Niški vatrogasci spasili 110 života

novembar 08 2016

Niški vatrogasci intervenisali su od početka godine 1.200 puta i na području Nišavskog upravnog okruga spasili su čak 110 lica, rečeno je na pokaznoj vatrogasno-spasilačkoj vežbi "Medijana 2016" održanoj na keju kraj Nišave.

"Od ukupnog broja intervencija njih 800 bilo je zbog gašenja požara, a 80 odsto požara dogodilo se u Nišu. Najčešći uzrok požara je ljudska nepažnja prilikom paljenja korova i rastinja", istakao je načelnik Uprave za vanredne situacije u Nišu Srdjan Mitrović.

vatrogasci

On je izjavio da je ovogodišnji broj intervencija pripadnika Uprave za vanredne situacije na nivou prošlogodišnjeg dok je broj požara čak i smanjen u odnosu na prošlu godinu.

"Od početka godine Nišavski upravni okrug prošao je bez velikih problema i velikih prirodnih nepogoda. Samo marta smo imali proglašenu vanrednu situaciju i to zbog opasnosti od poplava", podsetio je Mitrović.

Uprava za vanredne situacije i Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije organizovali su vežbu "Medijana 2016" povodom 7. novembra Dana zaštite od požara.

vatrogasci 2

Vatrogasci, policajci, pripadnici niškog odreda Žandarmerije, ekipe Hitne pomoći i Crvenog krsta demonstrirali su okupljenim gradjanima spasavanje lica iz vozila koje je upalo u reku i spasavanje sa nepristupačnih terena.

Gradjani su takodje mogli da vide kako izgleda gašenje požara u autobusu koji je posle udesa zahvatio požar i kako izgleda potraga za licima koje su zatrpana u ruševinama.

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Srdjan Nikolić istakao je da se pripadnici ove brigade svakodnevno uvežbavaju, a na isti način bi odreagovali i u realnim situacijama.

Na Dan zaštite od požara za najboljeg vatrogasca proglašen je komandant vatrogasno spasilačkog voda  Miroslav Djurđanović.

vatrogasci 3

On je istakao da vatrogasci daju sve od sebe, iako su uvek u deficitu sa ljudstvom.

„Uspešno odgovaramo svim pozivima. Ima nas manje nego što bi trebalo, ali ipak uspevamo da završimo zadate zadatke“, izjavio je Djurdjanović.

Pokaznu vežbu pratili su predstavnici grada, dobrovoljnih vatrogasnih društava, Srpsko-ruksog humanitarnog centra, gradjani Niša i učenici osnovnih i srednjih škola.

Tekst je deo projekta „Medijska kampanja - Zajedno možemo bolje„ koji je podržan od strane Grada Niša u okviru raspodele sredstava za finansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2016.

Piše: Biljana Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim