Jedini san – da poleti helikopterom koji je sam napravio

avgust 07 2016

Ljubiša Miletić (64) autolimar iz sela Skorice pored Ražnja trebalo bi da uskoro ostvari svoj životni san – da poleti helikopterom koji je sam napravio.

Miletić kaže da ne namerava da leti ni visoko ni daleko, već planira da na nekoj od livada pored sela na kratko podigne helikopter od zemlje.

helikopter3Na ideju da napravi svoj helikopter Miletić je došao još 1972. godine  kao vojnik koji je stalno obezbedjivao mesta na jugu Srbije na kojima su sletelale i poletale ove vojne letelice.

Helikopter dužine oko pet metara i visine oko dva i po metra Miletić je počeo da pravi 1985. godine po nacrtima koje je nabavio od poznanika inženjera, pilota i aviomehaničara.

Konstrukciju letelice napravio je od specijalnih čeličnih cevi tankih zidova, glavu motoru motor  nabavio je na otpadu od starog ruskog helikoptera, motor je uzeo od jednog starog citroena, a sedište od fiće. Sve ostale delove je sam napravio ručno ili uz pomoć mašina.

Prema njegovim proračunima do sada je u helikopter uložio oko 20.000 evra.

„Konstrukciju sa motorom sam napravio radeći danonoćno dvadesetak dana. Medjutim, nakon toga punih 20 godina nisam uspeo da nabavim elise kako bih ga kompletno sastavio“, kazao je Miletić.

Nakon što je napravio elise od specijalnog aluminijuma nabavljenog u Nemačkoj, Miletić je nastavio da stalno usavršava svoju letelicu.

„Da bi podigao helikopter od zemlje preostalo mi je još da izbalansiram elise i da broj njenih obrtaja povećam sa sadašnjih  250, na 400 do 420 u minuti“, objasnio je Miletić.helikopter4

Ovih dana Miletić intenzivno pokušava da pronadje nekog inženjera ili pilota koji bi mu pomogao oko balansiranja elise, a u medjuvremenu pokušava da i sam reši taj problem zbog kojeg je letelica nedovoljno stabilna.

„Ja sam kao Djoković, sam protiv svih. Nemam ničiju podršku, niko mi ne veruje da ću uspeti da poletim, ali ću sigurno to da uradim. Želim da dokažem svima da sam uspeo, da moj trud nije bio uzaludan“,  poručuje ovaj entuzijasta koji je u čitavom ražnjanskom kraju poznat prvenstveno po tome što je za seosku izložbu napravio minijaturni traktor od drveta.

Piše: Biljana Ljubisavljević

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim