Loše stanje u srpskoj košarci

februar 23 2016

Košarkaška reprezentacija Srbije  je od 2014. ponovo u vrhu svetske košarke. Srebro na SP ocenjeno je tada kao najveće iznenađenje prvenstva jer su srpskim košarkašima presudile jedino SAD. Godinu kasnije, Evropsko prvenstvo i borba za treće mesto. Tada se Srbija nije pela na postolje, ali ostala je velika nada i želja da ovi momci ponove uspehe iz ranijih godina. Tako to izgleda na malim ekranima širokoj publici. Kakvo je stanje u srpskoj košarci unutar klubova međutim nije toliko očigledno. Tek ponekad isplivaju problem, i to onda kada dogori do noktiju. Tako je ovih dana isplivala činjenica da na nacionalno takmičenje Kup Radivoja Koraća neće moći svi plasirani klubovi i to zbog para.

Iako se naizgled sjaj srpskoj košarci vraća, pa je srpska reprezentacija aktuelni vicešampion sveta i čertvrta u Evropi, stanje u srpskim klubovima ne samo da nije sjajno već zabreklo loše. Srpski košarkaši posebno u Košarkaškoj ligi Srbije, rezultate postižu uz pomoć štapa i kanapa, a jedan od najsvežijih primera je KK Smederevo 1953 koji nije imao novca da se pojavi na nacionalnom košarkaškom takmičenju Kup Radivoja Koraća, održanom poslednja 4 dana u Nišu. Smederevci su se plasirali za četvrtfinale Kupa, gde ih je čekao najjači srpski tim Crvena Zvezda Telekom, a malo je falilo da ne dođu jer nisu imali novca ni za prevoz, ni za smeštaj i hranu. U poslednjem trenutku su se snašli za prevoz zahvaljujući prijateljima, kaže Zoran Todorović, i trener i predsednik ovog košarkaškog kluba.

Nije sramota, došli smo sa dva automobila, jedan sam ja vozio, jedan moj drug idošli smo kombijem na dan utakmice, nismo kao ostale ekipe spavali jer nemamo finansijska sredstva za to. Mi nismo došli da prosimo, mi smo našu muku iskoristili ustvari ovaj Kup inaše učestvovanje da pokažemo kako mi funkcionišemo 6 godina. Nas uopšte nije ni sramota, mi radimo pošteno, borimo se, znamo da sa Zvezdom nemamo šta da tražimo, nama je bitno da smo došli imislim da smo samim dolaskom pobedili. – kaže Todorović.

Ovaj klub nema ni doktora, ni kondicionog trenera, fizioterapeuta, niti ekonoma, nema sigurnu večeru već samo sendviče u džepu momaka koji već pet godina igraju u košarkaškoj ligi Srbije, gde se svojski trude da ostanu i naredne godine. Imaju veliku volju i ljubav prema košarci ih tera dalje, a od košarke ne mogu da žive. Darko Rnić, momak iz Kovina ima poljoprivredno gazdinstvo od koga živi, a zbog toga što mu se nedavno oprasila krmača, preskočio je neki trening. Ovaj događaj uzburkao je celu, ne samo košarkašku javnost I bacio svetlo na stanje u srpskoj košarci. Iako je srećan što ima od čega da živi I hrani decu, Darko o košarci u Srbiji za kaže:

“Košarka, ova sad prva liga, to je više neki amaterizam nego profesionalizam. Profesionalne su obaveze, a plate su jako male, negde neredovne. Svodi se na to da se igra za delegate i za sudije, oni moraju da se isplate posle svake utakmice, a ne postoji na primer sindikat igrača kao što postoji verovatno u Evropi, u NBA ligi gde neko štiti igrače. Vi igrate, ali da li ćete dobiti to šta je potpisano, to vam niko ne garantuje.” – objašnjava Rnić.

Problem oko novca nastao je na izvoru, jer klubovi uglavnom žive na jaslama grada, a znato manje od sponzorstava. Tako KK Smederevo u januaru i februaru nije dobio svoju tranšu koja je inače mala, tek oko 3.000 evra mesečno za kompletno funkcionisanje kluba, a za to vreme igrali su 7 kola. Ništa bolja situacija nije ni u niškom Konstantinu, gde novac iz gradskog budžeta takođe nije dovoljan za funkcionisanje i čiji igrači još očekuju plate za novembar mesec. Potpredsednik kluba Uroš Parlić.

“Pa kasni se, ali, mislim, nisu samo plate na listi naših troškova, tu su i putovanja, oprema, ishrana igrača, za nekoliko igrača i smeštaj. Organizacija utakmica je mnogo skupa, a isto košta, da li putuješ, ili igraš u Nišu, tebe utakmica isto košta. Minimalno 100.000 dinara, moraš da imaš obezbeđenje zbog novog Zakona o sportu, takse sudijske, tako da u strukturi troškova, plate igrača su dve trećine.” – ističe Uroš Parlić.

 U okviru iste lige, Košarkaške lige Srbije igra i FMP koji nema finansijske probleme sa kojima se susreću klubovi iz gradova mimo Beograda. FMP je postao vrlo uspešan tim domaće košarke, ali i na evropskim takmičenjima pre svega ULEB Kupu. Kao prvog čoveka FMPa koji je poslovnim sporazumom sa Crvenom Zvezdom postao predsednik ovog kluba, pitali smo Nebojšu Čovića o njihovom finansiranju.

“Crvena Zvezda ima određena sredstva od grada Beograda, ali to nisu ni blizu ona sredstva koja su poturena u medijima. Crvena Zvezda sopstvenim prihodima pokriva negde oko, sad već 70% svog budžeta, a FMP je na finansiranju fabrike, i on nije imao nikada nikakve izvore sredstava iz Opštine ili Grada. Nešto malo u prethodnom periodu, ali to su bila neznatna sredstva” . – kaže Nebojša Čović.

Svestan da drugi košarkaški klubovi imaju znatne finansijske probleme, Čović očekuje da će novi zakon o sportu koji je stupio na snagu pre nekoliko dana, znatno da poveća razvijanje košarkaških klubova u Srbiji. Prema novom zakonu, nijedna organizacija u oblasti sporta ne može da dobije više od 20% od ukupnog budžeta opredeljenog za sport, što do sada nije bio slučaj i najviše novca je odlazilo fudbalskim klubovima kao najpopularnijem sportu u Srbiji. Tako je i u Nišu sa Radničkim, i u Smederevu sa FK Smederevo. Na to Zoran Todorović, trener smederevskih košarkaša kaže da je dodatni problem što Grad ne prepoznaje rezultate I kvalitet:

“ Mi na našim dresovima nosimo KK Smederevo, ne nosimo ni Zoka Todorović, ni Darko Rnić, mi predstavljamo grad. I grad je verovatno bio u obavezi da nam pruži ovaj dolazak ovde. Razumeo bih ja da je FK Smederevo u prvoj ligi, Super ligi, tamo gde igraju Zvezda i Partizan, gde i mi igramo ovu KLS ligu, ali oni su tri ranga ispod nas i to je veliki problem.” – istakao je Todorović.

Primenom novog zakona o sportu, nadaju se naši sagovornici da će biti smanjena disproporcija između novca za fudbal I novca za košarku iz lokalnog budžeta jer je do sada Srbija posle Amerike bila najveći izvoznik košarkaša u svetu. Još jedan problem u košarci u Srbiji je slaba posećenost utakmica, ukoliko ne igraju večiti rivali Zvezda I Partizan. Svi su saglasni da se mora podići kvalitet takmičenja i napraviti bolja promocija igrača i klubova, a to opet ne može bez novca. Ipak, trener Todorović naglašava da mali klubovi ne treba da odustanu od svojih snova, jer kako bi inače oni igrali pred prepunom halom od 4 -5.000 ljudi na Kupu Radivoja Koraća, a do sada su, kako kaže, igrali pred oko 300 gledalaca, od čega polovina jedva čeka da izgube.

Piše Jelena Đukić Pejić

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim