Gurajući starog “juga” - do predsedničke rezidencije…

maj 16 2019

“Makedoniji je potreban pravi predsednik koji će raditi isključivo u interesu svih građana. Spreman sam da vodim napred!... Ne smemo da dovolimo da nas procesi vrate unazad, u prošlost i neizvesnost, u izolaciju, daleko od EU i NATO”, poručio je Stevo Pendarovski, novi predsednik Republike Severne Makedonije čiji je slogan bio “Zajedno napred!”

Sutradan, pošto mu je Državna izborna komisija uručila rešenje, u  nedelju 12. maja, u podne, Stevo Pendarovski jе dao svečanu izjavu u makedonskom Sobranju, a potom je u predsedničkoj vili na Vodnu kraj Skopja bila izvršena primopredaja dužnosti sa dosadašnjim predsednikom Đorgem Ivanovim. Na svečanosti povodom stupanja na dužnost petog predsednika nezavisne makedonske države, po prvi put su prisustvovali pretstavnici svih susednih država, a novoizabrani predsednik Republike Severne Makedonije, se sreo sa predsednicima Bugarske, Srbije i Albanije, Rumenom Radevim, Aleksandrom Vučićem i Ilirom Metom. Pendarovski je razgovarao i sa prisutnim diplomatskim pretstavnicima Grčke, Crne Gore, Turske, Poljske…, ali je od makedonskog premijera i lidera vladajućeg SDSM Zorana Zaeva, sa kojim su rame uz rame, sproveli kampanju, dobio samo video chestitku, jer je premijer otišao na odmor, ili prema nekim medijima – na relaksacionu vožnju motorima…Pendarovski Makedonija predsednik 1

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickovski i kandidatkinja za predsednika  ove partije Gordana Silljanovska Davkova se nisu ni pojavili na inauguraciji, pa je možda i zbog te poslednje u nizu ilustracija duboke podeljenosti etničko-makedonskog društva, Pendarovski u svom govoru kao osnovnu nit imao – pomirenje. Koliko to i preoptimistički zvučalo u razjedinjenoj državi.    

Dosadašnji predsednik Ivanov se neće vraćati profesuri na Pravnom fakultetu u Skopju, jer je izabrao doživotnu penziju, kancelariju, vozača i obezbeđenje, a negov odlazak u istoriju su politički prtovnici iz SDSM, propratili jetkim saopštenjem da su njegova dva predsednička mandata razvučena kroz celu deceniju - “primer kako ne treba obavljati predsedničku funkciju”.

“Odlaskom Ivanova završava blokada napretka integracija i blokada zakona, kraj mandata Ivanova znači i kraj promovisanja podela među građanima, kraj veštačkih kriza i tenzija, kraj rušenja demokratije i pravnog poretka i kraj urnisanja ugleda države I integracija u NATO I EU”. Ivanov, koga su politički protivnici nazivali i “Fikus” zbog slepe poslušnosti ka VMRO-DPMNE, je nedavno odbio da otputuje u Tiranu, i tako, jedini put u poslednjih devet godina, ostavio Makedoniju bez pretstavnika na regionalnom samitu “Brdo – Brioni”. On je iskoristio čak i posetu Pape Franciska, da u svom govoru kao domaćin, poslednji put promoviše sporne stavove - o pritiscima, zaveri protiv Makedonije i domaćim izdajnicima koji su prihvatili promenu imena.

Na negovo mesto dolazi takođe pravnik, Pendarovski (1963), koji je 11 godina bio profesor na “Amerikan koledžu” u Skopju, uglavnom na predmetima međunarodnih odnosa, bezbednosti i globalizacije. Bio je načalnik Uprave za analitiku MUP-a, portparol MUP-a u vreme konflikta 2001, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Branka Crvenkovskog i savetnik za spoljnu politiku predsednika Borisa Trajkovskog, poslanik, a od 2017 - i nacionalni koordinator za NATO. Bio je kandidat i na predsedničkim izborima 2014 i izgubio je od Đorga Ivanova.

Njegova suparnica Gordana Siljanovska Davkova je takođe profesor na skopskom Pravnom fakultetu. Bila je ministar u Vladi Branka Crvenkovskog 1992-94, ekspert je Ženevske grupe za zaštitu ljudskih prava, a u vreme Vlade Nikole Gruevskog, kao član Profesorskog plenuma, bila je protivnik politike u sferi obrazovanja i zalagala se z.a autonomiju Univeriziteta. Ipak, Siljanovska Davkova je kritičar Zakona o upotrebi jezika I Prespanskog sporazuma, pa je kao žestoki protivnik promene imena u Republika Severna Makedonija, postala prihvatljiv predsednički kandidat za VMRO-DPMNE, malaksalu posle pada Gruevskog, njegovog begstva u Mađarsku, i brojnih optužnica protiv rukovodstva partije i pretstavnika bivše vlasti.

“Makedonija je starica sa 75 godina, i zamislite, sada joj menjate ime, a kažete joj da to nije menjanje identiteta”, govorila je Siljanovska Davkova u kampanji. I pokušavala da se na sve načine otrgne od svog levičarskog bekgraunda, pa je isticala svoj odnos ka nacionalnim pitanjima, pa čak I vežbala jogu sa građanima Ohrida (“Vežbajte jogu s Gogom!”) da bi se pretstavila kao neuobičajena pojava u makedonskoj politici. U sličnom populističkom duhu, je odgovor Pendarovskog u jednom TV nastupu, da je čovek koji zna i može da pogura stvari sa mrtve tačke, jer je godinama imao i gurao starog “juga”…

Elem, na izborima 21. aprila i 5. maja Pendarovski je osvojio 51.66% glasova (436.212), a Siljanovska Davkova 44,73% (377.713), uz 3,6% nevažećih listića (30.437). I pored poziva na bojkot jednog dela propozicijskih glasača, ipak je postignut census od iznad 40% (46,7%), pošto je glasalo 844,360 građana sa i dalje krajnje kontroverznog biračkog spiska na kojem figurira čak 1.808,131 glasač. Iako je za Pendarovskog glasalo preko 58.000 građana više nego za Siljanovsku Davkovu, i iako su formalno bili nezavisni kandidati ‘- oboje nisu partijski članovi, rezultati izbora su krajnje uznemiravajući za vladajući SDSM.

VMRO-DPMNE koja je na poslednjim parlamentarnim izborima 2016 osvojila samo 4 opštine (tri ruralne), sada je osvojila podršku svojoj kandidatkinji u čak 43 opštine, nasuprot SDSM i Pendarovskom koji je pobedio u 37 opština. Iako se pronacionalna opcija u makedonskom bloku podelila na zastupnike bojkota i njihove oponente koji su tvrdili da se ipak treba izaći na izbore i podržati Siljanovska Davkova, ovakav rezultat je posedica pre svega konfrontacije dveju strana u celoj državi, krajnje antagoniziranih oko Prespanskog dogovora i promene imena, kojom je Makedonija postala - Severna.

I pored mlitavog učešća u kampanji za predsedsedničke izbore, albanska partija Demokratska unija za ntegraciju koja je godinama neizbežni koalicioni partner  u vlasti i VMRO-DPMNE i SDSM, je u drugom krugu, ipak mobilizirala svoje članstvo, pa je Pendarovski nadmoćno osvojio hiljade glasova prednosti u gradovima gde su etnički Albanci većinsko stanovništvo, poput Tetova, Čaira, Gostivara, Struge, Lipkova… Deo analitičara je zbog toga odmah poslao upozorenja da će poraz SDSM i Pendarovskog u svim većim gradovima u kojima su dominantni etnički Makedonci, osim u Strumici I Kumanovu, pa i u prestonici Skopju, u bliskoj buducnosti rezultirati političkim ili etničkim “fakturama” koje će na adresu SDSM poslati kako partnerska partija DUI, tako i ostale tri albanske partije koje su podržale tzv. konsenzualnog kandidata. 

Poslanik DUI Artan Grubi, bivši lider navijačke grupe “Šverceri”, fanova FK “Skupi” (Skopje na albanskom), kluba koji se ranije zvao “Sloga Jugomagnat”, je u pobedničkom duhu izjavio da su “Ali Ahmeti i DUI izabrali i predsednika parlamenta i premijera, i predsednika države. Bez Ahmetija i DUI… to ne funkcioniše”, rekao je Grubi, koji je kasnije ipak reterirao i demantovao da će DUI slati “fakture” jer je Pendarovski i njihov predsednik.

SDSM se takođe suočava i sa sve izraženijim nezadovoljstvom građana koji posle dve godine, očekuju početak ostvarivanja obećanja iz 2015. i 2016., kada je na ulicama rušen režim begunca od zakona, Nikole Gruevskog. Približavanje NATO, makar i po cenu promene imena je domaćoj javnosti pretstavljeno kao veliki uspeh u spoljnoj politici, i podržava ga dobar deo javnosti, ali su dugovi na domaćem planu narasli. Pravna država nikako da vaskrsne, grafiti “Nema pravde, nema mira!” blede na zidovima, ekonomija životari, strane investicije privlači samo jeftina radna snaga, a država je sve podeljenija na nacionalnom i na ideološkom, pa čak i na unutarmakedonskom planu.

Obećanja o skoroj lepšoj budućnosti, ne skrivaju nemoć i neinventivnost, partizaciju koja odobrava i “moj rođak sa sela” – kvalifikacije, armiju neupotrebljivih savetnika izvršne vlasti, ali, pre svega, zamaksiranu nedodirljivost funkcionera DUI, koje u ime opstanka koalicije na vlasti najverovatnije ponovo neće smeti da dokači najavljena “metla” Zaeva, koja treba da rekonstruiše obamrlu Vladu. Možda je i zbog toga, univerzitetski profesor Gordan Georgiev, eks-funkcioner SDSM, preporučio da je jedino rešenje za podizanje rejtinga Vlade Zaeva, prekid koalicije sa DUI i formiranje vlade sa drugim albanskim partijama u zermlji koje imaju veći legitimitet. A ukoliko to ne uspe, Makedonija je već oguglala na permantnu kampanju i predvremene parlamentarne izbore.

Piše: Siniša Stanković

Foto Đorđi Ličovski

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim