Raste broj turista u Nišu

septembar 09 2016

U Nišu je posljednjih godina značajno porastao broj turista i turističkih noćenja. Prošle godine došlo ih je 76.000, od tog broja više od polovine bilo je stranih.

Turistički radnici kažu kako su se potrudili privući ih, a uzdaju se i u nove letove sa niškog aerodroma.

turizam4

Južnjačko gostoprimstvo, pune kafane i kafići te pristupačne cene odlika su Niša.  Jedan od najstarijih gradova na Balkanu, a treći po veličini u Srbiji, posljednjih godina postaje privlačan za turiste.

Marijan i Ola Kutzek iz Poljske kažu da se u Nišu osećaju prijatno. Drago im je što vide da primećuju mnogo sličnosti između poljske i srpske istorije. Dodaju kako su kulturno-istorijski spomenici lepi, a ljudi srdačni i gostoprimljivi.

U Turističkoj organizaciji Niša tvrde da ništa nije slučajno, a direktor Uroš Parlić kaže kako je u posljednjih nekoliko godina uloženo dosta truda i novca u promociju turističkih destinacija grada.

Jeftina hrana i dobar provod

„Mi smo zaista u poslednjih nekoliko godina investirali u promocije Niša kao destinacije. Prvo na regionalnim tržištima kao što je Bugarska, Rumunija i Grčka, gde smo radili dosta promocija“.

Osim onoga što mogu videti u gradu, turiste privlači i niška kuhinja; najtraženiji je roštilj po kojem je jug Srbije poznat, a osim kvaliteta presudne su i cene.

Za nekoliko eura u niškim kafanama nudi se kompletan obrok, dok se kafa u kafićima može naći po ceni od pola do jednog eura.

Rast broja noćenja turista u gradu poslednjih godina beleži i zvanična statistika.

turizam3

Prošle godine bilo ih je blizu 150 hiljada, u odnosu na prethodnu sa nešto više od 130 hiljada. To je rast od 13,8 posto.

Aktiviranje aerodroma

Hotelijeri su zadovoljni, a jedan od njih je i Ivan Spasić, vlasnik hotela My Place.

„Na godišnjem nivou imamo preko 80 odsto popunjenosti kapaciteta, od tih 80 odsto od 65 do 70 odsto su strani gosti. U našem hotelu su gosti uglavnom poslovni ljudi, ali često imamo i sportske ekipe, selekcije reprezentacije ili goste u prolazu koji se obično zadržavaju jednu noć. Kapacitet hotela je 30-ak gostiju, i zbog toga ne radimo sa većim grupama“.

turizam2

Spasić očekuje da će već naredne godine moći da ugosti veći broj turista. Kupio je najveći i najpoznatiji niški hotel Ambasador, koji čeka rekonstrukciju.

Srbija je u 2015. godini od turizma zaradila 1,2 milijardu dolara, a najveći deo, blizu 60 posto, ostvario je Beograd.

Niš se nada da će ponovnim aktiviranjem aerodroma, sa kojeg bi do kraja godine trebalo da se leti ka devet destinacija, svoj udeo uvećati.

Zoran Kosanović, Al Jazeera

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim