OTV Berane 36

Povodom zaključaka Okruglog stola pod nazivom „Predstavljanje Izvještaja iz sjenke za Poglavlje 27“ održanog u Podgorici saopštenjem za javnost oglasila se beranska NVO „Sjeverna zemlja“

Mediji organizacija civilnog sektora su neophodni i, ako bi zaživjeli, predstavljali bi hit u Crnoj Gori i na prostoru bivše SFRJ ocijenjeno je na juče održanom okruglom stolu u Bijelom Polju, koji je organizovala NVO „Spona“ iz Berana.

Univerzitetski centarMinistar prosvjete Damir Šehović izrazio je očekivanje da će se u narednih nekoliko dana studenti Visoke medicinske škole u Beranama useliti u objekat Univerzitetskog centra.

Povodom dobijanja priznanja na Samitu svjetske nagrade u Beču saopštenjem se oglasila Nevladina organizacija „Luča institut“. 

Nevladina organizacija “Spona” iz Berana privodi kraju peti mjesec realizacije projekta “Otvorena televizija (OTV).  Inače, Spona je jedina NVO iz Crne Gore koja je uključena u realizaciju projekta i predstavlja jednog od partnera projekta čiji je nosilac Medijski istraživački centar (MIC) iz Niša. Donator je Evropska unija, a pored MIC-a i Spone, u projektu učestvuju i partnerske organizacije Kvart iz Bosne i Hercegovine (Prijedor) i AGTIS iz Makedonije (Prilep).

Napustio nas je, ovih dana, Gojko Perišin Kastratović, vrsni intelektualac i filmski stvaralac, a kinematografska djela koje je ostavio za sobom neće dozvoliti i da umre.

Dan voda Crna Gora i Žabljak predstavljaju ove godine centar evropskih okupljanja i dešavanja povodom obilježavanja Svjetskog dana voda. Kako je najavljeno, tim povodom će se u Žabljaku održati međunarodna konferencija  kojoj će, pored ostalih, prisustvovati čelnici nekih od međunarodnih asocijacija za zaštitu voda i vodovodnih preduzeća.

Udruženje građana “Beranda” postavilo je u petak dvije platforme za buduća gnijezda bijelih roda u Polimskoj ulici u Beranama.

NVO „Sjeverna zemlja“ iz Berana realizuje projekat pod nazivom „Znanjem i saradnjom do UN ciljeva održivog razvoja“, u partnerstvu sa gimnazijama „Panto Mališić“ iz Berana i „30. Septembar“ iz Rožaja. Medijski partner projektu jeste Radio Berane.

 

Turski novinar Ahmed Šerif u tekstu objavljenom 22. avgusta 1910. godine u istambulskom časopisu „Tanin“ piše: „Neka kaže ko šta hoće, oni koji duže vrijeme borave ili su sebe osudili da borave u Beranama, što god da tvrde, ja ću, opet, insistirati na odbrani lijepog spokojnog Berana, koje se njiše mirno i tiho uvijek uz uspavanke spokoja i odmora“.

Rijetke bolesti IEEPO Predsjednica Nacionalne organizacije za rijetke bolesti Crne Gore (NORBCG)  Nataša Bulatović i Andrijana Nikolić - osnivač organizacije, učestvovale su na 10. Internacionalnom sastanaku razmjene iskustava za udruženja pacijenata (IEEPO) u Beogradu.

 

Osnovna prava potrošača u Crnoj Gori su na alarmantno niskom nivou, ocijenili su predstavnici Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) i pozvali nadležne institucije da preduzmu hitne mjere kako bi se stalo na kraj tržišnim zloupotrebama trgovaca i monopolskih kompanija.

Građanska peticija “Pravda za Pavla“, kojom se traže izmjene Krivičnog zakonika, odnosno da se vrati doživotna kazna za teška krivična djela nad malom djeca, sjutra će biti predata Skupštini.

Dan rijetkih bolestiPovodom 28. februara, Dana rijetkih bolesti, u Podgorici se danas održava Prva nacionalna konferencija o rijetkim bolestima na temu "Na putu ka EU Crna Gora i rijetke bolesti". Konferencija će se održati u podgoričkom lokalnom parlamentu, sa početkom u 10 časova.

Zadnja srijeda u februaru mjesecu je Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja – Dan ružičastih majica - poznatiji kao PINK SHIRT DAY.  Ideja je nastala u Kanadi u znak protesta na incident nasilja u školi koji se desio u Novoj Skotiji. Povod za nasilje je bio događaj kada su dva učenika prvog dana u školu došli u ružičastim majicama i time bili žrtve nasilja.

Fatima Medjedovic BegovicKoordinatorka Ženske organizacije “Feniks” iz Berana, Fatima Međedović - Begović pozvala je nadležne državne organe, ali i institucije koje im mogu pomoći, da istraže sumnjive diplome, oduzmu ih, a odgovorne kazne za njihovo izdavanje i korišćenje.

“Čvrsti temelji socijalne pravde nalaze se u: unaprjeđenju, implementaciji, a prije svega u poštovanju i razumijevanju osnovnih ljudskih prava, dostojanstvenom životu, poštovanju različitosti, ali i principa da smo svi jednaki i isti, zaštićeni od društvenih i ekonomskih uticaja, kao i u kreiranju politika unaprjeđenja sistema i usluga socijalne i dječje zaštite”, saopštili su tim povodom iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

U prostorijama Centra za prevenciju Doma zdravlja Berane održane su prve radionice za roditelje u okviru programa “Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje” koja će se sprovoditi kontinuirano narednih dvanaest sedmica po planu i uputstvima koje je sačinila Džudi Hačings.

Veče pod nazivom “Malo misto” u „maloj varoši” na kojoj je predstavljena i knjiga “Hajduk u sto i jednoj priči”, autora Maria Garbera iskrilo je od emocija i sjećanja na 107 godina splitskog sportskog kolektiva.

Po legendi  postojao je Odisej. Istina je, od nedavno, postoji i, kako su ga prozvali „Mojkovački Odisej“. Homer je smatrao, zapisano je u enciklopedijama da ime Odisej u prevodu znači, „sin boli“ gde se pod bolom smatra „patnja“. Piše i da „Odisej“ može da ima značenje „vodič“.

Pred čitaocima je nova knjiga crnogorskog pesnika Janka Vujisića pod naslovom „S bogom и з божјаком“. U knjizi su poeme: „S vladikom u oblake“ i „Vidio sam svoga boga“, zatim, rječnik manje poznatih reči kao i recenzija Zorana Šoškića i Božidara Ilijinog Miličića.

Strana 1 od 2

Radionice

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc