I ja se borim! –NURDOR nacionalna akcija

februar 25 2016

Za izgradnju novog dečjeg hemato – onkološkog odeljenja Klinike za dečje interne bolesti u Nišu, Udruženje NURDOR prikupilo je skoro milion dinara u akciji koja je sprovedena u 23 grada u Srbiji. Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka je uličnom akcijom obeležilo Svetski dan dece obolele od raka, a posetioci u Nišu, Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, i u mnogim drugim gradovima Srbije su kupovinom balona i drugih promotivnih artikala učestvovali u ovoj humanitarnoj akciji namenjenoj deci oboleloj od raka. Akciju u Nišu podržali su i niški mali i veliki bubnjari, zatim i bubnjari iz Leskovca, Drum dum fest Leskovac i školica bubnjeva Drum&roll.

Pored prikupljenog novca u uličnoj akciji, novac za izgradnju novog dečjeg hemato – onkološkog odeljenja prikupljan je i SMS porukama. Ovaj iznos biće poznat krajem meseca, a potrebno je prikupiti još 30.000 evra kako bi se kompletirao novac za prvu fazu radova. U NURDOR – u kažu da se nadaju početku radova već u aprilu.

Predsednik NURDOR-a Todor Mančić kaže da će niško odeljenje biti prvo dečje hemato – onkološko odeljenje u Srbiji po evropskim standardima i pozvao sve ljude dobre volje da slanjemporuke na broj 1150 pomognu u borbi za veće šanse dece da pobede opaku bolest. Cena poruke je 100 dinara za sve mreže. On je naglasio da je kod dece najčešće maligno oboljenje leukemija, a procenat uspešnosti lečenja je između 70 i 85 procenata.

NURDOR je ovu akciju pokrenuo pre godinu dana jer kako kažu, deca koja se leče od raka u Nišu nisu izolovana od ostalih malih pacijenata iako su jako osetljiva na infekcije. Zbog loših uslova i malog kapaciteta postojećeg dečjeg onkološkog odeljenja, planirana je izgradnja dvospratne zgrade na 750 kvadratnih metara u čijem prizemlju će se nalaziti i dnevna bolnica, dve ambulatne, ordinacija psihologa i igraonica. Na drugom spratu planiran je stacionarni deo sa šest jednokrevetnih soba, tri sobe na odeljenju za intenzivne nege i dve dvokrevetne sobe sa pomoćnim krevetom za roditelja.

Udruženje NURDOR su 2003. godine osnovali roditelji, lekari, medicinsko osoblje i volonteri sa ciljem da pomognu deci oboleloj od raka i njihovim porodicama koji se suočavaju sa ovom teškom bolešću. Pored ove akcije, NURDOR želi da i ostala dečja hemato – onkološka odeljenja u zemlji budu po evropskim standardima, zatim da se roditeljima dece obolele od raka omogući bolovanje do kraja lečenja, da im se omogući smeštaj u bolnici, zatim školovanje dece srednjoškolskog uzrasta tokom lečenja i otvaranje nacionalnog pedijatrijskog kancer registra kako bi se adekvatno pratio ishod lečenja.

U ovom trenutku roditelji mogu da uzmu bolovanje maksimalno 4 meseca iako se npr. leukimija leči 105 nedelja, većina bolnica nema smeštaj za roditelje dece, niti dovoljan broj psihologa, socijalnih radnika i medicinskog osoblja, zatim deca srednjoškolskog uzrasta nemaju nikakv vid nastave, a što se tiče registra, ne postoji sistem dugog praćenja nakon izlečenja.

Piše Jelena Đukić Pejić

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim