Ovo je zemlja za nas

april 10 2017

Nekoliko hiljada Nišlija učestvovalo je kasno popodne i večeras u protestnoj šetnji i "Protestu protiv diktature", koji je omi put zaredom organizovan u Nišu.


Kao i prethodnih dana učesnici protesta su se okupili na Trgu kralja Milana, a potom prošetali glavnim gradskim bulevarima do Gradske kuće.protest nis 8 dan 3

Na čelu kolone i ove večeri nalazili su se mladi sa bubnjevima i velikim transparentom na kome piše "Ovo je zemlja za nas".

"Nije naš predsednik, pokrao si izbore, gotov je" samo su neke od parola koje su učesnici protesta uzvikivali za vreme protestne šetnje, uz stalno zviždanje iz pištaljki i vuvuzela.

protest nis 8 dan 2

Mukla tišina u koloni vladala je i ove večeri kada je kolona prolazila pored Kliničkog centra.

Uz skandiranje "onesvesti se, onesvesti se", učesnici protesta su u nekoliko navrata sedanjem i čučanjem na kolovoz simulirali padanje u nesvest.protest nis 8 dan 1

Kao i prethodnih dana u koloni je bilo najviše studenata, ali su šetale i porodice sa malom decom, radnici propalih društvenih firmi, profesori niškog Univerziteta, čak i nekoliko ljudi u invalidskim kolicima.

Jedan od njih, Ivan Novković rekao je da je najstrašnije od svega što je pre 21 godine učestvovao u protestima protiv tadašnje vlasti u Srbiji, a dočekao je da učestvuje u protestima koje nove generacije organizuju.

protest nis 8 dan 4

Bivši radnik Mašinske industrije Aleksandar Bogosavljević kazao je da svakog dana izlazi na proteste sa mladima jer veruje da su izbori pokradeni.

Ni ove večeri nije bilo obraćanja, ali je jedan od studenata pozvao sve okupljene da na proteste ne donose bilo kakva stranačka obeležja, jer kako je istakao protest ne organizuju stranke već mladi.

Za sutra je najavljeno novo okupljanje na Trgu kralja Milana.

Povezani članci

  • Zašto Evropa aplaudira Vučiću?

    Evropski političari će morati da pripaze da ne razočaraju demonstrante na ulicama Beograda, Budimpešte i Bukurešta, piše nedeljnik Cajt u tekstu „Oda gnevu“. Štampa se bavi i političkom krizom u Albaniji.

  • Protest studenata u Nišu: "Nećemo sendviče, hoćemo promene"

    Nekoliko hiljada Nišlija, mahom studenata, okupilo se i večeras, drugo veče zaredom, u centru grada u znak protesta zbog pobede Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima i poručilo da ga ne priznaju kao predsednika.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim