Filmom do novog života

februar 17 2016

Da mediji i rad novinara na terenu mogu biti od velike pomoći u rešavanju životno bitnih pitanja pokazuje i film „U kući sa mrtvima“ produkcijske kuće NGTim production. Ovaj film opisuje život Bratislava Stojkovića, čoveka koji više od 15 godina spava u grobnici pored tri limena sanduka na napuštenom starom groblju u Nišu.

Bratislav je izgubio sve što je imao u požaru u kome je izgoreo i njegov otac. Od tada luta ulicama tražeći mirno i toplo mesto za prenoćište, a najsigurniji je kako kaže, tamo gde više niko ne zalazi, na starom groblju na kome je poslednja sahrana obavljena 60-ih godina prošlog veka. O njemu su pisale mnoge medijske kuće u svetu. Ipak, baš dokumentarni film „U kući sa mrtvima“ prikazivan na nekoliko evropskih festivala dokumentarnog filma uspeo je da dopre do onih koji žele i mogu da pomognu nekome kao što je Bratislav.

Sead Ćelić koji već decenijama živi i radi u Americi, u dogovoru sa svojom porodicom odlučio je, nakon što je odgledao film, da kontaktira produkcijski tim i ponudi konkretnu pomoć.

 „Za novac koji je poslao Sead iz Amerike, Bratislavu je prvo kupljena garderoba, uplaćena su mu dva obroka dnevno u express restoranu za mesec dana, a ostatak novca mu je dat na raspolaganje. U toku je sređivanje lične dokumentacije jer Bratislav nije imao ličnu dokumentaciju ( ličnu kartu, pasoš...), a kad to završimo moći će da se prijavi za socijalnu pomoć i narodnu kuhinju. Angažovali smo advokatsku kancelariju Nataše A Nikolić koja će sa svojim saradnicima pomoći u obezbeđivanju dokumentacije za Bratislava, pokrenuti ostavinski postupak jer je Bratislavov otac izgoreo u požaru u kući. Sead Ćelić je sve ovo finansirao – kaže Gradimir Nikolić, producent filma „U kući sa mrtvima“.

Bratislav Stojković koji više od jedne i po decenije nema krov nad glavom oberučke je prihvatio pomoć koja mu stiže sa drugog kontinenta. Po prvi put ove zime je imao topao i skuvan obrok i čistu garderobu zahvaljujući Seadu Ćeliću. Uz skromnu finansijsku i materijalnu pomoć, Bratislav će neko vreme biti van ulice. Ipak potrebno mu je pronaći posao kako bi ovo bilo održivo rešenje.

Zato Gradimir Nikolić apeluje na sve ljude dobre volje kao i na društveno odgovorne firme da pomognu Bratislavu u zapošljavanju kako bi dobio potpunu šansu da svoj život ponovo ima u svojim rukama.

Film „ U kući sa mrtvima“ nastao je 2014. godine u saradnji produkcijske kuće NGTim (www.ngtim.rs) i Medijskog istraživačkog centra. U realizaciji filma učestvovali su Saša Đorđević, Jasmina Ranđelović, Bojan Ranđelović, Miodrag Stanković, Jelena Đukić Pejić i Gradimir Nikolić.

Piše: Jelena Đukić Pejić

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim