Pakleni računi u ledenim danima

januar 17 2017
Osim ozbiljnih januarskih temperatura ispod minusa, Nišlije su ovih dana zaledili i decembarski računi za grejanje. Računi objedinjene naplate na kojima se nalazi i obračun za utrošenu toplotnu energiju, u decembru su čak i do 60% veći u odnosu na prethodni mesec.
 
Za direktora niške toplane Zorana Stojanovića to je logično, pre svega zbog vremenskih uslova i izuzetno niskih temperatura koje su bile ispod nule, zbog čega je JKP Toplana stanove grejala 24 sata dnevno.
 
 "Automatski je tada i potrošnja energenata uvećana i proizvedena i isporučena količina toplote je drastično uvećana. Tako da kad se tome doda da je došlo do povećanja cene energenata, došlo je do korekcije cene grajenja za decembar mesec za 3.64%, . Prethodna cena za varijabilni deo je bila 5.21 dinar, a trenutno je 5.40 i sve to skupa je doprinelo da računi za grejanje za decembar mesec bude veći za 60%" - kaže direktor Toplane Zoran Stojanović.
toplananis2
 
Za građane Niša ipak nije logično da plaćaju veoma visoke račune za grejanje bez obzira na niske temperature, jer razlika u ceni je više hiljada dinara. Vesni Vukosavljević je za mesec novembar za stan od 67 kvadrata stigao račun od 15.900 din., ali je zaprepastio novi račun koji joj je upravo stigao za decembar u iznosu od oko 23.000, gde je samo grejanje oko 18.500 dinara.
 
"Verujte, poludela sam, ne znam šta mi je činiti! A sa malim detetom i drugim na putu ne mogu da se otkačim sa toplane. Još mi imamo kalorimetre, i štedim koliko god mogu, ali na minusu neću da se smrzavam. Niti grejem vilu od 500 kvadrata, niti se šetamo u majici po kući da bi bila toliko visoka cena!" - smatra Nišlijka Vesna Vukosavljević.
toplananis1
 
Primera radi, u glavnom gradu za istu kvadraturu Begrađani su za decembar dobili račun od oko 7.500 dinara. Beogradska toplana takođe greje svoje korisnike 24 sata dnevno, i to ne samo za vreme ledenih dana, već od početka grejne sezone Toplana glavnog grada ne hladi cevi u potpunosti kako ne bi popucale.
toplanabg1
 
Zašto Nišlije plaćaju skuplje grejanje pitali smo direktora Stojanovića. Stojanović smatra da je to nemoguće i da je verovatno reč o dobroj izolaciji stanova i zgrada. S druge strane, Udruženi pokret slobodnih stanara i vlasnika privatnih zgrada tvrdi da je problem razlike u ceni grejanja veoma složen.
 
"O tome vlast nerado govori, ali Niš i ovaj deo Srbije, posebno Niš, gas kupuje od Jugorozgasa koji nije ništa drugo do jedna fantomska firma preko koje se distribuira gas od Srbijagasa. Tako se niškoj toplani distribuira skuplji gas nego što ga dobijaju druge toplane iz Srbijagasa." - kaže Đokica Jovanović iz UO ovog Udruženja.
 
Udruženje je prema njegovim rečima više puta pokušavalo da odmrsi to klupko, ali su im iz vlasti kako kaže, autoritativno rekli da je to međudržavni sporazum Srbije i Rusije. 
 
"Šta se nas tiču međudržavni ugovori? Zašto mi iz džepa da plaćamo nečije ugovore kako kome padnu na pamet?! To je jedan od bitnih razloga zašto je tolika razlika u ceni."- kaže Jovanović i podseća da je Udruženje više puta tužilo Toplanu zbog nepoštovanja zakona.
 
Još jedan veliki problem koji je aktuelan u celoj Srbiji je još uvek nepotpisan ugovor Toplane i svih njenih korisnika. Jovanović smatra da se sa tim odlaže jer Toplane strahuju da će veliki broj korisnika odbiti potpisivanje ugovora što znači manje novca za Toplane.
toplananis3
 
"Još jedno tumačenje sa kojim se mi ne slažemo. Oni smatraju da ako građani plate jedan račun, on je pristao na obligaciju bez obzira da li je potpisao ugovor ili ne. Takvim stavom se apsolutno derogira tržište. Apsolutno je nejasno, nelogično da ako si jednom platio račun nekom javnom preduzeću da moraš uvek da mu platiš. Taj stav je vrlo nepošten. Bez obzira na to, mi savetujemo građane da plate ove račune, jer postoji tu jedna velika siledžijska pretnja sa druge strane. Njima će utrčati u stanove i kuće uterivači dugova, i postoji mogućnost da izgube te stanove." - objašnjava Đokica Jovanović.
 
Građani će morati da plate svoje račune, a kako, ni sami ne znaju.
 
"Ja sam korisnica socijalne pomoći koja iznosi 7.900, a sad mi je stigao račun skoro 9.000. samo za grejanje. A šta je sa ostalim računima? A gde je hrana? A gde su lekovi, jer imam kategorizaciju osobe sa invaliditetom... Kako ću ja to da platim i sada i ubuduće, ja ne znam." - kaže Jasmina M.
 
Direktor Toplane Zoran Stojanović kaže da je dao predlog i tražio saglasnost gradonačelnika da svi građani koji sada nisu u mogućnosti da plate svoje decembarske račune to mogu da urade do kraja februara, a januarske do kraja marta. To se odnosi na sve račune, a ne samo Objedinjene naplate gde se obračunava grejanje, i to bez zatezne kamate i bez posledica, kako kaže direktor Toplane. 
 
A s obzirom da prema njegovim rečima Nišlije očekuju slični iznosi i za tekući januar mesec, građani sami treba da odluče da li je ova usluga medveđa. Prema Udruženom pokretu slobodnih stanara i vlasnika privatnih zgrada krajnje rešenje je da nateraju Toplanu i gradske vlasti da poštuju zakone i ispostave ugovore stanarima da stanari sami odluče šta će uraditi. Kako kažu, zakone su sami doneli. Jovanović iz ovog Udruženja dodaje da sistem koji su napravili odlično funkcioniše, ali protiv građana. Međutim, Udruženje će nastaviti da se trudi svim raspoloživim zakonskim sredstvima, naglašava Jovanović.
 
Piše: Jelena Đukić Pejić

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim