Romi i dalje najdiskriminisaniji

april 08 2019

Svetski dan Roma, 8. april, obležava se u čast Prvog kongresa Roma, održanog 8. aprila 1971. godine u Londonu i koji se smatra jednim od najvažnijih datuma u istoriji Roma.

Na tom kongresu sastali su se predstavnici Roma iz četrnaest zemalja svijeta.

Kao jedne od najvažnijih odluka bile su one o prihvaćanju romske zastave i službene himne. Zastava se u donjem dijelu sastoji od zelene boje koja simbolizira zemlju (travu), a u gornjem dijelu od plave boje koja simbolizira nebo.Crveni kotač predstavlja putovanja i migracije Roma.

Službena himna Roma temelji se na staroj romskoj pjesmi “Đelem, Đelem” (idem, idem).

Prvi kongres Roma rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika – Romani chiba, kao i službenim prihvaćanjem naziva Rom, što na romskom jeziku znači čovjek.

Naziv “Rom” izabran je kako bi se izbjegao naziv “Cigan” koji je poprimio negativno značenje.

Prvi Svjetski kongres Roma bio je potvrda da su Romi spremni zajednički i vlastitim snagama djelovati unutar političke sfere kako bi se borili za društvenu pravdu i jednakost za dobrobit romske zajednice.

Unutar Kongresa formirana su četiri odbora – za socijalna i pravna pitanja, obrazovanje, kulturu te za davanje počasti žrtvama nacizma u Drugom svjetskom ratu.

Slogan “Opre Roma” (“Naprijed Romi”) postao je politički kredo romskog pokreta, pokreta za društvenu pravdu i jednakost.

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj odlučeno je da se 8. april, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježvati u cijelom svijetu.

Do sada je održano sedam Svjetskih kongresa Roma koji su bili fokusirani na četiri cilja: standardizaciju romskog jezika, reparacije iz Drugog svjetskog rata, poboljšanja na području građanskih prava i obrazovanja, očuvanje romske kulture i međunarodno priznavanje Roma kao nacionalne manjine indijskog porijekla

Romi u Bosni i Hercegovini ovaj praznik svake godine dočekuju sa istim problemima. Siromaštvo i nezaposlenost su najveći problemi s kojima se suočavaju Romi u BiH.

Romi su i dalje najdiskriminiranija skupina u našem društvu. I romska i većinska zajednica moraju se osvijestiti da smo svi jednakovrijedni građani ove države. Mnogo toga je posljednjih godina napravljeno na poboljšanju položaja Roma i prevladavanju predrasuda, no uvijek se može više, kako sama romska zajednica, tako i država.

(portal-udar.net)

Povezani članci

  • Međunarodni dan Roma: „Obrazovanje je put do slobode“

    Međunarodni dan Roma svakog 8. aprila okrene reflektore ka ovoj zajednici. Slika o Romima u Srbiji je još uvek jednolična, ali mi smo zabeležili nešto drugačije priče.

  • Romska deca i dalje uskraćena za obrazovanje

    Prema trenutnim statistikama, 7% đaka u Srbiji nije obuhvaćeno obaveznim osnovnim obrazovanjem. Kada je reč o romskoj nacionalnoj manjini, čak 15% ne upiše osnovnu školu.

  • Svetski dan izbeglicau Nišu obeležila organizacija Indigo

    Kako su ljudi koji su u izbeglištvu živeli pre rata, šta su voleli da kuvaju, koji su običaji u zemljama iz kojih su morali da pobegnu studenti niškog Filozofskog fakulteta saznali su kroz druženja sa izbeglima u okviru projekta organizacije Indigo. Šta su sve naučili jedni o drugima, predstavili su javnosti na Svetski dan izbeglica.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim