Profesor književnosti iz Niša – jedan od najpoznatijih srpskih bačvara

decembar 26 2016

Milenko Lukić (67) iz niškog naselja "Branko Bjegović" duže od četiri decenije spaja dva naizgled nespojiva zanimanja - on je profesor književnosti i bačvar.

Bačvarskim zanatom počeo je da bavi još kao dečak, a ljubav prema knjizi odvela ga je do katedre niške gimnazije "Bora Stanković", gde je stekao penziju.

proizvodjac buradi 8

"Pored oca, poznatog bačvara i u nekadašnjoj Jugoslaviji, vrlo rano sam naučio taj posao. Ozbiljnije sam, medjutim, njime počeo da bavim nakon što sam se oženio. Profesorske plate bile su male i morao sam porodici da obezbedim dodatne prihode", rekao je Lukić.

On objašnjava da u radionici, u kojoj je većina mašina starija od sto godina, i dalje izradjuje burad, bačve i kace na isti način na koji je to njegov otac radio punih šest decenija.

"Za izradu jednog bureta potrebna su tri do četiri dana, ne računajući to što drvo pre nego što udje u radionicu mora da se suši najmanje godinu dana, ponekad i dve godine", istakao je Lukić.

proizvodjac buradi 2

Prema njegovim rečima za izradu buradi za vino koristi se isključivo hrastovo drvo, dok se burad za rakiju izradjuju i od duda, jasena i bagrema.

"Svaka letvica ili duga mora da prodje nekoliko različitih vrsta obrade pre nego što se nadje medju metalnim obručima. Da bi se duge savile moraju da se dobro zagreju", naglasio je on.

Dobro napravljeno bure dodao je Lukić, može da traje i 50 godina.

"Poslednjih godina mušterije uglavnom traže burad od oko 100 litara, mada ima i onih koji traže burad od 1.000 litara. Naši kupci su uglavnom iz Šumadije, pošto je u niškom kraju vinogradarstvo skoro zamrlo", rekao je Lukić.

proizvodjac buradi 9

Njegov najpoznatiji proizvod, dodao je Lukić, svakako je kaca od 800 litara koju je napravio za snimanje šou programa "Farma".

Lukić ističe da bačvarski zanat u Srbiji polako izumire i da je on jedan od retkih bačvara u našoj zemlji koji se ozbiljno bavi proizvodnjom buradi i bačvi.

"Već nekoliko godina uzalud pokušavam da nadjem nekoga ko bi hteo da ga naučim zanat. Neće niko da bude bačvar, mada za dobrog majstora uvek ima posla i mušterija. Moj otac je svojevrmeno u radnji imao uvek po sedam, osam majstora“, izjavio je Lukić.

Lukić sada u radionici ima jednog pomoćnika, a preko leta, kada ima najviše narudžbina, oko lakših poslova poput duboreza i lakiranja pomaže mu supruga,  diplomirani pravnik po struci i dve ćerke koje su završile studije anglistike, odnosno arhitekture.

proizvodjac buradi 1

Na pitanje kako uspeva da svih ovih godina spaja posao profesora književnosti i bačvara, Lukić odgovara da ova dva, naizgled nespojiva zanimanja ipak imaju nešto zajedničko.

"Tamo gde su burad i gde su pića, tamo je i radosti i veselja, a knjiga nam takodje donosi radost i veselje", kazao je Lukić.                     

Piše: Biljana Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim