Centar za kreativno delovanje "Deli", deli znanje i nove firme

januar 03 2017

Više od 5.000 srednjoškolaca i studenata pohadjalo je prošle godine neku od besplatnih obuka u Centru za kreativno delovanje "Deli" u Nišu, dok je šest od 12 mladih stručnjaka koji su koristili prostor Centra za svoj rad, osnovalo sopstvenu firmu, istakao je menadžer  Centra "Deli" i udruženja "Proaktiv" Nenad Stojanović.

Za opremanje prostora u kome se nalazi "Deli" Ministarstvo omladine i sporta uložilo je 2015. godine 2,3 miliona dinara, a udruženju "Proaktiv" i firmi"Contrastudio" povereno je upravljanje Centrom.

Prema Stoanovićevim rečima ove jeseni "Deli" je dobio 12 novih stalnih stanara, koji su već uhvatili "preduzetništvo u svoje ruke".

kreativni centar Deli 2

"Uglavnom su to programeri, dizajner, arhitetke. Oni su, kao i njihovi prethodnici, pre dolaska u "Deli" radili od svojih kuća, u "sivoj zoni". Njih šestoro već je osnovalo sopstvenu firmu i krenulo u legalno poslovanje", naglasio je Stojanović.

On je istakao da stanari, koji se biraju putem konkursa, u Centru "Deli" dobijaju na godinu dana prostor za rad, internet i salu za sastanke, a sve to plaćaju mesečno 50 evra u dinarskoj protivrednosti.

Stanari, dodao je Stojanović, koriste dobijeni prostor svakog radnog dana do 17 časova.

"Preostalo vreme i tokom vikenda, u "Deliju" organizujemo besplatne edukacije za mlade iz najrazličitijih oblasti poput programiranja, mode, dizajna, filma i muzike. Predavači su naši veoma uspešni ljudi zaposleni u firmama u Srbiji i u inostranstvu", kazao je Stojanović.

U prostoru "Deli", podsetio je Stojanović koji se nalazi u samom centru Niša pored galerije Sinagoga, prošle godine održane su i 24 samostalne izložbe slika i nekoliko fotografskih izložbi.

kreativni centar Deli 1

Stanari prostora "Deli" i oni koji ovde dolaze na obuku i praksu, ističu da "Deli" može da posluži kao primer kako treba pomagati mladim ljudima da dodju do posla i uspešno rade.

"Ovde sam ostvario mnogo sjajnih kontakata i naučio mnogo toga što mi je potrebno da bi se bavio privatnim bizisom", rekao je student ekonomije Milan Babić.

On je istaka da već ima svoju firmu u oblasti drvne industrije i razmišlja da sa prijateljima otvori još jednu.

kreativni centar Deli 3

Slična iskustva iz Centra "Deli" nosi i Jovana Andjelković koja je završila pedagogiju, ali koja se već četiri godine bavi pisanjem tekstova za različite inostrane sajtove.

Prilikom poslednje posete Centra "Deli"  ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je ocenio da taj Centar predstavlja primer dobre prakse za zapošljavanje mladih i u Srbiji, ali i u regionu.

Piše: Biljana Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim