Miodrag Zec: Srbiji je potrebna država kao mala, udobna kuća

april 06 2017

Profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Miodrag Zec izjavio je sinoć u Nišu da je glavni problem u našoj zemlji što nikada niko nije rekao kakvu to hoćemo državu, a nama je potrebna država "kao mala, udobna kuća".

Prema njegovim rečima ovde nikada nikada niko nije odogovorio na pitanje da li hoćemo liberalnu ili socijalnu, pravnu ili revolucionarnu, državu stvaranja ili preraspodele, a upravo to je temelj stvaranja jedne zemlje.

Miodrag Zec2

                                                          Miodrag Zec

"Mi nažalost pravimo državu kao što se prave kuće u Srbiji- bez plana, bez programa, veće nego što su ljudima potrebne i uglavnom nezavršene", istakao je Zec nakon tribine "Šta nam se to dogadja" održane na niškom Filozofskom fakultetu.

On je rekao da mi Srbi patimo od manije veličine, a moramo da shvatimo da smo jedan mali, izmučeni, ostareli i narod dosta problematičnog stanja.

"Mi moramo da to da shvatimo i da krenemo korak po korak da pravimo državu kao malu udobnu kuću, koja ima sve prozore i u kojoj svi prozori dihtuju", izjavio je Zec.

Miodrag Zec1

Prema njegovim rečima, to možemo da postignemo, a školovanje je ključno za to.

"Jedna nacija mora imati elitne škole u koje veruje, a ovde se juriša na privatne škole kao na javne funkcije", rekao je Zec.

On je dodao da se u našoj zemlji deca školuju za inostranstvo a to je ludilo, to ni jedna zemlja na svetu ne radi.

protest mladi nis1

"Srbija ne može da živi od golog fizičkog rada jer nema stanovništvo. Mi nemamo u strukturi stanovništva ljude da stoje po 18 sati", kazao je Zec.

On je istakao da je Srbija sada u najvećem problemu od svog osnivanja, za šta postoji 1001 razlog, a jedan je ključni i to je manji broj useljenika od iseljenika.

"Dijaspora je uvek dolazila u Srbiju, iz Like, Hrvatske, Bosne i drugih krajeva, i zemlja se podmladjivala. Sada je stalo dolaženje, a intenziviralo se odlaženje i to je veliki problem", rekao je Zec.

Prema njegovim rečima nezaposlenost u Srbiji se smanjuje jer ljudi odlaze u inostranstvo.

"Raste izvoz, ali raste i uvoz, a dobit odlazi u Nemačku, Torino, Zagreb i druge gradove", izjavio je Zec.

On je dodao da, kada govorimo o rastu bruto društvenog proizvoda (BDP) moramo da vidimo njegovu strukturu.

"Ključno za jedno društvo nije samo stopa rasta, nego šta raste. Kilogram ajfona je jedna cena, a kilogram krompira druga cena", naglasio je Zec.

Ukoliko u strukturi BDP-a, podvukao je Zec, dominira primarna poljoprivredna proizvodnja onda to nije dobro.

Piše: B.Ljubisavljević

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim