Predavanjem na fakultetu u Bujanovcu obelezen pocetak kampanje „Evropa to si ti“

novembar 30 2016

Predavanjem „Evropa to si ti“ koje je odrzano na Odeljenju Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu, obelezen je pocetak istoimene kampanje. Ovo predavanje jedno je u nizu dogadjaja koji ce tokom kampanje biti organizovani u 34 programske opstine kako bi mladi prosirili znanja o procesu evropskih integracija i saznali sve o prilikama koje integracije pruzaju, a koje pozitivno uticu na njihov licni razvoj, poput volontiranja u zemljama EU, programa studiranja, stipendiranja i razmene.

Kampanju „Evropa to si ti“ finansiraju Evropska unija i Vlada Svajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES sa ciljem da proces evropskih integracijama priblizi gradjanima i gradjankama, narocito mladima, u jugoistocnoj i jugozapadnoj Srbiji.

"Preko 70% mladih nije putovalo van granica Srbije, skoro 50% je nezaposleno i samo 10% ukupne populacije ima visoko obrazovanje. Na ove izazove odgovaraju programi Evropske unije, pre svega Erazmus Plus i Evropski volonterski servis, a zelja nam je da mladim ljudima priblizimo EU, mogucnosti za studiranje, kao i razmene i sticanje radnog iskustva u nekoj od zemalja clanica EU. Iskustva i znanja stecena na ovaj nacin kasnije im omogucuju bolje poslove i kvalitetniji zivot“ – istakao je tokom predavanja Naim Leo Besiri, izvrsni direktor Instituta za evropske poslove i clan Tima Evropa Srbija.

Govoreci o tome kako mladi mogu da saznaju vise o mogucnostima koje integracije pruzaju, Jovana Bozickovic iz Beogradske otvorene skole rekla je: „Jedan od nacina priblizavanja Evropeske unije gradjanima i gradjankama, a narocito mladima, jeste aplikacija Evropa za poneti. Aplikacija nudi pregled informacija o mogucnostima koje Evropska unija pruza mladima u pogledu obrazovanja, volontiranja, putovanja i rada u Evropskoj uniji, te je stoga vazna i za mlade u Bujanovcu.“

 Kako bi sto vise mladih prosirilo znanja o procesu evropskih integracija i saznalo sve o prilikama koje integracije pruzaju, a koje pozitivno uticu na njihov licni razvoj, poput volontiranja u zemljama EU, programa studiranja, stipendiranja i razmene, slicno predavanje bice odrzano na Univerzitetu u Novom Pazaru.

Predavanje na fakultetu u Bujanovcu je deo informativno-edukativne kampanje „Evropa, to si ti“, koju finansiraju Evropska unija, Vlada Svajcarske i Vlada Republike Srbije preko razvojnog programa Evropski PROGRES. Kroz niz aktivnosti i dogadjaja u jugoistocnoj i jugozapadnoj Srbiji do juna 2017. godine, u okviru kampanje, koju sprovode Fondaciju za nove komunikacije Dokukino i Olaf&McAteer, mladi i opsta populacija imace priliku da saznaju vise o procesu evropskih integracija kao i da se informisu o mogucnostima njihovog aktivnog ucesca u samom procesu i o prilikama koje integracije omogucavaju a koje pozitivno uticu na njihov licni razvoj ali i na razvoj njihove zajednice.

Opstine obuhvacene programom Evropski PROGRES koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varos, Priboj, Prijepolje, Raska, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Zitoradja, Kursumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medvedja, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladicin Han, Presevo, Surdulica, Trgoviste, Brus, Aleksinac, Gadzin Han, Doljevac, Merosina, Svrljig, Babusnica, Bela Palanka i Knjazevac na jugoistoku zemlje.

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim