Sada i Albanci znaju da imaju „svoju“ salatu u Nišu

oktobar 23 2016

Ako je „Albanska salata“ do sada bila specijalitet poznat samo Nišlijama, nakon nedavne posete Edi Rame Nišu, ona je postala nadaleko poznata i širom Albanije i Kosova.

Novinar albanske televizije „Top Channel“ je sa kolegama iz Niša odlučio da Albancima predstavi ovaj čuveni niški specijalitet za koji oni verovatno nikada ranije nisu ni čula, pa je tokom nedavne posete Nišu, napravio priču o salati iz „Nišlijske mehane“.

I dok se u nekim zemljama zove „Nafora“, konobar „Nišlijske Mehane“ Nebojša Bojković, koji je do nedavno radio u Bugarskoj, ali i u mnogim gradovima u Srbiji,  kaže da ovo jelo od prepečenog hleba, ulja i tucane paprike jedino u Nišu nazivaju  „Albanskom salatom“.

"Hleb može da bude i svež i bajat, ali je bitno da se na roštilju ispeče nakon što se isecka na komadiće. Zatim se dodaje ulje i začini. Salata se služi uz razna jela ali najbolje ide uz ćevape" priča Bojković.

albanska salata 1

                                                          Nebojša Bojković

Albanska salata, kako se veruje, potiče iz vremena Prvog svetskog rata kada je srpski narod prelazio Albaniju. Tokom Albanske golgote vladala je velika glad, pa su mnogi preživeli put do Krfa tako što su jeli prepečen hleb sa tucanom paprikom. Taj se naziv posle rata odomaćio u Nišu i svi ga i dan danas tako zovu.

Piše: Jelena Ćosin

Foto i video: Saša Đorđević

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim