Evropska pomoć stiže do malih firmi i preduzetnika u 34 grada i opštine u Srbiji

februar 26 2017

Firma “Fri selekšn” (Free Selection) iz Svrljiga uskoro će ručne mašine za štampu tekstila zameniti automatskim što će joj omogućiti da višestruko poveća produktivnost, odnosno broj “oslikanih” majica, dukseva i drugih odevnih predmeta.

Vlasnik firme “Fri selekšn” Mladen Krstić kaže za Medijski istraživački centar da će  za njegovo mini preduzeće  nova mašina značiti i nove poslove i upošljavanje novih radnika.

svrljig tekstil 1

                                                          Mladen Krstić

“Štampanje sada ide veoma sporo jer radnici moraju svaku boju pojedinačno da nanose na tekstil. Sa automatskom mašinom štampaće se cela slika odjednom, što će značajno ubrzati proces izrade gotovih proizvoda. Sa novom mašinom, “Fri selekšn” moći će da odgovori zahtevima većeg broja kupaca, ali i da radi uslužnu štampu tekstila. Odmah po automatizaciji štampe broj radnika u pogonu će sa sadašnjih 12  biti povećan na 15”, istakao je Krstić.

svrljig tekstil 3

                                                          Stare mašine za štampu u firmi “Fri selekšn”

On je naglasio da će “Fri selekšn” biti opremljen najsavremenijom mašinom za sito štampu zahvaljujući podršici programa Evropski progres, odnosno Evropske unije i Vlade Švajcarske kao donatora tog programa.

“Pomoć za nabavku opreme odobrena je mojoj firmi u okviru prošlogodišnjeg javnog poziva Evropskog programa namenjenog preduzetnicima, mikro i malim preduzećima. Vrednost mašine za automatsku sito štampu je 23.000 evra, a u njenoj nabavci će Evropska unija i Vlada Švajcarske učestvovati sa 15.000 evra, a ostatak ću sam finansirati”, rekao je Krstić.

Prema njegovim rečima proizvodi iz pogona “Fri Selekšn” trenutno mogu da se kupe isključivo na domaćem tržištu, ali nakon automatizacije štampe trebalo bi da se nadju i u radnjama u Grčkoj.

Profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu Boban Stojanović istakao je za Medijski istraživački centar da će se nakon ulaska Srbije u Evropsku uniju promeniti ambijent za poslovanje malih i srednjih preduzeća jer će se naći na jednom širem i organizovanijem tržištu, ali se to neće loše odraziti na njihov razvoj. “Dobar primer iz evropske prakse je Slovačka koja je nakon ulaska u Evropsku uniju privukla značajne, velike investitore, a oni su uticale na razvoj malih i srednjih preduzeća u svom okruženju. Mi toga još nemamo i treba da stimulišemo upravo dolazak investitora koji će pomoći razvoj malih firmi time što će one biti njihovi dobavljači”, kazao je Stojanović.

Preduzeće “Fri selekšn” iz Svrljiga jedno je od 17 malih i mikro preduzeća iz 14 opština sa juga, jugoistoka i jugozapada Srbije kojima je posredstvom Evropskog progresa odobrena bespovratna pomoć Evropske unije i Vlade Švajcarske za nabavku opreme ili savetodavne usluge.

EU i Vlada Švajcarske su za unapredjenje proizvodnje i povećanje konkurentnosti  mikro i malih preduzeća izdvojile nešto više od 250.00 evra. Preduzeća i preduzetnici kojima je pomoć odobrena otvoriće 43 nova radna mesta i realizovati 17 društveno odgovornih aktivnosti.

Evropska unija i Vlada Švajcarske su posredstvom programa Evropski progress obezbedile i 183.000 evra kao podršku samozapošljavanju mladih kroz pokretanje biznisa i 368.000 evra kao podršku za razvoj ženskog preduzetništva.

svrljig tekstil 2

Stručna pomoć preduzetnicima u poslovnom upravljanju, marketinu i drugim uslugama trebalo bi da doprinese da do kraja 2017. godine bude otvoreno najmanje 80 radnih mesta u 34 lokalne samoprave obuhvaćene programom Evropski progres.

Piše: Biljana Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

Anketa

Da li mislite da deca migranti treba da idu u školu u Srbiji?

  • Da, jer sva deca imaju pravo da se školuju
  • Ne, ne želim da se mešaju sa našom decom
  • Nisam razmišljao/la o tome

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim