Grb u Gradskoj bašti – omiljeno mesto za fotografisanje u Nišu

avgust 14 2016

Betonski grb Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije koji je posle Drugog svetskog rata postavljen na fasadu zgrade Univerziteta u Nišu, a koji je nakon raspada SFRJ skinut i zaboravljen, poslednjih meseci postao je prava atrakcija u Nišu.

Naime, početkom juna ovdašnje javno-komunalno preduzeće „Medijana“ grb je postavilo pored ulaza u novootvorenu Gradsku baštu u Tvrdjavi, ne sluteći da će on baciti u zasenak svo cveće i ukrasno bilje koje se ovde izlaže i prodaje.

Grb je maltene  „preko noći“ postao omiljeno mesto za fotografisanje i pravljenje selfija. Pored grba se slikaju „i stari i mladi“, ali prvenstveno one generacije kojima je bivša Jugoslavija ostala u sećanju kao najbolja zemlja na svetu.

U „Medijani“ kažu da se pored grba do sada slikalo više od 5.000 ljudi i to ne samo Nišlija.

grb2

„Dolazili su Japanci, Norvežani, Bugari, Makedonci... Ovih dana imali smo goste sa svih kontinenata. Bili su tu zbog „Nišvila“, a  usput su posetili i Gradsku baštu i slikali se pored grba“, izjavio je direktor JKP „Medijana“ Bratislav Vučković.

Prema njegovim rečima niko od posetilada do sada nije imao zamerku što je grb SFR Jugoslavije postavljen u bašti.

„Smatrali smo da je grbu mesto u bašti jer je on deo naše istorije, a to mišljenje dele i gradjani“, rekao je Vučković.

„Medijana“ je Gradsku baštu otvorila u kompleksu u Tvrdjavi površine oko 500 kvadrata  koji je ranije komunalno preduzeće „Gorica“ koristila za parkiranje vozila i kamiona.

Prilikom uredjenja ovog prostora,  radnici „Medijane“ su šiblju i travi pronašli ruinirani grb, ali ga srećom nisu otpremili na deponiju. Očistili su ga od mahovine i zemlje, prefarbali i postavili pored kapije na ulazu, što se pokazalo kao pravi pogodak.

Pise Biljana Ljubisavljevic

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim