CodeRobotić - besplatno programiranje za decu

januar 27 2017
Nikola Anđelković je V razred O.Š. Dušan Radović i želi da postane programer, a zahvaljujući organizaciji "Nauči me" i niškim rotari klubovima za to neće morati da čeka fakultet.
 
"Kada porastem, želim da pravim igrice. Mislim da su one zabavne i da svakog privlače. A i voleo bih da znam mnogo toga iz programiranja, ako mi nekad zatreba, jer sad je u svetu programiranje najtraženiji posao, pa će verovatno to i u budućnosti da bude veoma potrebno. Tome se nadam."
coderobotic 4
 
Nikola kaže da se za sada samo upoznao sa programom Scratch na časovima informatike i da ga raduje to što će imati priliku da nauči da radi u njemu. 
Nada se da će biti jedan od 20 polaznika koji će tokom februara ići na besplatne časove programiranja. Robot mu je veoma simpatičan i siguran je da će uživati u radu i igri sa njim.
 
Milan Petrović iz organizacije "Nauči me" kaže da je za početak ovaj projekat namenjen za 20oro dece od V do VIII razreda u Nišu koji će učiti programiranje i algoritamsko razmišljanje korišćenjem robota. Prema njegovim rečima, ova ideja se dugo krčkala, ali konačna odluka je pala kada je Ministarstvo prosvete odlučilo da informatika ne bude obavezan predmet u osnovim školama. 
coderobotic 2
 
"Mi ne možemo da promenimo ceo obrazovni sistem. U idealnom svetu, svaka škola ima bar jednog ovakvog robota, i svako odeljenje od prvog razreda uči informatiku baš na ovaj način. Ali ono što mi možemo je da jednom malom broju motivisanih učenika pokažemo da ostanu u svom gradu i da rade nešto na svetskom nivou. Npr, na svetskom nivou nije standard da na 30 dece bude jedan profesor, već na 10 -12. To smo uspeli da ispoštujemo. Neki moderni pristup u edukaciji je vršnjačka edukacija, a mi imamo volontere koji su samo nekoliko godina stariji od naših polaznika i već se bave programiranjem." - kaže Milan Petrović.
 
Uz volontere, sa budućim polaznicima programiranja radiće i tim profesora informatike, a deca mogu da se prijave online putem sajta Nauci.me. Za ove časove nije potrebno ni predznanje, ni oprema. Prema rečima Milana Petrovića, bitno je samo da pokažu da imaju čvrstu volju i da žele da učestvuju u programu od početka do kraja. 
 
Za realizaciju ove ideje podršku su dali kompanija Future Forward i GO Medijana koja će najboljima na kraju pokloniti tablet uređaje, a Rotari klub Niš - Centar je  ovu ideju popularizovao među svim niškim rotarijancima koji su je odmah prihvatili i podržali.
coderobotic 3
 
"Rotari generalno stoji iza ovakvih ideja posebno što mi u svom programu delovanja posebnu pažnju obraćamo na rad sa mladima. Ovo je nešto što je lepo, korisno za njih, i ovo će ih naučiti nečemu. Ovo je neka forma suplementa zvaničnog obrazovanja, a što je najlepše, za njih će biti korisno u budućnosti, jer mi želimo da naša deca budu ovde, da ostanu ovde i budu kvalitetan kadar i da mogu sutra da se takmiče na tržištu rada. I izuzetno mi je drago da su svi klubovi u Nišu stali iza ovakve ideje." - rekao je Nikola Pejović.
 
U ovim organizacijama kažu da će na kraju projekta zajedno sa decom i volonterima da organizuju promociju u svim školama kako bi sva deca videla kako uz igru mogu da ovladaju programiranjem. U planu je da se u budućnosti poveća i broj robota i broj časova, a broj učenika proširi i to ne samo među starijim osnovcima, već i na sve zainteresovane od I razreda osnovne škole, ali i na zainteresovane u srednjim školama. 
 
#CodeRobotić zvanično počinje sa časovima u februaru koji će se održavati jednom nedeljno u Deli prostoru u Davidovoj 2.
 
Piše Jelena Đukić Pejić
Foto Saša Đorđrvić

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim