OTV Prijedor 73

U organizaciji Agencije lokalne demokratije (ALD) Prijedor, u sklopu projekta Balkanska regionalna platforma – Učešće i dijalog mladih, na Malom trgu u Prijedoru obilježen je 12. avgust, Međunarodni dan mladih.

U Prijedoru se treću godinu zaredom održava Sajma mladih preduzetnika u organizaciji Fondacije “Zajednički put” Prijedor, a ove godine okupio je izlagače sa područja Prijedora, Banjaluke, Prnjavora i Gradiške. Želja organizatora je da mladim ljudima omogući predstavljanje vlastitih preduzetničkih sposobnosti.

Prijedor će 17. i 18. avgusta biti domaćin prvog ŠA Festa.

Nekoliko stotina preživjelih logoraša, članova porodica ubijenih i nestalih Prijedorčana prisustvovalo je danas komemorativnom skupu na mjestu nekadašnjeg logora Omarska koji se nalazio u krugu rudnika, a čije raspuštanje je počelo na današnji dan prije 26 godina.

Pitanje legalizacije objekata u izbjegličkim naseljima u Prijedoru staro je 18 godina. Ovog je ljeta ponovo aktualizovano i ponovo je rješenje tog pitanja jedanko neizvjesno budući da se radi o veoma složenim imovinsko-pravnim odnosima.

„Prijedor je to. Tri kilometra od grada. I evo pogledajte ovo gdje se ja nalazim sada. Ovo je da bog sačuva. Evo pogledajte iza mojih leđa ruševine ove. (...) To je predviđeno za rušenje i to treba rušiti da ovaj narod ovdje malo uzme zraka ovdje ovo je stvarno evo tri km od Prijedora ovo je užas, ovo je užas.“

Kada neka manifestacija obilježava deset godina postojanja, onda je to znak da se radi o nečemu što zasigurno vrijedi. Ovaj mali, ali hvale vrijedan jubilej obilježila je gastro prezentacija Veče domaće kuhinje.

Cvijetića nazivaju neumornim crnoriscem ratne kataklizme, hroničarem zločinjenja i kartografom masovnih grobnica.

Peta izložba radova članova Udruženja likovnih umjetnika Prijedor (ULUP), otvorena 1. avgusta u Muzeju Kozare u Prijedoru, u okviru ovdašnjeg Kulturnog ljeta, bila je dobar povod da s nekima od njih razgovaramo o položaju likovnih umjetnika u ovom gradu, ali i u društvu, kao i o tome zašto i kako je umjetnost izgubila svoje nekadašnje mjesto na globalnom nivou.

Više od 40 učesnika iz Prijedora i okolnih opština predstavilo se ove sedmice na privredno-turističkoj manifestaciji “Zlatne ruke Potkozarja”. Već dvanaestu godinu Turistička organizacija grada Prijedora, uz podršku lokalne zajednice, organizuje etno izložbu uz prigodan kulturno-umjetnički program, a sve s ciljem očuvanja tradicije, kulture i običaja naroda Potkozarja.

Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“ iz Prijedora podstanar je od svog osnivanja prije 68 godina pa do danas i pitanje je kad će dobiti svoj prostor jer se vlasti na lokalnom i republičkom nivou spore koja je od njih dužna riješiti ovaj problem.

Centar za mlade KVART Prijedor u saradnji sa Fondacijom za izgradnju kulture sjećanja iz Prijedora i Friedrich Ebert fondacijom i ove godine organizuju događaj pod nazivom Noć u Trnopolju koji će se održati 5. avgusta 2018. na području nekadašnjeg logora Trnopolje.

Da i ovo doživjeh. Pršte izvinjenja na današnjoj sjednici Skupštine grada Prijedora. Prvoj nakon one koju su napustila četiri od pet bošnjačkih odbornika, nezadovoljni postupcima svog petog sunarodnika i predsjednika lokalnog parlamenta. I prihvatanja tih izvinjenja isto pljušte.

Prijedorčanin Tibor Matijaš (30) je samouki slikar, muzičar, diplomirani novinar i komunikolog. To da li zanimanje određuje čovjeka i njegovu sudbinu, najbolje vidimo iz činjenice da se Tibor apsolutno ne bavi onim za šta se školovao.

Više od 20 biciklista iz Slovenije učestvovalo je na trećoj po redu manifestaciji “Kilometri prijateljstva”. Goste iz Evropske unije dočekali su članovi Udruženja građana (UG) “DON” iz Prijedora koje je 2016. godine pokrenulo cijelu priču.

Prijedorska „Galerija 96“ nedavno je ponijela ime svjetski poznatog jugoslovenskog i srpskog vajara Sretena Stojanovića – 58 godina nakon smrti umjetnika rođenog u ovom gradu. Kao štoe je bilo za očekivati, nisu izostala reagovanja likovnih umjetnika i istoričara umjetnosti u kojima su iznesena različita mišljenja. Dok ih znatan broj smatra da je dobro što se to napokon uradilo, ima i onih koji su nezadovoljni načinom na koji je to urađeno.

Na Kozari je otvoren novi Avantura park, saopšteno je danas iz Nacionalnog parka Kozara.

Šalje Lana (10) i jutros poruku na messenger: Šta radite??? Tako uvijek započinje razgovor, sa sve ta tri upitnika, otkad se prije nešto više od mjesec dana vratila kući. Pa onda pita pojedinačno za sve „ukućance“, pa malo o vremenu, pa pozdravlja, i sve tako.

Planina Kozara ovog vikenda po drugi put biće domaćin rok festivala, ali će prošlogodišnji muzički festival nadograditi još dva segmenta – aktivnosti u prirodi i sajam domaće hrane i pića. Stoga se ovogodišnji Kozara Puls Fest održava pod motom: Osjeti puls prirode, zvuka i ukusa!

Daniela Ratešić Došen, žena, majka, aktivistica, odgovorila je na nekoliko pitanja za naš portal. Članica grupe Pravda za Davida objašnjava zašto je izašla na ulicu i stala uz Davora Dragičevića, koja je dužnost svih građana i građanki ove države i šta učiniti da zaštitimo našu djecu u sred bezakonja koje vlada u Republici Srpskoj.

Građani na prvom mjestu, manje nacionalističke retorike, manje priče o prošlosti, više priče o budućnosti, ali o budućnosti za svakoga – poruke su koje je danas u Prijedoru javnosti uputio šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Lars Gunar Vigemark. Utopističke, dalo bi se zaključiti po svakodnevnim izjavama političara i zvaničnika u BiH.

Strana 1 od 3

Radionice

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim