Više hiljada građana na protestima u Nišu photo. S. Djordjević

Više hiljada građana na protestima u Nišu

jul 09 2020

Više hiljada građana protestvovalo je večeras u Nišu. Okupili su se ispred zgrade Skupštine grada, odakle su otišli u protestnu šetnju preko Trga kralja Milana do Gradske kuće.

Grupa demonstranata je pred prostorijama Srpske napredne stranke, bacala kamenice na prostorije i gađala sliku Aleksandra Vučića, predsednika Srbije.

Demonstranti su, kao odgovor na izjave vlasti s početka epidemije da se "borimo protiv nevidljivog neprijatelja", nosili transparent "Naš neprijatelj nije nevidljiv". Okupljeni nisu imali stranačka, niti obeležja drugih organizacija.

Sve vreme se čulo zviždanje pištaljkama i uzvici poput "Vučiću, ostavka", "lopovi, lopovi", "izdaja, izdaja", "prodao si nas, Vučiću"... Pred Gradskom kućom, sa razglasa je puštena himna "Bože pravde", zatim je većina zapevala stihove pesme "Oj, Kosovo, Kosovo", posle čega se čuo gromoglasan aplauz u zahvalnost medicinskom osoblju u celoj zemlji.

"Došao sam na protest zato što se borim protiv samovolje države. Želim državu koja se zalaže za interese građana, a ne za interese malobrojnih, koji su spremni da žrtvuju živote građana da bi se održali na svojim pozicijama", kaže jedan od demonstranata Bojan Blagojević.Protest Nis Korona mere 3

Za razliku od protesta u Beogradu, na kome su se sukobili policija i demonstranti što je rezultiralo desetinama povređenih, okupljanje u Nišu proteklo je relativno mirno, a policije u uniformi skoro da nije ni bilo.

Poziv na ovaj „narodni protest“ danas je deljen na društvenim mrežama uz reči: „Srbija je ustala, stop lopovima i batinašima.“

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim