Nema napretka u medijskim slobodama u Srbiji

novembar 26 2016

U poslednjih godinu dana nije postignut nikakav napredak u oblasti slobode izražavanja u Srbiji, navedeno je u godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU.  Dvodnevna međunarodna konferencija  u organizaciji Medijskog foruma jugoistočne Evrope (SEEMF) će umesto teme kojom se bavila, svakako ostati zapamćena po tome što je deo novinara napustio skup tokom obraćanja Aleksandra Vučića.

 Na konferencija pod nazivom "Mediji u Evropi: Spremni za krizno izveštavanje - Današnje poslovanje medija u smislu međunarodne krize i konflikata", poručeno je da su medijske slobode ugrožene od autoritarnih vlasti, pa je neophodno da se napravi pogodno okruženje za nesmetani rad medija u cilju medijskih sloboda I protoka validnih informacija bez prepreka, fizičkih napada, pretnji I podsticanja na nasilje. Takođe, u izveštaju komisije se navodi da slučajevi narušavanja privatnosti novinara moraju rešavati pravosudni organi, a ti slučajevi moraju biti javno osuđeni. I još, da blaćenje i napadanje medija mora prestati, isto kao i samocenzura.

S druge strane, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su Vladi Srbije medijske slobode vrlo važne, ali da u Srbiji postoje mediji koji su otvoreno protiv ove Vlade. O radu sudova I nadležnih organa u vezi sa ubistvima novinara, rekao je da organi rade svoj posao i da nema pritisaka na institucije. Tokom njegovog obraćanja skup su u znak protesta napustili novinari BIRN-a, KRIK-a I CINS-a, dok je predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) otkazao učešće na konferenciji koju otvara premijer Srbije.

Nedim Sejdinović je u svom Otvorenom pismu naglasio da ovakav gest predstavlja šamar svim onim novinarima koji su žrtve političkog nasilja vlasti koje on personifikuje i podsetio da “Vučićeva Vlada vrši užasan, konstantan pritisak na medijske slobode, te da su zbog toga mnoge naše kolege sprečene da profesionalno obavljaju svoj posao, a da su neki od njih doživeli i razne vrste poniženja, pa i torture”.

Predstavnica OEBS – ovog departmana za medije u Srbiji, Gordana Janković kao jedan od mnogobrojnih panelista ove konferencije izjavila je da joj svakodnevno dolaze novinari plašeći se da će im se nešto desiti, ali ipak mole da to ostane među njima, što je razlog zašto OEBS nema statistiku koliko je ugroženih novinara u Srbiji.

Ipak, statistika NUNS –a kaže da je tokom 2016. godine, evidentirano 50 napada, od toga 7 fizičkih nasrtaja, 20 verbalnih pretnji, dok su ostalo direktni pritisci na novinare. Iako je u izveštaju EK jasno navedeno kao nešto što ne sme da se dogodi, na srpskim naslovnim stranama su gotovo svakodnevno fotografije “stranih plaćenika koji dobijaju ogroman novac za stvaranje haosa u državi i rušenje premijera Aleksandra Vučića” što osuđuju i medijska udruženja u Srbiji.

Nije ni čudo što je reč godine – zastrašujuće, kako kaže šef misije OESC- a u Srbiji, Andrea Orizio, posebno što je 2016-a godina okarakterisana kao godina krize. Panelisti i govornici naveli su Brexit, napade u Francuskoj, vojni puč u Turskoj, migracije, zamor od proširenja EU-a i neizvesnost buduće politike u Americi. Orizio je dodao da je u vreme višestruke krize s kojom se suočavamo na žalost prva žrtva svake krize istina.

Predstavnik Fondacije Konrad Adenauer Christin Spahr je istakao da je nacionalizam u porastu, što otvorena društva stavlja u poziciju odbrane. On je istakao da politika i mediji ne smeju biti u sprezi, i da je kvalitetno novinarstvo neophodno i za donošenje važnih političkih odluka.

Da li u Srbiji ima kvalitetnog novinarstva pričali su urednici srpskih medija, a kao najvažnije stvari istakli su izuzetno loš položaj novinara u okviru same redakcije, loš položaj celih redakcija i teško finansiranje 1600 medija koliko ih ima u Srbiji.  U tih 1600 medija, pitanje je da li je ubrojan i Tanjug, zvanično ugašena agencija, čiji novinari i dalje prate događaje i odlaze na terene. To je još jedna poruka EK koja očekuje da država reši nejasan pravni status ove agencije. Osim toga, poručuju da je neophodno rešavanje problema finansiranje javnih servisa.

Na konferenciji u Beogradu pred urednika i novinara srpskih medija, predstavnika novinarskih udruženja, fondacija, predstavnika OEBS-a, govorili su i predstavnici i urednici stranih medijskih kuća, ratni izveštači, kao i bivši ministar spoljnih poslova Italije Franco Frattini. SEEMO je organizacija za slobodu medija koja radi u preko 30 zemalja i broji više od 2000 članova.

Piše: Jelena Đukić Pejić

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim