Niš korak bliži čistim otpadnim vodama

mart 15 2017

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović potpisali su danas u niškoj Gradskoj kući Memorandum koji će omogućiti pripremu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda, i sanaciju i proširenje kolektorske mreže u Nišu.

Potpisnici Memoranduma istakli su da se radi o jednoj od najznačanijih investicija u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji, vrednoj preko 50 miliona evra.
Gradonačelnik Niša Darko Bulatović najavio je da će izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda i nove kanalizacione mreže započeti 2019. godine.
"Za Niš će to značiti mnogo zdraviju životnu sredinu, ali i rešavanje višegodišnjeg problema plavljenja pojedinih delova grada, poput "Čaira" i Zetske ulice", kazao je Bulatović.
Ivan Stevanović iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine inaglasio je da će za zgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda biti potrebno izmedju 18 i 24 meseca, a za rekonstrukciju  proširenje postojeće kolektorske mreže od 24 do 36 meseci.
Postrojenje za preradu otpadnih voda, dodao je Stevanović, biće gradjeno pored Nišave, na lokaciji "Ciganski ključ".
"Postrojenje će imati kapacitet 286.000 ekvivalenta, odnosno moći će da zadovolji potrebe tolikog broja žitelja Niša za prečišćavanjem otpadnih voda, plus zahteve industrije", objasnio je Stevanović.
On je kazao da će 80 odsto sredstava za izgradnju postrojenja obezbediti Evropska unija, a ostatak Vlada Srbije.
Dražavna sekretarka Stana Božović izjavila je da Vlada Srbije ima veliku podršku Kraljevine Švedske i čitave Evropske unije za realizaciju te značajne investicije.
"Kandidovali smo taj pojekat za IPA programiranje, odnosno za sredstva Evropske unije", izjavila je Božović.
Ona je podsetila da je Kraljevina Švedska najveći donator našoj zemlji u oblasti zaštite životne sredine.
"To je oblast koja je izuzetno zahteva i finansijski i kada su u pitanju zakoni. Očekuje nas uskladjivanje preko 700 zakona i podzakonskih akata sa zakonima Evropske unije", kazala je Božović.
Prema njenim rečima naša zemlja samo u oblasti prečišćavanja otpadnih voda u narednih 25 godina mora da izgradi preko 320 postrojenja i uloži oko pet milijardi evra.
Ambasador Švedske Jan Lundin podsetio je ovom prilikom da je Kraljevina Švedska u posledjih 20 godina uložila u Srbiju do 100 miliona evra, a još više para je uloženo posredstvom Evropske unije.
"Za ovakve važne stvari kao što je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda uvek će se naći para, mada se radi o velikim iznosima", rekao je Lundin.
On je istakao da je stanje u Švedskoj pre 40 godina bilo slično kao u Srbiji, ali se potom krenulo u investicije, i sada se u centru Stokholma mogu da love patrmke, može da se kupa i pije voda.
Izradu projektno-tehničke doumentacije za projekat sakupljanja i prerade otpadnih voda u Nišu finansira Vlada Švedske kroz Agenciju za medjunarodni razvoj i saranju, u okviru programa "Podrška razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine"

Piše; Biljana Ljubisavljević

Foto; Saša Đorđević

Anketa

Da li mislite da deca migranti treba da idu u školu u Srbiji?

  • Da, jer sva deca imaju pravo da se školuju
  • Ne, ne želim da se mešaju sa našom decom
  • Nisam razmišljao/la o tome

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim