Od razbijenih komada života može ispasti divna skulptura

april 26 2016

-Sa rukama i nogama ili bez njih, zdravi ili bolesni, bogati ili siromašni, ako imate nadu, imate sve!, poručio je u jednom od svojih nadahnutijih govora, a prvom u Nišu – Nik Vujičić, svetski poznati motivacioni govornik poreklom iz Srbije. Tema večeri, koje  je Nišlijama priredilo Udruženje „Radosna vest“ , uz još nekoliko organizacija koje se bave humanitarnim radom, bila je „Živeti život bez ograničenja“.

Govoru Nika Vujičića prethodio je kratak dokumentarni film o njemu, kao i nastup mladih muzičara iz Kragujevca, Armušnik1 benda. Niškoj publici  se najpre obratila Dragana Rodić, predsednica i osnivač istoimenog udruženja za pomoć licima sa invaliditetom, poznata upravo po svojoj hrabrosti i borbenosti, osobinama koje tako sugestivno zagovara Vujičić.

-Bez obzira na to kakav se problem nađe ispred nas, mali ili veliki, mi smo tu da ga premostimo, obratila se ona svojim Nišlijama, od kojih je, kako je rekla, uvek dobijala energiju i snagu da se bori.  –Ne smemo dozvoliti da nas slomi bilo šta što nam se nađe na putu.

Istu ovu poruku slao nam je, od samog početka do kraja, nadahnuti  govor Nika Vujičića, čiji su roditelji, kako je rekao, još dalekih šezdesetih godina, napustili Jugoslaviju, bežeći od progonstva. Rođen je u Melburnu, u Australiji, a od roditelja je naučio mnogo toga o životu. Njegov život nikako nije bio lak; i danas postoje trenuci kada plače, kada je uplašen,  ali postoje određene vrednosti i principi na koje svi možemo da se oslonimo...  Kada je pošao u školu, svi su upirali prstom u njega, smejali mu se.

nik2-Danas mi je drago što sam u Srbiji i što ćemo ovde po svim školama, srednjoškolcima i osnovcima, prikazivati poruku koju smo snimili; da pokušamo bolje da razumemo vrednost svakog ljudskog bića, da ne maltretiramo jedni druge, da ne ogovaramo jedni druge, jer nikada ne znamo šta se dešava u srcima onih koje zadirkujemo. U mom slučaju, vršnjačko nasilje me je odvelo u depresiju. Ovde sam da ohrabrim Srbiju, da razumemo da već imamo dosta problema, da ne moramo i međusobno da se borimo, već da treba da ohrabrimo jedni druge. Nijedan Srbin nije manje vredan od drugog Srbina, nijedan Srbin nije manje važan od drugog Srbina i svako ljudsko biće ima vrednost. 

Nik Vujičić, iako rođen sa teškim hendikepom, uspeo je da prevaziđe mnoge prepreke i postane izuzetno uspešan čovek, ali je najpre trebalo pobediti sebe!

-Najveći izazov su bile poteškoće srca, rekao je Vujičić u hali Čair. –Kada sam imao osam godina, nisam znao šta može da ispadne dobro od mog života, nisam video budućnost, jer nisam imao celu sliku. Kada vidiš samo razbijene komade života, ne znaš kakva se predivna skulptura može napraviti od njih – ako im samo pružiš šansu. Nikad ne znaš šta te čeka iza ćoška dok ne odeš tamo i treba uvek verovati, a svoja negativna razmišljanja pretvarati u pozitivna. Ne fokusirajte se nikada na ono što nemate, nego na ono što imate, poručio je Nišlijama Nik Vujičić. Vaš duh i ono ko ste vi zapravo mnogo je važnije od onoga što imate i koliko imate.

-Nikad nisam verovao da ću se oženiti ; čak i kada bi se oženio, ne bih mogao da držim ženu za ruku, a ako bih imao porodicu, ne bih mogao da uzmem dete u naručje kada plače... Bio sam veoma tužan,  jer nisam video budućnost i nisam shvatio da ne moram da držim ženu za ruku ako držim njeno srce, ni da ako ja ne mogu da uzmem decu u naručje, ona mogu da zagrle mene...

nik4Publika u hali Čair, koju je činilo oko 6000 ljudi, pomno je pratila govor Nika Vujičića, uz česte aplauze, a pojedine rečenice izgovorene na srpskom jeziku izazvale su prave ovacije. Njegov govor je neverovatno sugestivna priča o hrabrosti, pronalaženju smisla i borbi da se od života izvuče ono najbolje, ispričana iz ličnog iskustva, na momente gorka a na momente prožeta izvanrednim humorom. Nije ni čudo, stoga, što se u pojedinim velikim kompanijama širom sveta za njegove govore plaća i na desetine hiljade dolara.nik6

Publika u Nišu je imala prilike da Nika Vujičića čuje besplatno, zahvaljujući njegovoj želji da dođe ovde, ali i posredovanju  nekih crkvenih zajednica sa zapada, pre svega iz Holandije, koje su nesebično stale iza toga i pokrile troškove njegovog gostovanja.

-Dolazak Nika Vujičića je veliki blagonik3slov za nas, kaže Vlada Stojanović iz Udruženja „Radosna vest“,  koje je glavni organizator događaja. –Još kada je prvi put došao u Srbiju, 2012, on je poželeo da dođe i na jug Srbije, u Niš. Sada se to i ostvarilo, zahvaljujući i podršci nekoliko crkava iz Engleske, Holandije, koje inače prate i podržavaju rad Vujičića, kao predanog protestanskog vernika. Inače, Nik Vujičić, oduševljen je boravkom u zemlji svog porekla i u Nišu, gde, kako je rekao, namerava da dovede i svoju porodicu.

Suorganizatori gostovanja Vujičića u Nišu su lokalna udruženja „Ljubi bližnjeg svog“, Civitan klub i JCI Niš.

 

Piše: Marija Filipović Lazić  http://urednik.rs/

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim