Srpska lista ili kršenje ustava Kosova Foto: S. Djordjević

Srpska lista ili kršenje ustava Kosova

oktobar 22 2019

“Samopredeljenje” kao pobednik vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, nije iznenađenje poznavaocima političkih prilika. Lider ovog pokreta,  ranije prepoznatljiv po oštrim stavovima, čestim protestima pa i suzavcu u skupštinskim klupama Aljbin Kurti, kaže da je njegova politička opcija,godinama, strpljivo gradila imidž boreći se  protiv dosadašnjih vladajućih stranaka, kriminala, nepotizma i korupcije.

Do ovakvog izbornog rezultata stigao je sa delimično izmenjenom retorikom, ublaženom u segmentima o Velikoj Albaniji, ali osnaženoj u porukama da će demontirati sistem koji je opisao kao „zarobljenu državu".

„Kada opozicija postane vlada, onda se promena kruniše. U međuvremenu se promena dogodila našom pobedom", bio je jasan Kurti u izbornoj noći.

Ipak, da bi kruna bila prava i da bi išta menjao,Saoopredeljenju je neophodan i koalicioni partner, koga je i pre izborne trke tražio u najstarijoj stranci na Kosovu Demokratskom savezu Kosova.

Zajedničko za nosioce obe političke opcije Aljbina Kurtija i Vjose Osmani je političko neiskustvo u državničkim poslovima. Možda otuda i prostor za zapaljive izjave Kurtija i prećutnu podršku Vjose Osmani koja do zvanični izbornihh rezultata ne želi da iznosi konačne stavove i uslove svoje političke opcije.

Odmah nakon proglašenja pobede,Kurti je vrlo jasno rekao da će započeti razgovore sa Srbima sa Kosova, ali da će u koaliciju uključiti samo one srpske političke stranke koje nisu Srpska lista,koja je prema premiliminarnim rezultatima, osvojila i najviše glasova od svih srpskih političkihh opcija na Kosovu. Ustav Kosova pak kaže da to nije jednostavno za isvesti.

 Eksperti za Ustavno pravo tvrde da treba imenovati barem jednog ministra iz srpske zajednice i jednog iz ostalih nevećinskih zajednica u Vladi, ako postoji samo 12 ministarstava. Ako se premaši broj od 12 ministarstava, treba imati dva ministra iz redova srpske zajednice, jednog iz nevećinskih zajednica, tri zamenika ministara Srbina i dva zamenika ministara iz drugih nevećinskih zajednica. Takođe dodaju  da jedan zamenik predsednika Skupštine treba da bude iz srpske zajednice, a jedan  iz ostalih manjinskih zajednica na Kosovu.  Novi mandatar bi prema Ustavu Kosova članove vlade morao da odredi u konsultaciji sa Srpskom listom.

Ova situacija u praksi  nije baš neviđena do sada. Podsetimo se ,u vreme kada je Srpska lista bojkotovala kosovske instucije u prošlom mandatu, tadašnji premijer Ramuš Haradinaj imenovao je dvoje ministra koji nisu bili iz Srpske liste, i lista nije tada reagovala.

S drugeg strane, politički analitičari na Kosovu smatraju da nesaradnja sa Srpskom listom može Kurtija skupo koštati.

Eugen Čakoli iz Kosovskog demokratskog instituta kaže da je za izbor ministara iz nevećinske zajednice neophodna konsultacija sa političkim subjektima koji predstavljaju tu zajednicu. Kako je rekao, ukoliko se na te pozicije imenuje neko van Skupštine Kosova, tada je potrebno formalno odobrenje većine poslanika srpske zajednice.

 "Ako ovo odobrenje ne dobije, kandidatura premijera neće proći", rekao je Čakoli.

I dok se na Kosovu pregovara ko će sa kim i kako da sastavlja vladu,dok se ponovo prebrojavaju glasovi na više stotina mesta,dok se u centru za prebrojavanje  pojavljuju koverte sa glasovima iz Srbije “sumnjivog mirisa“ koji izazivaju alergijske reakcije kojih zapravo nema kako kažu zvanični rezultati istrage, međunarodna zajednica je vrlo jasna u svojim zahtevima-nastavak dijaloga Prištine i Beograda odmah i sada.

Da li će pobednik izbora na Kosovu Aljbin Kurti učestvovati u dijalogu sa Srbijom i koliko bi u razgovoru mogao da pomogne još jedan novi čovek,za kog se smatra da je “Trampov čovek za sprovođenje neformalne politike”, izaslanik za pregovore iz Sjedinjenih Američkih Država Ričard Grener, ako ne uzimamo u obzir Twitter izjave ,još uvek ostaje nepoznanica.

Uprkos Kurtijevoj izjavi da treba preispitati sve sporazume dogovorene u Briselu, neminovno je da će pregovori biti nastavljeni.Pitanje je kada i kako.
Novi ,verovatni mandatar Vlade Kosova, smatra da je važno da se dijalog dobro pripremi, jer se ne može dozvoliti dalji neuspeh .

Postizborni procesi na Kosovu znaju da potraju,a oni predizborni u Srbiji se zahuktavaju.Sve ukazuje da ćemo iz vrele kosovske jeseni ući u još toplije izborno proleće u Srbiji.

Tekst: MIC

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim