Bela Palanka završava projekat “Dobra dela za udaljena sela”

decembar 04 2017

Projekat „Dobra dela za udaljena sela“ koji su opština Bela Palanka i belopalanački Centar za socijalni rad „Brako Milovanović Ciga“ uz pomoć Evropske unije započeli sredinom decembra 2015. godine biće završen sredinom ovog decembra, najavili su danas predstavnici opštine Bela Palanka i tamošnjeg Centra za socijalni rad.

Oni su podsetili da su zahvaljujući bespovratnoj pomoći Evropske unije od 162.000 evra 32 stare osobe imale pomoć gerontodomaćica i „hauz“ majstora, ali i prevoz od kuće do lekara automobilom koji je kupljen za tu namenu projektnim sredstvima. 

Predsednik Opštine Bela Palanka Goran Miljković istakao je da je projekat obuhvatio one kojima je pomoć bila najpotrebnija, a to su staračka domaćinstva i Rome.

„Nadamo se da će Evropska unija pozitivno oceniti projekat „Dobra dela za udaljena sela“ jer pripremamo nove projekte za EU, ali i za naša ministarstva i dobra ocena dosadašnjeg rada nam je veoma bitna“, izjavio je Mijković na današnjoj konferenciji održanoj u opštini Bela Palanka povodom završetka pomenutog projekta. 

On je rekao da će osam gerontodomaćica, „hauz“ majstor i vozač, čije je upošljavanje obezbedjeno projektom Evropske unije, biti angažovano i 2018. godine, za početak sredstvima iz opštinskog budžeta.

Miljković je podsetio da opština Bela Palanka još ranije pokrenula sistem pružanja socijalnih usluga i u tom sistemu se sada nalazi preko 30 gerontodomaćica i i preko 250 korisnika, ugalvnom sa seoskog područja.

Predstavnica Centra za socijalni rad „Branko Milanović Ciga“ Aleksandra Randjelović istakla je da su pomoć gerontodomaćica i „hauz“ majstora u okviru projekta „Dobra dela za udaljena sela“ imale osobe starije od 60 godina koje imaju male penzije ili su korisnici tudje nege i pomoći, i socijalne pomoći, kao i invalidna lica koja nisu u stanju da se sama brinu o sebi.

„Kada je 2007. godine  Centar za socijalni rad pokrenuo uslugu gerontodomaćica imali smo samo dve gerontodomaćice i osam korisnika. Sada imamo preko 250 korisnika“, kazala je Randjelović.

Ona je rekla da gerontodomaćice obilaze korisnike na seoskom području dva puta nedeljno, a u Beloj Palanci tri puta nedeljno.

Opštinski većnik Ivana Stanković ovom prilikom je istakla da je opština Bela Palanka krenula u izradu Strategije razvoja socijalne zaštite.

„Strategija će predstavljati osnovu za unapredjenje i bolje planiranje socijalne politike na teritoriji opštine.  Njen krajnji cilj je pomoć svakom gradjaninu Bele Palanke koji se nalazi u stanju socijalne potrebe“, izjavila je Stanković.

Korisnici pomoći u kući u okviru projekta Evropske unije, Rajko i Ljiljana Mitić imali su samo reči hvale za angažovanje gerontodomaćice, vozača i „hauz“ majstora.

„Snabdevali su nas lekovima, kupovali namirnice, vozili do lekara. Mnogo nam znači i što su bili tu sa nama, da imamo sa kim da popričamo. Živimo sami, sin nas obilazi, a ćerka je sada u inostranstvu“, kazali su Mitići.

Oni su, kao i svi ostali korisnici pomoći u kući, izrazili želju da i ubuduće imaju takvu pomoć.

Piše: B.Ljubisavljević

Tekst je deo projekta „Decu ne donose rode“ koji sufinansira opština Bela Palanka sredsvima iz sopstvenog budžeta. Projekat ima za cilj povećanje nataliteta na području opštine Bela Palanka

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim