Sokobanja se priprema za obeležavanje 180 godina turizma

mart 21 2017

Pripreme za predstojeću turističku sezonu u opštini Sokobanja krenule su još krajem prošle godine, a narednih dana počeće i pripreme za obeležavanje - 180 godina organizovanog turizma u ovom mestu, ali i u čitavoj Srbiji.

"Ovih dana biće održana sednica Organizacionog odbora za obeležavanje tog značajnog jubileja. Godišnjicu ćemo obeležiti važnim dogadjajima i tradicionalnim manifestacijama", rekao je direktor Organizacije za turizam i kulturu Sokobanje Ljubinko Milenković.

On je izjavio da se 8. jun po starom kalendaru ili 21. jun po novom kalendaru smatra datumom početka organizovanog turizma u Sokobanji i Srbiji jer je tada prvi put jedan gost zvaničnim vaučerom upućen na odmor u jedno turističko mesto.

"Zvaničnim vaučerom, po nalogu kneza Miloša Obrenovića, zastavnik Lazarević iz Vojnopolicijske kancelarije u Kragujevcu upućen je u Sokobanju na upotrebu lekovite vode i odmor", podsetio je Milenković.

Prema njegovim rečima, pripreme za jubilej i predstojeće leto podrazumevaju pripreme za organizovanje promotivnih aktivnosti, ali i ponudu novih sadržaja kao što je Letnja pozornica "Vrelo".

 

Na Letnjoj pozornici "Vrelo" u Sokobanji naredne nedelje krenuće gradnja potpuno novog objekta za održavanje kulturnih manifestacija u kojem će biti 1.500 mesta za sedenje i 3.500 mesta za stajanje, izjavio je direktor Organizacije za turizam i kulturu Sokobanje Ljubinko Veličković. Kako je Veličković izjavio opština Sokobanja obezbedila je 22 miliona dinara za izgradnju pozornice "Vrelo", a Ministarstvo trgovine i turizma 18 miliona dinara. "Nova letnja pozornica biće veoma modernog tipa i na njoj će moći da se izvode prestave koje zahtevaju veoma složene tehničke uslove", kazao je Veličković. On je istakao da će, kao nekada, pored letnje pozornice biti napravljena tri jezera. "Na jednom od tih jezera nekada je plovio naš komediograf Branislav Nušić. Sada hoćemo da ih ponovo osposobimo i to sa pratećim sadržajima", rekao je Veličković. Najveće jezero, dodao je Veličković, tokom zimskih meseci biće zaledjeno i pretvoreno u klizalište, što će biti jedan nov sadržaj koji će Sokobanja ponuditi gostima. "Pored jezera biće izgradjen manji ugostiteljski objekat i mala scena na kojoj će se svake večeri organizovati različite manifestacije", izjavio je Veličković. On je istakao da će radovi na Letnjoj pozornici "Vrelo" biti završeni u roku od pet meseci. Čitav kompleks, dodao je Veličković, biće uradjen tako da se uklopi u postojeći prirodni ambijent, jer se nalazi na samoj granici parka izuzetnih prirodnih odlika „Ozrenske livade“ i najposećnijeg sokobanjskog izletišta „Borići“.

"Manifestacije koje se već godinama organizuju u Sokobanji biće unapredjene i dobiće novi oblik koji će potpuno odgovarati potrebama savremenog gosta. Biće pre svega unapredjeno tradicionalno Banjsko kulturno leto", izjavio je Milenković.

On je istakao da će i ovog leta u Sokobanji biti organizovane tradicionalne manifestacije poput nadmetanja harmonikaša "Prva harmonika Sokobanje", Maratona želja, Svetog Jovana biljobera, Zlatnih ruku, ali i one novije kao što je rok i haus festival "Grin hart".

sokobanja turizam 2017 2

Milenković je kazao da je Sokobanja prošle godine zabeležila rast broja turista od 13 odsto u donosu na 2015. godinu, što je za dva odsto više od republičkog proseka.

"Prema našim podacima, u Sokobanji je prošle godine bilo oko 105.000 gostiju koji su ostvarili blizu milion noćenja", izjavio je Milenković.

On je kazao da Sokobanja beleži rast broja domaćih ali i stranih gostiju, pre svega iz Bugarske i Rusije.

"Sve je više gostiju iz zapadne Evrope koji potencijale Sokobanje koriste za aktivan odmor. Primera radi, imamo bicikliste iz Velike Britanije koji svake godine u junu i septembru dolaze da bi vozili bicikl po Ozrenu", naglasio je Milenković.

Kako je istakao Milenković, poslednjih desetak godina, struktura gostiju u Sokobanji se promenila u korist mladjih ljudi koji žele aktivan odmor.

Porodice sa decom, dodao je Milenković, sada su najčešći posetioci banje u podnožju Ozrena.

Piše: Biljana Ljubisavljević

Foto i video: Saša Đorđević

Povezani članci

  • Umetnička kolonija "Sokograd"
    Slikarske kolonije u Srbiji postale su stvarnost pre jednog veka kada je mlada ambiciozna slikarka Nadežda Petrović po povratku iz „belog sveta“ okupila svoje prijatelje umetnike i zajedno sa njima osnovala prvu likovnu koloniju u Sićevu na domak Niša. U romantičnom predelu klisure, oni su tada osvajali slobodu impresionističkog doživljaja.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim