Deca ulice ugroženija zbog pandemije

april 12 2021

Na Međunarodni dan dece koja su uključena u život i rad na ulici, iz Centra za integraciju mladih poručuju da deca ulice nikada nisu bila ugroženija, posebno zbog pandemije. Nakon više godina pauze, konačno i Niš dobija svratiše za decu ulice.

Nakon punih sedam godina, svratište za decu ulice u Nišu uskoro će biti ponovo otvoreno. Prema najavama Dušice Davidović, gradske većnice za socijalna pitanja, svratište će biti uskoro otvoreno u Romskom kulturnom centru u Nišu u jednoj od najvećih romskih naselja.

Iako Niš ima najveći broj Roma u odnosu na celokupno stanovištvo, to je jedini veći grad u Srbiji koji već godinama nema svratište za decu ulice. Tako niška deca koja provode vreme i rade na ulici, posebno tokom zime nisu imala gde da se ugreju, sklone od hladnoće, operu ruke ili dobiju neki obrok. Na to koliko je pandemija posebno ugrozila ovu populaciju, upozorava Centar za integraciju mladih koji rukovodi sa dva svratišta u Beogradu.

„Pandemija Covid-19 uvećala je probleme sa kojima se ona već suočavaju. Mere za suzbijanje pandemije dodatno su marginalizovale ovu decu. Ona osećaju da im je egzistencija veoma ugrožena, a naše iskustvo u direktnom radu sa njima, pokazuje da im je još više otežan pristup institucijama sistema i da se nalaze u povećanom riziku od nasilja i diskriminacije“, kaže Mina Lukić, koordinatorka ove usluge u Beogradu.

dan deca ulice 2

„Konkretno, uslugu Svratište za decu, tokom pandemije, nekad koristi čak 150 dece na dnevnom nivou, a o povećanoj potrebi za održavanjem higijene, hranom, odećom i obućom, svedoči i podatak da Svratište ima 100 potpuno novih korisnika“, dodaje ona.

Mina Lukić kaže da i ova deca moraju imati pristup osnovnim uslugama kao što su zdravstvena zaštita i obrazovanje, ali da im je upravo online nastava potpuno nedostupna zbog ekstremno loših uslova u kojima žive – bez struje, interneta i potrebnih uređaja.

Nema statističkih podataka o tome koliko je pandemija uticala na rast siromaštva, ali evidentno je da sve više mladih Roma koji borave na ulici postaju zavisinici od droge ili se odaju prostituciji, tvrdi Osman Balić, predsednik Lige Roma. I on upozorava da problem mladih među najvećim problemima Roma, ali je pod senkom opšteg stanja te manjine. 

osman balic dan dece ulice 1

Procenjuje se da čak 35 odsto Roma čine upravo deca i mladi do 18 godina, pa će postojanje Svratišta u Nišu biti od ogromnog značaja jer će deca koja rade na ulici imati gde da odu. „Broj takve dece je mnogo veći nego što mi mislimo jer je najveći broj romske mladeži ipak u romskim naseljima. Na žalost ovi su najvidljiviji zato što su u centru grada. Ali i problemi dece koja nisu perači šoferšajni je ogroman", smatra Balić. 

Autor: Jelena Đukić Pejić

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim