Paprika na sto načina iz leskovačkih sela

decembar 04 2015

U selu Donja Lokošnica, petnaestak kilometara od Leskovca crveni se svaka kuća. Tokom jeseni oko 350 domaćinstava na zidovima kuća i pomoćnih objekata ima guste crvene zavese, ručno nizanu papriku od koje se pravi začinska aleva paprika, obavezan dodatak svakom jelu u Srbiji.

Niko od meštana ovog sela ne zna sa sigurnošću kad je paprika došla u selo, kažu pre više od 100 ili 200 godina. Ovo crveno zlato od kog svako domaćinstvo živi, sastavni je deo njihovih života. Osamdesetogodišnja baka Radmila Milosavljević kaže da ne pamti jesen kad selo nije bilo crveno.

ajvar leskovac 4

„ Ne. Ne pamtim. Oduvek je crveno. Mi toj radimo, mi bez toj ne možemo. Bez sve može, a bez to ne može. Kako ja znam, od moje desete godine bez tu papriku mi nismo, a sad sam 80(godina)  i isto sve to radim. Seljaci smo, od toga živimo.

Stigla je ko zna odakle i ko zna kada, a zadržala se zahvaljujući plodnoj zemlji i uslovima, pa se već 100 godina sadi, bere i suši na isti način. Ručno se niže u vence i kači na spoljne zidove.

Celo selo niže papriku

Papriku nižu svi, i stari i mladi, uigrano i spretno, a pomažu i najmlađi kao što je šestogodišnja Mila Stamenković koja niže papriku od svoje treće godine. Ipak, sudeći po rečima trinaestogodišnjeg Nikole Stojanovića koji pomaže roditeljima da kači papriku na zidove, nizanje je ipak težak posao.

ajvar leskovac 2

„Ne umem još. Teško je to. Sigurno ću da naučim sledeće godine.“

Jovan Mikić iz Lokošnice objašnjava proces nakon sazrevanja začinske paprike.

„ Kad počne da se bere, onda se doteruje, pere se, kači se na sunčana mesta gde se suši paprika, onda se stavlja u sušare, osuši se, onda se „zgruva“ i melje se u mlinu. Celo selo jedno dva meseca se crveni tako, i kasnije, zidovi su slobodni.“

ajvar leskovac 3

U domaćinstvu Biljane Milosavljević svi članovi baka, dve ćerke, zetovi i unuci se bave paprikom, uzgajanjem, branjem i nizanjem, a zahvaljujući tome obe ćerke su završile jedna višu školu, a druga fakultet, ali i dalje pomažu. Svoj proizvod prodaju na beogradskoj Kalenić pijaci gde za tezgom stoji njen suprug, a pored venca paprika, tucane i mlevene aleve paprike Beograđani mogu da kupe i ostale leskovačke proizvode sa velikog imanja Milosavljevića. Aleva košta 5 evra po kilogramu, venac paprika košta od 10 evra pa naviše, a paprika se može kupiti i na komad i tada košta 18 centi.

Ajvar brend Leskovca

A pored Lokošničke začinske paprike, tu su i sve druge vrste ovog povrća, kao i najpoznatiji leskovački brend Ajvar, zaštićen od Zavoda za zaštitu intelektualne svojine. Stevica Marković iz sela Bratmilovce u okolini Leskovca za sebe kaže da je proizvođač od semena do tegle. Na njegovom imanju rade svi ukućani, a ima i radnike. Jedni beru papriku, drugi peku, treći melju, a četvrti kuvaju.

Dok kuva i meša ajvar, Stevica kaže da od 2009. godine prodaje po celoj Srbiji sve svoje proizvode sada već stalnim kupcima. Tegla ajvara košta 5 evra, ali ima i druge proizvode na prodaju.

ajvar leskovac 1

„ Takođe imamo pečene paprike koje su spremne za lučenje kako mi južnjaci kažemo, to ide 10 komada spakovano u kesi, i imamo neke papričice punjene sa sirom zalivene vrelim uljem i onda se to pasterizuje i tako prodajemo kao neki delikates, stvarno je vrlo ukusno. A radimo takođe i pindžure i ljutenicu, i normalno nudimo i med koje proizvode pčele mog brata.“

Leskovački ajvar do Evrope preko privatnih firmi
Paprika na sto načina. Tako je to u leskovačkom kraju gde postoji i Udruženje „Lekskovački domaći ajvar“ koje pomaže da se ovaj najpoznatiji zaštićeni proizvod Leskovca proizvoden na tradiocionalan način plasira na tržište. Udruženje broji oko 50 članova, a želja im je da njihov ajvar dospe i do inostranih trpeza. U tome još uvek nisu uspeli. Ipak, Leskovačka firma, hladnjača Strela Klajić je jedina Leskovački ajvar dopremila na strano tržište. Aleksandra Prokopović.

„Prvi put smo izvezli ajvar na teritoriji Nemačke, doduše u maloj količini, ali to je oblast Berlina. To su uglavnom njihove radnje koje se bave prodajom zdrave hrane. Radili smo izvoz za češko tržište i izvoz za Kanadu. Tegla ajvara ide u proseku od nekih 5 do 7 eura na polici, u zavisnosti od toga koja je gramaža u pitanju.“

Poneki proizvođač ajvara preko prijatelja i rodbine uspe da „prenese“ svoj proizvod preko granice, ali to su pojedinačni slučajevi. Ovaj leskovački brend je još uvek Evropljanima nepoznat.

Za kvalitet zaslužno podneblje

Iako Leskovac nije jedini koji je poznat po parikama i ajvaru, Stevica Marković objašnjava zašto je baš leskovački ajvar najbolji i po čemu se razlikuje od Makedonskog i Bugarskog.

„ Mislim da se razlikuje po kvalitetu paprike, odnosno podneblju na kojem raste ta paprika. Znači, to je broj sunčanih dana u ovoj leskovačkoj kotlini, podzemne vode, kvalitet zemljišta, sastav zemljišta, ruža vetrova jer smo bliži mediteranu.. Ne znam, nisam siguran, ali ja dajem prednost eto tim stvarima, suncu, zemljištu i klimi. Ajvar se pravi svuda na Balkanu, a kvalitet se razlikuje od dela zemlje do dela zemlje. Mislim da je to ono što odlikuje „Leskovački“ da ima taj kvalitet. „

Tekst: Jelena Đukić Pejić

Foto: Saša Đorđević

 

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim