Šest organizacija iz Niša dobilo sredstva za podršku malim i srednjim preduzećima

decembar 30 2019

Dvadeset organizacija za podršku u poslovanju malih i srednjih preduzeća dobilo je podsticajna sredstva preko razvojnog EU Pro programa. U Nišu je podsticajna sredstva dobilo čak 6 organizacija.

Organizacije sa teritorije jugozapadnje i jugoistočne Srbije, njih 60, konkurisalo je za sredstva EU koja se u saradnji sa Vladom Republike Srbije dobijaju kroz razvojni EU Pro program. Od 60 aplikanata izabrano je 20 organizacija. Ovaj program pomaže razvoju konkunretnosti u projektu podrške organizacijama za podršku u poslovanju.

“Od 10 do 30 hiljada evra dobilo je 20 organizacija kako bi pomogli malim i srednjim perduzećima u jačanju tržišnih potencijala i otvaranju novih radnih mesta u svojim preduzećima. Oni su ova sredstva dobili u zavisnosti od svog predloga projekta”, kaže za MIC Goran Zlatković, saradnik u EU Pro programu za razvoj malih i srednjih preduzeća.Start up Nis 2

“Malim i srednjim preduzećima koja su članice tih organizacija veoma će značiti podrška organizacija koje ih prate u njihovom rastu i razvoju. Na žalost, nema mnogo takvih preduzeća, niti mnogo sredstava koja su namenjena njihovom razvoju, jer je većina tih organizacija projektno finansirana, pa je ova prilika dobro došla”, smatra Zlatković i dodaje da je ukupna suma namenjena ovim organizacijama 600.000 dolara.

Jedna od tih organizacija je i Startap centar u Nišu od koga se očekuje značajan rezultat nakon realizacije.

“Startap centar se prijavio za program sa idejom da omogući da u Nišu omogući mladim ljudima da nauče nešto više o gejmingu, i da u budućnosti možda dovede do toga da u narednoj deceniji omogući da Niš postane centar gejming industrije za ovaj deo Balkana. Gejming industrija je najbrže rastuća industrija u svetu, a mi u našem sastavu imamo dve firme koje se bave baš gejmingom. Jedna pravi video igrice, dok se druga bavi digitalizacijom istorijskog nasleđa”, kaže direktor Startap centra Miloš Grozdanović.Start up Nis 3

“Zajedno sa njima napravili smo nacrt šta je ono što u ovom trenutku Nišu fali, kako bi što više ljudi moglo da dobije potrebna znanja iz gejminga”, dodaje on.

Startap centar je za ovaj projekat dobio približno 17.000 dolara, što je 90 odsto vrednosti projekta, a 10% snose sami. Za ovaj novac, oni će u narednih deset meseci koliko će projekat trajati, nabaviti svu potrebnu opremu i edukovati značajan broj zainteresovanih firmi i studenata.Start up Nis 1

“Imamo ideju da se obavi edukacija kako zaposlenih u Startap centru u domenima u  kojima se mi sami bavimo, zaštitom intelektualne svojine u gejmingu, razvoj biznis planova u gejmingu, marketing u gejmingu koji je drugačiji nego u ostalim granama poslovanja, s jedne strane, a s druge strane, 30 studenata i srednjoškolaca prođe kroz obuku i dobiju potrebno znanje kako bi krajem iduće godine mogli i sami da se bave tim poslom”, kaže direktor Startap centra u okviru koga posluje 13 firmi.Start up Nis

Za predavače u ovoj oblasti biće raspisan konkurs na koji će moći da se prijave elokventni pojedinci iz Srbije, ali iz Hrvatske, posebno što su, kako kaže direktor Startap centra, oni najbolji razvoju gejmina u ovom delu Evrope.

“Ovom projektom planirano je i putovanje u gejming centar u Novskoj u Hrvatskoj koji je u ovom trenutku najveći u ovom delu Evrope. Tamo ćemo se u praksi upoznati sa onim šta je potrebno za razvoj jednog gejming centra, budući da su oni za nekoliko godina koliko postoje dostigli jedan nivo koji je za naše prilike veoma visok”, objašnjava Grozdanović.

Startap centar je jedna od 6 organizacija iz Niša koje su dobile podsticajna sredstva od EU Pro programa u nameri da jačaju tržišne potencijale svojih članica malih i srednjih preduzeća, što čini trećinu organizacija koje učestvuju.  

Autor: Jelena Đukić Pejić

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim