Nišville i publika prvi put razdvojeni

avgust 17 2020

Nišvill je ove godine završen bez ovacija publike. Online koncerte sa letnje pozornice u Nišu publika je zbog zabrane okupljanja pratila od kuće.

Na internacionalnom jazz festivalu Nišville i ove godine su učestvovali muzičari iz zemlje I inostranstva, ali pred praznom pozornicom. Vasil Hadžimov i Oleg Kirejev svirali su poslednje večeri za publiku koja ih prati preko interneta.

Kako je prethodnih godina Nišvill obarao rekorde sa preko 200.000 posetilaca 250 programa i sa više od 1.000 izvođača na 20 bina, organizatori nisu želeli da ove godine ostave publiku bez programa. Alternativno rešenje da se četiri večeri za redom održavaju po četiri koncerta I da se njihov prenos ljubiteljima jazza omogući preko livestream linka, dobrodošlo je i muzičarima.Nisville 2020 4

"Pozdravljam inicijativu da se bilo šta održi u ovim uslovima, kada znamo svi koliko je teško, ali možda su, uz određene mere, i mogli da se održe ovi koncerti na otvorenom. Ali eto, ajde bar i ovako", kaže kompozitor i jazz pijanista Vasil Hadžimanov koji zbog pandemije i propisanih epidemioloških mera nije svirao javno pet i po meseci.

"To je ogroman period za mene s obzirom na to da sviram od 16. godine, a sada imam 47. Nisam nijednom imao ovoliko pauzu. U prvih par meseci je dobro došlo da se čovek malo odmori, ali sada se već oseća nedostatak svega toga i tako da mi je drago da probijem led baš u Nišu", priča Hadžimanov.

Nedostaje mu da svira s kolegama, putuje kombijem i sreće ljude, donosi kući iskustva s putovanja, ali i to što "od nečega treba da se živi".

"Često se poistovećuju neke estradne super zvezde, koje su u dobroj poziciji, s ljudima koji se bave umetničkom, kulturnom muzikom koji znamo kako prolaze. To je problem, a situaciju dodatno otežava to što ne znamo koliko će dugo sve ovo da traje", dodaje Hažimanov.

Poslednje večeri Nišvilla nastupio je sa ruskim jazz saksofonistom Olegom Kirejevim, kod koga je gostovao prošle godine i postigao veliki uspeh na koncertima. Kirejev svira na Nišvilleu treći put, ali prvi pred praznim stolicama.Nisville 2020 3

"Uvek sam srećan što dolazim ovde zato što festival ima dušu, ima super muzičare. Slažem se, situacija je čudna, ali vrlo dobro je što ovaj festival ide, to je bitno. Večeras sviramo neke od najlepših pesama Vasila Hadžimanova i izbor mojih pesama. Mi smo prošle godine imali neverovatan uspeh u Rusiji. Sve filharmonije su bile tako napunjene, takvo oduševljenje, i spojili smo balkansku muziku i srpsku muziku, zbog Vasila, sa ruskom, tatarskom, zbog mene", kaže Kirejev.

Nisu se samo muzičari uželeli sviranja. Niška publika već godinama u svom kalendaru čuva kraj druge nedelje avgusta za ovaj festival.

“Nikada da sada nisam propustio Nišville. Jeste i do muzike, uvek pronađem nešto za sebe u čemu posebno uživam, ali je isto tako i do druženja i te atmosfere koja je specifična za Niš i Nišville. Pratiti jazz online je lepo, ali ništa ne može da nadomesti taj osećaj prisutnosti i kompletnog uživanja svim čulima”, kaže Milan Đorđević.

Direktor Festivala Ivan Blagojević zadovoljan je rešenjem na koji je, kao organizator, u vreme pandemije bio prinuđen.

"Ovo nije budućnost Nišvillea. U svakom slučaju, biće zapisano jednog dana, čak iako se u septembru ništa ne desi, da je festival održan, kakav-takav, online. S druge strane, isplatili smo honorare muzičarima koji su suočeni s mnogim egzistencijalnim problemima", kaže Blagojević.Nisville 2020 1

Dodaje da "situacija mora pod hitno da se reši", jer se, kaže, "restorani šire prema raspoloživom prostoru, a festival ne može da se širi prema raspoloživim sedištima". Nada se da će održavanje najvećeg dela programa, planiranog za 37. izdanje Festivala, u septembru biti moguće.

"Planiramo da izvedemo ono što sad nismo izveli, konačnu odluku donećemo 2. septembra. Ako se startuje s nekim merama države koje bi podrazumevale da za 5.000 posetilaca bude potrebno 20.000 kvadratnih metara, sve ćemo pomeriti za avgust sledeće godine", kaže Blagojević.

Osim balkansko-ruske jazz fuzije, na zatvaranju festival publika je  kraj svojih računara ili pametnih telefona, slušala niški bend "Majdan", jazz blues "Kralj Čačka" i elektro swing i new jazz trio "Midnight Jazzdance".

 

Povezani članci

  • Šta je presudilo na izborima u Nišu?

    Posle lokalnih izbora u Srbiji, sve je uglavnom isto. Ali ne i za Nišlije. Kako to da je opozicija najveći uspeh postigla u tom gradu? Koji su faktori na to uticali?

  • Lokalni izbori u Nišu – nikad mirnija kampanja

    Za lokalne izbore u Nišu koji se održavaju 2. juna proglašeno je 11 izbornih lista. Većina se zove slično. Čak sedam njih u svom nazivu ima reč „Niš“, dve imenicu „snaga“, a jedna ima i reč „Rusija“ i reč „Niš“.

  • Rane ne zaceljuju, a život ide dalje

    Početak proleća među građanima Srbije budi posebne emocije, dani su sve lepši, a ljudi ipak tužni. Na 25. godišnjicu od početka bombardovanja Jugoslavije, razgovaramo sa ljudima iz Niša i Aleksinca.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim