Stanari u Nišu protestovali i tražili jeftinije grejanje

januar 30 2017

Oko 400 gradjana Niša protestovalo je večeras ispred Gradske kuće  zahtevajući niže račune za grejanje i potpisivanje pojedinačnih ugovora izmedju Gradske toplane i korisnika daljinskog grejanja.

Gradjani su se na poziv Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS) najpre okupili ispred Toplane, a potom organizovali protestnu šetnju do Gradske kuće.

protestgradjananistoplana 1

Član Upravnog odbora UPSS-a Djokica Jovanović istakao je ovom prilikom da je osnovni zahtev tog udruženja da gradska vlast u Nišu pripremi ugovore koje će Toplana potpisati sa korisnicima.

"Oni izbegavaju da daju ugovore jer ih mnogi ljudi neće potpisati, a onda neće moći da naduvavaju cene i neće imati para", rekao je Jovanović.

On je istakao da je Udruženje toplana protivno zakonu donelo odluku da se rok za zaključenje pojedinačnih ugovora sa korisnicima produži za još godinu dana.

protestgradjananistoplana 6

"Neformalno udruženje toplana nije moglo da donese takvu odluku jer je Zakonom o energetici kao krajnji rok odredjen 29. decembar 2016. godne", naglasio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, nepostojanje ugovora ima za posledicu to da su računi korisnika grejanja nepravedno uvećani od 30 do 110 odsto.

"Slična situacija je i u mogim drugim gradovima u Srbiji. Gradjani Zrenjanina, Subotice i brojnih drugih gradova traže isto što i mi - da Toplane ne kradu više pare", kazao je Jovanović.

protestgradjananistoplana 5

Predstavnici Udruženog pokreta slobodnih stanara pozvali su gradjane Niša na svakodnevne proteste ispred Gradske kuće do petka, 3. februara.

Za razliku od prethodnog protesta kada se okupljenim gradjanima obratio gradonačelnik Niša Darko Bulatović, ovoga puta se niko iz gradske vlasti nije pojavio na protestnom skupu.
                 

Piše:Biljana Ljubisavljević

Foto: Saša Djordjevic

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim