Gradskoj opštini Medijana uručen ugovor u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija

novembar 25 2016

Na zvaničnoj ceremoniji u glavnom gradu Bugarske, Sofiji, predsedniku Gradske opštine Medijana Milanu Krstiću, uručen je ugovor o donaciji u okviru prvog poziva za dostavljanje predloga projekata Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija.

Projektom  pod nazivom “ Unapređenje nematerijalne kulturne baštine u prekograničnom regionu“  predviđena je nabavka opreme za poboljšanje turističke atraktivnosti na području najveće niške opštine. Kako je predviđeno projektom, Gradskoj  opštini Medijana će biti isporučena oprema – osvetljenje, uključujući reflektore, svetla sa efektom prekida, osvetljenje sa promenom boje, postoljima za osvetljenje, mikrofoni (bežični i žičani za vokale, basove), zvučnici, pojačala, procesorski  kontroleri, kablovi, projektor i platno i kamera – kamkorder. Sva oprema je neophodna za jačanje kapaciteta za sprovođenje događaja i na taj način privlačenje više turista jer će se koristiti za razne događaje, više puta u budućnosti.  Projekat zajednički realizuju Opštinsko dramsko pozorište „Dragomir Asenov“ u Montani i Gradska opština Medijana  u trajanju od 18 meseci. Konkretan cilj projekta je poboljšanje turističke ponude i privlačenje turista na području Niša, to jest Gradske opštine Medijana i opštine Montana u Bugarskoj. Projektom je predviđena izrada zajedničke strategije za promociju turizma i kulturnu razmenu i odštampana u trojezičnoj varijanti . Biće postavljen i onlajn kulturni kalendar sa informacijama o predstojećim događajima i turističkim promocijama i popustima.

ipa1Vrednost projekta je blizu 575 hiljada evra. Sve projektne aktivnosti će biti zajednički sprovedene od strane partnera. Iako je Medijana izabrana kao vodeći partner, i bugarsko dramsko pozorište i opština Medijana će doprineti svojim stručnim kapacitetima implementaciji zajedničkog projekta.

Na samoj ceremoniji održanoj u glavnom gradu Bugarske dodeljena su 33 ugovora o donaciji, a u narednim nedeljama, očekuje se potpisivanje još četiri. Ukupna ugovorena suma, za svih 37 projekata, iznosiće 16,9 miliona evra.

Ceremoniji je prisustvovalo preko 100 ljudi, uključujući predstavnike raznih organizacija, javnih, kulturnih i obrazovnih institucija, nevladininih organizacija i drugih, iz Bugarske i Srbije.

Svečanost dodele prvih ugovora o donaciji u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga  projekata, Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija, održana je  u Ministarstvu za regionalni razvoj i javne radove Republike Bugarske. Ugovore su uručivale ministar za regionalni razvoj i javne radove, Ljiljana Pavlova, zamenik ministra za regionalni razvoj i javne radove, Denica Nikolova i pomoćnik direktora Kancelarije za evropske integracije Republike Srbije, Sanda Šimić.

Opšti cilj IPA II Programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija je podsticanje uravnoteženog i održivog razvoja pograničnog regiona Bugarska-Srbija integrisanog u evropski prostor – postignut kroz pametni ekonomski rast, promene u prilagođenju životne sredine i unapređenje kulture učenja. Predlog ovog projekta odnosi se na održivi razvoj Bugarsko-Srpske pogranične regije kroz sprovođenje aktivnosti koristeći modele „pametnog“ ekonomskog rasta.

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim