Tvrđava u Nišu puni 300 godina postojanja

mart 27 2023

Jedan od prepoznatljivih simbola Niša, njegova Tvrđava, najveća na Balkanu,  uskoro puni 300 godina postojanja.

Na mestu gde su vekovima ranije grad štitila rimska i vizantijska utvrđenja, krajem 17. veka nastala je tvrđava koja je danas glavni motiv na suvenirima iz Niša.

"Prema fermanu sultana, ona je počela da se gradi 1719. godine i, što je zanimljivo, završena je juna 1723. godine. Za četiri godine izgrađena je tvrđava koja je najveća na Balkanu, sa ogromnim bedemima“, kaže Miša Rakocija, istoričar umetnosti i arheolog.

Niška tvrdjava 12

Sedmougaonu tvrđavu sa bastionima izdižu bedemi osam metara visine i tri metra širine. Ukupno su dugi više od dva kilometra i okružuju površinu od dvadeset i dva hektara.

"Gradili su je turski graditelji. To je jedno malo čudo, da tako kažem. Gradilo je u jednom trenutku čak i šesnaest hiljada graditelja, deset do šesnaest, kako kad, a završetak izgradnje obeležen je natpisom iznad glavnog ulaza na Stambol-kapiji“, govori Rakocija.

Niška tvrdjava 14

Na tom natpisu na arapskom jeziku piše da je sultan Ahmet Han slavniji od Aleksandra i poznatiji od Darija i da je "dušmaninu stavio gvozdenu prečagu na put“.

"Osim toga, tu piše i nešto vrlo poetično. Kaže – kada se otvore kapije, krila kapija ove Tvrđave, onda iz Tvrđave izađe dah koji nevernike obara na zemlju“, dodaje Rakocija.

Niška tvrdjava 11

Osim glavne Stambol-kapije, koja je vodila ka Istanbulu, postoje još tri – Beogradska, Vidin-kapija i Jagodin-malska.

"Postojale su, a postoje i sada, takozvane male, poterne kapije koje su direktno vodile u rov. Korišćene su za izlazak, za juriše, za napade, za povlačenja, za hitno izvlačenje iz Tvrđave“, kaže arheolog.

Niška tvrdjava 09

Čitava unutrašnja urbanizacija orijentalnog grada sa tesnim i krivim ulicama posle oslobođenja od Turaka je uništena. Rakocija opisuje kako je sve to nekad izgledalo.

"Gornji nivo grada ili akropolis, što bi rekli Grci, bio je za pašu, za harem, za te veće dostojanstvenike. Donji nivo je bio za činovnike, zanatlije... Tu su bile prodavnice. Te stare kuće, pašin konak i sve ostalo kasnije je srušeno“, kaže Rakocija.

Niška tvrdjava 05

Jedan od važnijih objekata unutar Tvrđave koji i dalje odoleva vremenu jeste kupatilo – hamam, koje važi za najstariji sačuvani turski objekat u Nišu.

"To kupatilo unutar Tvrđave je iz 15. veka, dakle – starije je od tvrđave i bedema. Kada je ona napravljena 1723. godine, kupatilo je ostalo unutar bedema i ono je priljubljeno uz bedem“, pojašnjava Rakocija.

Unutar zidina nalazilo se nekoliko džamija od kojih je očuvana jedna.

Niška tvrdjava 17

"To je Bali-begova džamija iz 1521. godine. To je jedno fantastično arhitektonsko ostvarenje, jedna izuzetno lepo rešena arhitektura sa tremovima, sa mihrabom, minaretom. Zidana je sa kupolom, na vizantijski način“, govori Rakocija.

Na ulazu u tvrđavu 1857. godine izgrađen je vojni objekat Arsenal koji je služio za smeštaj vojne opreme, topova i drugog oružja, a danas se koristi kao galerijski prostor i umetnički paviljon. Kako objašnjava arheolog, vatreno oružje je u to vreme počelo da dobija na značaju, pa je i tvrđava građena u skladu sa novim oružjem.

"Postoje i tri barutane kod bedema. Služile su za čuvanje baruta i bile su od čvrstog zidanog kamena. Unutra je bila prostorija sa poluobličastim svodom od debelog kamena, debelih zidova. Hodnik je takođe bio od debelih kamenih zidova, tako da do samog središta, gde je barut, bilo je vrlo teško probiti i doći“, kaže Rakocija.

Niška tvrdjava 20

Kao važnu specifičnost niške tvrđave izdvaja to što je ona u velikoj meri očuvana.

"Ovakav spomenik uvek zahteva neke konzervatorske intervencije i redovno održavanje. Što se tiče same turske tvrđave, sve je vidljivo, sačuvano i dostupno turistima, što nije slučaj sa starijim tvrđavama. Posetioci mogu da šetaju po bedemima, da ulaze i u poterne kapije i prolaze kroz njih što je interesantno i istraživački“, govori Rakocija.

Tvrđava je zakonom zaštićena 1948. godine, a 1979. proglašena je kulturnim dobrom od velikog značaja.

MIC

Foto: Saša Djordjević

Povezani članci

  • Šta je presudilo na izborima u Nišu?

    Posle lokalnih izbora u Srbiji, sve je uglavnom isto. Ali ne i za Nišlije. Kako to da je opozicija najveći uspeh postigla u tom gradu? Koji su faktori na to uticali?

  • Lokalni izbori u Nišu – nikad mirnija kampanja

    Za lokalne izbore u Nišu koji se održavaju 2. juna proglašeno je 11 izbornih lista. Većina se zove slično. Čak sedam njih u svom nazivu ima reč „Niš“, dve imenicu „snaga“, a jedna ima i reč „Rusija“ i reč „Niš“.

  • Rane ne zaceljuju, a život ide dalje

    Početak proleća među građanima Srbije budi posebne emocije, dani su sve lepši, a ljudi ipak tužni. Na 25. godišnjicu od početka bombardovanja Jugoslavije, razgovaramo sa ljudima iz Niša i Aleksinca.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim