Zbog nasilja u porodici 20 prijava mesečno niškoj policiji

oktobar 02 2016

Blago povećanje broja osoba koje se javljaju policiji zbog nasilja u porodici, rezultat uticaja na žrtve da se ohrabre i prijave nasilnike. Policiji se najčešće javljaju žene koje su supružnici zlostavljali, ali i deca koju su roditelji zlostavljali, kao i ostareli roditelji koje su deca zlostavljala.

Policiji u Nišu mesečno se obrati oko 20 osoba zbog nasilja u porodici, a taj broj ima tendenciju rasta, izjavila je danas koordinatorka Tima za suzbijanje i prevenciju nasilja u porodici u niškoj Policijskoj upravi Nataša Zorić Živanović.

Ona je istakla da je blago povećanje broja osoba, koje se javljaju policiji zbog nasilja u porodici, rezultat uticaja na žrtve da se ohrabre i prijave nasilnike.

policija potparol 2"Problem nasilja u porodici sada je aktuelniji nego ranije, verujemo zbog toga što žrtve porodičnog nasilja više veruju u sistem, ali i da će biti zaštićene saradnjom policije, Centra za socijalni rad i tužilaštva", izjavila je Zorić Živanović.

Prema njenim rečima, policiji se najčešće javljaju žene koje su supružnici zlostavljali, ali i deca koju su roditelji zlostavljali, kao i ostareli roditelji koje su deca zlostavljala.

Zorić Živanović dodaje da ima i muškaraca koji su žrtve nasilja u porodici, medjutim oni zbog ponosa i "tradicionalnog duha" retko prijavlju problem.

"Uglavnom je to fizičko, ali i ima i psihičkog nasilja. Po pravilu pretnje i verbalni sukobi dosta dugo traju, pre nego što se osoba odluči da prijavi nasilnika. Žrtve i nasilnici su uglavnom ljudi iz ekonomski ugroženih porodica, ali medju žrtvama i nasilnicima ima i visokoobrazovanihljudi", rekla Zorić Živanović.

Prema njenim rečima i dalje ima slučajeva gde se žrtve nasilja ustručavaju da prijave nasilnika zbog toga jer se stide i plaše negativne reakcije okruženja.

Zorić Živanović je istakla da nije nikakva sramota prijaviti nasilje u porodici, a prijava ne znači da će neko biti uhapšen.

„Policija uvek može da pomogne zajedno sa Centrom za socijalni rad, samo mora da bude upoznata sa problemom. Mi stojimo ljudima na raspolaganju 24 časa dnevno i imamo podršku cele države da se taj problem prepozna i pomogne ", naglasila je Zorić Živanović.

Ona je kazala da policija odmah reaguje po svim prijavama za porodično nasilje i ukoliko je potrebno žrtva porodičnog nasilja se smešta u Sigurnu kuću, a protiv nasilnika se odredjuje zadržavanje do 48 sati.

policija 26

"Često se medjutim dešava da žrtve u Tužilaštvu odustaju od prijave. Razlozi su različiti, neki su ekonomske, neki emotivne prirode", rekla je Zorić Živanović.

Prema njenim rečima i u slučajevima kada žrtve odustanu od krivičnog gonjenja to je nešto što mora da se zna.

„Oni moraju da budu evidentirani jer ne retko se dešava da ponavljaju krivično delo. U situacijama kada imamo nekog ko je povratnik a izvršio je krivično delo koje ni malo nije bezazleno obaveštavamo tužioca i predlažemo zadržavanje do 48 sati“, rekla je Zorić Živanović.

policija 30

Kako je ocenila, najavljene izmene Krivičnog zakona i mogućnost udaljenja nasilnika iz kuće doprineće još efikasnijem radu policije, ali i većoj zaštiti žrtava u porodici.

"Najavljenim izmenama zakona policija će sa stučnim službama moći da proceni bezbednost žrtve porodičnog nasilje, a sudija će za prethodni postupak moći da donese rešenje o odredjivanju udaljavanja iz kuće ili pritvora za nasilnika", objasnila je Zorić Živanović i dodala da će izmene Zakona doprineti da porodično nasilje prijave i one žrtve koje do sada nisu to činile.

Tekst je deo projekta „Medijska kampanja - Zajedno možemo bolje„ koji je podržan od strane Grada Niša u okviru raspodele sredstava za finansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2016.

Piše: Biljana Ljubisavljević

 

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim