Izveštavanje o nasilju prema ženama - između klikova i etike

maj 24 2022

Tekstovi o nasilju, ubistvima i pokušajima ubistava prodaju novine i donose dodatne klikove, i to je jedan od  razloga što se mnogi urednici odluče da broj poseta na portalu i rasprodat tiraž  budu važniji od etike i novinarskog kodeksa.

Zarad pompezne naslovnice ili “praćenja priče” novinari i mediji često zanemaruju privatnost žrtve, njene porodice, kao i porodice počinioca.

Tokom prošle godine u više od 40 odsto objavljenih tekstova mediji su otkrili identitet žrtve.

Nasilje prema zenama final 1“Bili su skladan par, a onda je ubio”, “Dobar i uzoran suprug, prijatelji u šoku nakon masakra” – samo su neki od negativnih primera izveštavanja nakon ubistva ili pokušaja ubistva, najčešće žene ili partnerke. Dok tekstova o važnosti prevencije nasilja, prijave i institucija koje su tu da ženu zaštite nalazimo sporadično, izveštaji u kojima je kodekst “zaboravljen” preplavljuju medije i formiraju javno mnjenje.

“Normalno je da ti bude teško”

Tekst “Zavera ćutanja koja je dugo trajala”, o višegodišnjem seksualnom nasilju u istraživačkoj stanici “Petnica” novinarke Jovane Gligorijević, pokazao je kako najteži slučajevi mogu da se predstave bez objavljivanja imena žrtava i zlostovljača.

Za ovo istraživanje Gligorijevićeva je dobila i nagradu “Dejan Anastasijević”, a žiri je naglasio da tekst “višestruko značajan i prevazilazi godinu za koju je nominovana”. Takođe su istakli da ovaj tekst predstavlja starndarde za istraživačko novinarstvo u budućnosti, kao i primer kako zaštititi žrtve i izbeći senzacionalizam.

Jovana Gligorijević u intervjuu za MIC govori kako “izneti” ovakve priče i kolika je odgovornost novinara da objavi informacije koje su važne za javnost. Ona kaže da je teško kada se izveštava o traumama i kada se priča sa ljudima koji su prošli kroz traume.

“Ali ja stvarno mislim da u ovom poslu su to momenti kada i treba da ti bude teško i kada je normalno da ti bude teško”, kaže ona.

“Meni je bilo bitno ono što je mojim sagovornicama bilo najbitnije, a to je da se njihova priča čuje”, kaže Jovana Gligorijević u intervjuu za MIC koji možete u celini pogledati u videu.

. Želeći da ukažu da važnost poštovanja žrtve, novinarke iz Srbije okupile se u grupi “Novinarke protiv nasilja”, kako bi javno osudile sve ono što se u medijima provuče namerno ili slučajno, ali i analizirale medijsku sliku kada je u pitanju izveštavanje o žrtvama nasilja.

Analiza tekstova objavljenih od 2019 – 2021. godine pokazuje da je za poslednjih godinu dana mnogo žena javno progovorilo o nasilju, naročito seksulnom što je dovelo do mnogo većeg broja tekstova u medijima.

O detaljnijim smernicama Grupe "Novinarke protiv nasilja prema ženama" pogledajte Pageflow.

Tekst: Milica Milojević Kostić i Bojana Petrović

Video i multimedija: Jelena Đukić Pejić i Saša Đorđević

“Projekat se realizuje je u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media & Reform Centar Niš.  Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.“

 

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim