Trka neosedlanih konja za brži dolazak proleća

mart 05 2017

U selu Mali Krčimir, u opštini Gadžin Han, danas je održana tradicionalna trka konja i magaraca, a povod je obeležavanje pravoslavnog praznika Svetog Todora ili Todorove subote.

Putem koji vodi kroz selo, po običaju, nadmetali su se neosedlani konji, a meštani ističu da se time priziva brzi dolazak proleća.

trka konja 3

Četvrtu godinu zaredom pobedu je odneo najmladji učesnik trke, Nikola Manojlović (23)  sa svojim konjem Sokolom.

"Kupio sam Sokola pre sedam godina, a poslednjih pet godina učestvujem. Obavezno pre svake trke treniram ga po desetak dana", rekao je Manojlović.

Goran Savić iz leskovačkog sela Mrštane sa svojim magarcem, petogodišnjom Biljom,  pobedio je trci magaraca. Savić i Bilja su pobedili uprkos malom pehu u trci.

trka konja 4

"Magarac je nagazio na kamen i poklekao, a ja sam zato izgubio ravnotežu i "smakao" se sa na put", objasnio je Savić.

Jahače su kao i prethodnih godina bodrili meštani ne samo Malog Krčimira već i okolnih sela na području gadžihanske opštine i sela iz okoline Babušnice i Leskovca.

"Hladno je još da se radi u polju pa možemo da dodjemo da vidimo trke i da se vidimo sa komšijama i prijateljima. Zima i sneg su do skora bili, sad je prva prilika da izadjemo malo iz kuće", kazala je Radmila Milenković.

Ona je podsetila da je Todorova subota praznik posvećen stoci, a pre svega konjima, tako da se zbog toga i organizuju trke u Krčimiru baš na ovaj dan.

Meštani ističu da u Malom Krčimiru i susednim selima, posle Drugog svetskog rata nije bilo domaćinstva koje nije čuvalo magarca, dok je konja bilo nešto manje.

trka konja 1

"Magarci su bili od velike koristi ljudima. Jedino su sa njima mogli da prevezu drva ili seno iz planine", rekao je Vladislav Djordjević.

Predsednik opštine Gadžin Han Saša Djordjević podsetio je da se trke konja i magaraca održavaju u Malom Krčimiru već četrnaestu godinu zaredom.

"Meštani su prvi došli na ideju da organizuju trke pošto, a opština se priključila i sad imamo manifestaciju zbog koje u Krčimir dolazi veliki broj ljudi i iz susednih opština", rekao je Djordjević.

Uz pomoć opštine, najuspešni jahači nagradjeni su danas peharima i prigodnim novčanim nagradama.

Piše Biljana Ljubisavljević

Foto Dejan Marković

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim