Evropski progres pred završetkom - EU i Švajcarska podržale 251 projekat Foto: S. Djordjević

Evropski progres pred završetkom - EU i Švajcarska podržale 251 projekat

septembar 15 2017

Evropski progres, jedan od najvećih razvojnih programa u Srbiji, omogućio je da u protekle tri godine u 34 opštine na jugoistoku i jugozapadu naše zemlje bude otvoreno blizu 100 novih preduzeća i zaposleno 300 ljudi, istakao je menadžer programa Evropski progres Grem Tindal na trećem godišnjem sastanku Upravnog odbora koji je održan na Vlasinskom jezeru.

"Evropska unija EU i Vlada Švajcarske finansirale su na jugoistoku i jugozapadu Srbije 251 projekat, od kojih je 80 odsto već završeno. Vidljivi su i prvi efekti koji doprinose društvenom i ekonomskom razvoju 34 lokalne samouprave", izjavio je Tindal.

On je istakao da je Evropski progres u značajnoj meri doprineo osnaživanju 9.000 ljudi iz ranjivih grupa, posebno žena i Roma.

UO Vlasinsko jezero 34

                                                          Grem Tindal

"Najviše je učinjeno u pogledu njihovog zapošljavanja, obrazovanja, unapređenja pristupa socijalnim, zdravstvenim i opštinskim uslugama, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava", rekao je Tindal.

Evropski progres, dodao je Tindal, omogućio je da 16 opština proširi svoju poresku osnovu i da uz pomoć malih iznosa dodje do velike pomoći u finansiranju svojih uprava.

"Pomogli smo da se ostvari bolja efikasnost lokalnih samouprava i da one rade u skladu sa principima dobrog upravljanja. Takodje smo pomogli da se uvedu različiti propisi koji će pomoći da se gradjanima pruži bolji kvalitet usluga", kazao je Tindal.

On je podsetio da je Evropski progres pomogao da bude relizovan projekat zaštite geografske oznake vlasinskog meda, a mogućnost da sertifikuju svoje proizvode dobile su još četiri organizacije sa jugoistoka i jugozapada Srbije.

"Evropski progres se završava marta naredne godine, ali će Evropska unija i Vlada Švajcarske nastaviti da finansiraju projekte slične pomenutim, ali u većem broju opština", kazao je Tindal.

Prema njegovim rečima, Evropska unija je spremna da finansira projekte iz oblasti konkurentnosti i razvoja malih i srednjih preduzeća, dok će Vlada Švajcarske finansirati dobru upravu i socijalnu inkluziju.

Rukovodilac projekata u švajcarskoj Kancelariji za saradnju Petar Vasilev kazao je da je Evropski progres dao dosta dobrih rezultata u zapošljavanju, razvoju infrastrukture, pomoći ranjivim grupama i u oblasti obuke opštinskih službenika za dobro upravljanje.

UO Vlasinsko jezero 09

                                                           Petar Vasilev

"Imali smo čitav set obuka koje su službenici prošli i studijsko putovanje u Švajcarsku na kome su mogli da vide kako dobra uprava funkcioniše u praksi. Ideja je da službenici primenjuju znanja koja su stekli u oblasti dobrog upravljanja  jer se tako dugoročno doprinosi boljem životu stanovništva", rekao je Vasilev.

On je podsetio da je učešće Švajcarske tokom poslednje tri godine trajanja Evropskog progresa iznosilo 6,4 miliona švajcarskih franaka.

Menadžerka projekata Delegacije EU u Srbiji Ana Stanković najavila je da će novi veliki projekat Evropske unije  biti fokusiran na podršku malim i srednjim preduzećima, ali neće izostati ni podrška lokalnim samoupravama, organizacijama civilnog društva i  infrastrukturnim projektima.

UO Vlasinsko jezero 42

                                                          Ana Stanković

"Realizacijom Evropskog programa značajno smo poboljšali  ekonomsku i socijalnu infrastrukturu, doprineli većem razumevanju procesa dobrog upravljanja i rodne ravnopravnosti. Na lokalnim samoupravama je da  u narednom periodu ove procese primenjuju u svom radu i projektima", rekla je Stanković.

Na sastanku Upravnog odbora  je takodje rečeno da posebno je važan napredak koji je  Evropski progres ostvario na  polju unapređenja konkurentnosti.

"Više od tri četvrtine programskih opština  značajno je povećalo svoju konkurentnost i to posebno u upravljanju finasijama, pripremi tehničke dokumentacije, izdavanju građevinskih dozvola i pružanju opštinskih usluga, odnosno u onim oblastima na kojima je bila fokusirna podrška putem programa Evropski progres", rečeno je na sastanku Upravnog odbora.

Predstavljajući rezultate programa ocenjeno je da je značajan napredak ostvaren i u oblasti razvoja infrastrukture.

UO Vlasinsko jezero 25

"Ukupno 40 glavnih projekata pripremljenih uz podršku Evropskog progresa mogu da privuku potencijalne investicije u vrednosti od 29 miliona evra, što premašuje ukupan budžet Evropskog progresa za pet miliona evra.

Donacije vredne više od tri miliona evra već je dobilo sedam opština", istaknuto je na sastanku UO Evropskog progresa.

Na sastanku Upravnog odbora predstavljen je i projekat zaštite geografske oznake vlasinskog meda za koji su EU i Vlada Švajcarske preko Evropskog progresa opredelile 10.000 evra.

"Projekat zaštite geografske oznake upravo je jedan od primera podrške unapređenju konkurentnosti lokalne privrede i proizvođača. Projekat će doprineti i boljoj promociji  područja Vlasine", rečeno je ovom prilikom.

Aktivnosti Evropskog progresa Evropska unija i Vlada Švajcarske podržavaju sa ukupno 24,46 miliona evra.                        

Piše: B.Ljubisavljević

Foto: Saša Djordjević

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim