“Plant” o poglavlju 27

mart 28 2018

Kako funkcioniše Evropska unija, šta će članstvo Srbije u EU značiti za gradjane Srbije, koliko je poglavlje 27 (životna sredina i klimatske promene) važno za zdravlje ljudi, samo su neke od tema o kojima su članovi Udruženja “Plant” iz Niša razgovarali sa gradjanima Niša i Prokuplja u proteklih pet meseci  realizujući projekat “Klimatske promene i Evropske integracije: Kolika je cena zagađenja”.

“Medijskom kampanjom preko društvenih mreža i uličnim akcijama deljenja promotivnog materijala uspeli smo da povećamo informisanost i znanje učenika srednjih škola i studenata o poglavlju 27, o uticaju klimatskih promena na zdravlje, o važnosti poglavlja 27 za zdravlje ljudi. Uspeli smo takođe da povećamo vidljivost procesa evropskih integracija”, izjavila je predsednica Udruženja “Plant” Dragana Vukadinović na konferenciji za novinare.

plant ulicnaakcija 5

Ona je istakla da je  projekat “Klimatske promene i Evropske integracije: Kolika je cena zagađenja”, “Plant” realizovao u partnerstvu sa Medijskim istraživačkim centrom iz Niša i Udruženjem EHO iz Prokuplja.

“Ovaj projekat je deo većeg projekta “Evropa za mene” koji implemetira Evropski pokret u Srbiji uz podršku Delegacije Evropske unije. Cilj projekta je da poveća znanje građana Srbije o evropskim vrednostima i funkcionisanju Evropske unije kao i da približi proces pristupanja Srbije u EU, kao i da ukase na koristi i uticaje na njihov svakodnevni život u procesu pregovora”, istakla je Vukadinović.

Prema njenim rečima, prihvatanje politike Evropske unije u oblasti zaštite životne sredine, za našu zemlju bi značilo uspostavljanje održivog sistema zaštite životne sredine, a to bi doprinelo boljem zdravlju i kvalitetu života stanovništva, očuvanju prirodnih resursa i povećanju konkurentnosti privrede.

plant press final 2

“Prenošenje propisa Evropske unije u nacionalni pravni sistem samo je prvi korak u procesu prilagodjavanja EU standardima. Politika zaštite životne sredine Evropske unije podrazumeva i adekvatnu primenu i sprovodjenje propisa – na nacionalnom, al i lokalnom nivou. Pregovorima treba obezbediti dovoljno dug prelazni period da bi se infrastruktura i postrojenja u Srbiji prilagodili visokim EU standardima”, kazala je Vukadinović.

Ona je podsetila da se politika EU u oblasti zaštite životne sredine zasniva na načelima preventivnog delovanja, načelu “zagadjivač plaća”, borbi protiv narušavanja životne sredine na samom izvoru zagađenja, na zajedničkoj odgovornosti EU i država članica, i na uključivanju zaštite životne sredine u druge politike EU.

“Evropska unija posebnu pažnju poklanja pitanju borbe protiv klimatskih promena i za ovu oblast izdvaja se oko 20 odsto budžeta EU za period od 2014-2020. godine. Novi okvir za klimatsku i energetsku politiku EU do 2030. godine predvidja smanjenje emisije gasova staklene baste za 40 odsto u odnosu na 1990. godinu. Dugoročni cilj Evropske unije je smanjenje emisije gasova staklene baste za 80 do 95 odsto do 2050. godine u odnosu na 1990. godinu. Osnovi instrumenti borbe protiv klimatskih promena su dekarbonizacija, povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije i energetska efikasnost. Dekarbonizacija podrazumeva smanjenje korišćenja fosilnih goriva i povećanje energetske nezavisnosti Evropske unije”, rekla je Vukadinović.

Prema njenim rečima, usvajanje i sprovodjenje pravnih tekovina EU, uključujući i one koji se odnose na zaštitu životne sredine, ne može biti predmet pregovora, već se podrazumeva jer je osnovni uslov članstva u EU preuzimanje i sprovodjenje njenih pravnih tekovina od datuma pristupanja.

Tekst i foto: Biljana Ljubisavljević

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim