Sada i Čačka – „Road Show“ je stigao i do Niša. To je manifestacija kojom Nemačko-srpska privredna komora (AHK) obeležava 20 godina postojanja i rada.

Niš je četvrti grad na mapi Srbije u kojoj se održava manifestacija „AHK Road Show“ povodom 20. rođendana Nemačko-srpske privredne komore. Ambasada Nemačke, Nemačko-srpska privredna komora i nemačka organizacija „Germany Trade and Invest“ (GTAI) ovu manifestaciju organizuju sa ciljem razmene informacija sa članovima i predstavnicima kompanija. Cilj je, takođe, pronaći nove, potencijalne partnere iz regiona.

Nemačko-srpska privredna komora ima preko 350 firmi pojedinačnih članica, kako nemačkih, tako i srpskih. Tih 350 firmi u ovom trenutku u Srbiji zapošljavaju više od 70.000 ljudi. Glavna delatnost komore je razvijanje bilateralnih odnosa, kaže direktor AHK Frank Aleter, a uveliko se razmišlja o tome koje će usmerenje rada komore biti u nekoj neposrednoj budućnosti.

Nemacko Srpska privredna komora 07

„To su uglavnom tri oblasti koje ćemo posebno kao komora podržati, unapređenje strukovnog obrazovanja, investicije i zelena ekonomija. Ono što se odnosi na strukovno obrazovanje, to je nešto što u praksi primenjuju neke firme iz Nemačke koje su ovde u Nišu ili okolini, kao što su ’Falke’ ili ’Leoni’. Što se inovacija tiče koja nas posebno zanimaju, možemo da kažemo da smo ovde na pravom mestu, u Naučno-tehnološkom parku. Nadam se da ćemo poneti sa sobom neke ideje o kojima ćemo nastaviti da razmišljamo“, kaže Aleter.

Šta Srbija izvozi u Nemačku?

Savezna Republika Nemačka je već dugi niz decenija jedan od najznačajnijih spoljno trgovinskih partnera Srbije. „U poslednjih 20 godina, Nemačka je postala najznačajniji individualni spoljno-trgovinski partner, sa 2,2 milijarde evra izvoza iz Srbije ka Nemačkoj, a 3,1 milijardu evra uvoza“, ističe predsednik AHK.

Takođe, Srbija spada u 40 najvažnijih trgovinskih partnera Nemačke, kaže korespondent za zapadni Balkan u nemačkoj organizaciji GTAI, Martin Gaber. „Jedan je od najvažnijih izvoznih partnera sa preko 50 odsto robe, dok preko 13 procenata srpskih proizvoda ide upravo u Nemačku“, objašnjava Gaber i dodaje da se iz Srbije u Nemačku izvozi pre svega elektronika, voće i povrće, tekstil i odevni predmeti. Predstavnik GTAI upravo u tim oblastima vidi mogućnost da Srbija u budućnosti bude još bolji partner, posebno zato što se Nemačka u vreme korone našla pred brojnim izazovima.

Nemacko Srpska privredna komora 11

„Veliki broj nemačkih preduzeća u ovom trenutku traga za novim lancima isporuke i upravo u takvoj jednoj konstelaciji se u prvi plan nameće i zapadni Balkan. S te tačke gledišta, postoji velika šansa i za ovaj region. Ima brojnih mogućnosti za uspostavljanje saradnje sa gradom Nišom i ovim regionom. Tu pre svega mislimo na oblasti kao što su automobilska, tekstilna i neke druge industrije“, objašnjava Gaber.

Niš – to nije samo jeftina radna snaga

Niš i niški region imaju iskustva s nemačkim kompanijama, ali ne dovoljno, smatra domaćin, Milan Ranđelović, direktor Naučno-tehnološkog parka.

„Mi mislimo da ovde postoji veliki potencijal i posebno nam je drago što imamo priliku da članovima komore predstavimo potencijale Naučno-tehnološkog parka kao još jednog od argumenata zbog kojeg bi nemačke kompanije koje posluju u Srbiji i regionu, ali i one koje još uvek nisu tu, mogle da se odluče za poslovanje u Nišu i regionu – s posebnim fokusom na one koje su visoko tehnološke“, kaže Ranđelović.

Nemacko Srpska privredna komora 03

Aleksandar Milićević, direktor Regionalne privredne komore Niš koja obuhvata tri okruga takođe ističe da je Naučno-tehnološki park strateško mesto za nemačke investitore. „Moj zadatak je da pomognem našim gostima da razumeju da Niš i region od oko 720.000 stanovnika nije samo izvor jeftine radne snage i mesto za investiranje s niskim tehnološkim nivoom, već da imamo mogućnost za realan razvoj tehnoloških procesa u fabrikama i da je to mesto za investicije iz visoke tehnologije. To se već dešava, ali to jeste proces i pokušaćemo da ga maksimalno ubrzamo“.

Nemacko Srpska privredna komora 04

Milićević naglašava da postoji i tržište, i potencijal po pitanju radne snage, ali i potencijal što se tiče obrazovanih ljudi. „To je naša velika šansa. A sve te činjenice, kao i geografski položaj, daju nam za pravo da budemo optimisti i da očekujemo da ćemo postati centar tehnologije i logistike. I globalno tržište se menja, Azija postaje sve veći kupac, a sve manje proizvođač i snabdevač drugih regiona. I to nam takođe daje šansu da mi budemo deo koji će biti određen za proizvodnju, i za snabdevanje najvećeg tržišta, a to su Nemačka, ali i Evropska unija“, smatra Milićević.

Podrška ambasade Nemačke

Trgovinska razmena veoma je bitna i za ambasadu Nemačke u Srbiji. Rukovodilac privrednog odeljenja nemačke ambasade u Beogradu, Ane Kristin Piplica, ističe da je 5,3 milijarde evra razmene u 2020. godini sjajan rezultat, za koji očekuje da će nastaviti da se razvija. Ona dodaje da su, mimo ekonomske saradnje, Nemačka i Srbija partneri i u drugim oblastima, te da se mogu osloniti jedni na druge,

Nemacko Srpska privredna komora 09

„Nemačka podržava Srbiju na njenom strateškom opredeljenju – da jednog dana postane članica Evropske unije. A kako bi to postala, moraju se sprovesti brojne reforme. U svim tim reformama Nemačka podržava Srbiju. Pri tom u prvom redu mislimo na pravnu državu u kojoj takođe treba da se sprovedu reforme, jer su one na neki način uslov za investitore kada žele da dođu u neku zemlju“, ističe predstavnica ambasade Nemačke u Srbiji Ane Kristin Piplica.

Autor: Jelena Đukić Pejić                  DW.com

Povezani članci

  • Zadrugarstvo je najbolja ideja koja se desila Kragujevcu

    Od starih paklica cigareta, oni prave novi papir za slikanje. MIC vam donosi priču o Zadrugarstvu iz Kragujevca, mladom preduzeću koje posluje po principu socijalnih preduzeća.

  • Otvoren likovni konkurs za kalendar EU PRO Plus programa za 2024. godinu

    EU PRO Plus je danas otvorio nagradni likovni konkurs za učenike i učenice srednjih škola i gimnazija iz 99 gradova i opština u regionima Šumadije i zapadne i Južne i istočne Srbije na temu „Stvaramo zeleniju budućnost”.

  • Oružani sukob na Kosovu

    Prema saznanjima DW, naoružani Srbi koji su ubijeni ili uhapšeni nakon sukoba sa kosovskom policijom – odreda su lokalci. I to izgleda van kontrole Beograda. Srbija sada gubi prednost koju joj je Kurti davao.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim