„Ne mogu da se predam, ja imam 22 godine“

decembar 23 2023

Nišlije su prvi put protestovale posle izbora za koje opozicija tvrdi da su „pokradeni“. Reporterka DW pričala je sa mladima i poslanicima koji tvrde da dilova sa Vučićem neće biti.

Sa odštampanom velikom fotografijom iz svoje lične karte oko vrata, Marija Ilić stoji u masi na protestu u Nišu. Onde je u petak uveče održan prvi protest od izbora u Srbiji.

„Mislim da cela izborna kampanja nije bila fer, na dan izbora sve je to kulmirniralo. Umesto da slavimo dan demokratije, mi smo imali dan krađe“, kaže ova studentkinja Filozofskog fakulteta u Nišu.

Ona se nada da će se probuditi ne samo Beograd i Niš, nego i cela Srbija.

„Otvaranje biračkih spiskova na svim nivoima, od lokalnih do parlamentarnih izbora, revidiranje spiskova, i ponavljanje izbora. Ali da to budu fer izbori, jer ovako ponoviti izbore značilo bi istu stvar“, smatra Marija Ilić.

„Mladi u Beogradu su bili targetirani nakon izlaska na ulice, i mi smo namerno stavili svoje slike iz ličnih dokumenata oko vrata. Mi se ne plašimo, stojimo imenom i prezimenom i slikom iz lične karte, stojimo uz svoje prijatelje, stojimo uz svoje stavove i stojimo uz pravdu i slobodu“, kaže ona.

Protest NIS 23 12 2023 04

Ukupno je na protestu petstotinak ljudi. Oko Marije stoje i drugi studenti. Visoko u rukama drže rukom napisane transparente „Sloboda je često fraza, a tiranija uvek istina“, „Izbori (se)“, „Ko je meta?“. Uzvikuju „lopove“ i „mi smo mete“.

Sumnje na kupovinu glasova u Nišu

Od kako su parlamentarni izbori održani u Srbiji prošle nedelje (17. decembar), protesti u Beogradu se organizuju svakodnevno sa ciljem da se izbori ponište.

Marinika Tepić, jedna od liderki opozicione koalicije „Srbija protiv nasilja“ već šesti dan štrajkuje glađu. U tome su joj se pridružile još dve poslanice, Danijela Grujić iz Novog Sada i Jelena Milošević iz Niša. A potom i Željko Veselinović i Janko Veselinović.

Protest NIS 23 12 2023 03

Protesti u Nišu nakon 17. decembra održavani su po prvi put, a inicirao ih je niški narodni poslanik Đorđe Stanković, takođe iz koalcije „Srbija protiv nasilja“.

Stanković za DW tvrdi da je otkriveno pa predato policiji da su poslovne prostorije niškog sportskog centra Čair bile baza Srpske napredne stranke za kupovinu glasvova.

„Mi još uvek nemamo informacije da li je tužilaštvo nešto uradilo, iako su nam rekli da će nam javiti do kraja nedelje, nisu nam javili“, kaže Stanković.

„Koliko znamo, oni jesu otišli na lice mesta, ali tek nakon sedam sati iako smo mi pet puta prijavljivali“, priča ovaj političar Narodnog pokreta Srbije. „Bojim se da nisu uradili ništa jer policija ne sme da reaguje protiv SNS.“

Nema dogovora sa „lopovom“

Stanković dodaje da to što su ljudi iz drugih sredina glasali u Beogradu lako može da snađe i Niš gde će ubrzo biti lokalni izbori.

„Mi ne bismo voleli da izbornu volju grada Niša promene neki građani iz Bugarske, Republike Srpske, oni koji na dan dođu turistički u Niš. Mi moramo da se borimo za svaki glas“, kaže Stanković.

Nišlijama se sa razglasa obratio i poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević.

Protest NIS 23 12 2023 13

Za DW Milivojević kaže da su „lopovi uhvaćeni u jednoj od najvećih krađa koje je ikada zabeležila moderna Evropa po uspostavljanju parlamentarnog života“ te da izbori moraju biti poništeni – na svim nivoima.

„Ako je lopov uhvaćen u krađi, onda mora i krivično da odgovara. Ovo nije pitanje da li ćemo da se dogovoramo sa Aleksandrom Vučićem da prizna ovu našu pobedu u Beogradu. Mora da se odgovara za izbornu krađu“, kaže ovaj poslanik.

„Mi nismo spremni da se dogovaramo. Ako treba, mi ćemo odbiti mandate u lažnim skupštinama, nećemo učestvovati u laži i prevari“, zaključuje Srđan Milivojević.

Protesti se nastavljaju

Ovo neće biti jedini protest u Nišu, najavili su organizatori.

„Ovo je trenutak kada branimo republiku i trenutak kada se odlučuje: ili se vraćamo u srednji vek ili i dalje pokušavamo da stvorimo novo društvo. Neće biti lako, neće biti brzo, ali pobedićemo“, kaže Nišlija Milan Milenković.

Studentkinja Marija Ilić sa početka priče kaže da za nju odustajanje nije opcija: „Mislim da ne biti ovde znači predati se. Ne mogu da se predam, ja imam 22 godine. Da li ću da kupujem kartu u jednom pravcu ili ću da dođem na ulicu? Ulica!“

Autor:Jelena Đukić Pejić       DW.com

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim