Nišlije uče japanski i sanjaju o Japanu

april 15 2017

U školama stranih jezika u Nišu i ove godine vlada veliko interesovanje odraslih za učenje stranih jezika, uglavnom engleskog, nemačkog i norveškog, ali jedna mala grupa Nišlija od nedavno  intenzivno uči i japanski jezik.

Za razliku  drugih svojih sugradjana koji strani jezik uče prvenstveno zbog toga da bi mogli da potraže posao u inostranstvu, nekolicina mladih žitelja Niša uči japanski isključivo zbog ljubavi prema tom jeziku, japanskoj kulturi i umetnosti.

japanski jezik 1

                                                          Milica Savić

Na časove koje Udruženje "Taka" organizuje u Univerzitetskoj biblioteci "Nikola Tesla" dolaze redovno, svakog ponedeljka i petka, jer kako kažu japanski jezik nije nimalo lak i zahteva kontinuirano učenje.

"Teže je da se nauči da se piše nego da se čita, ali volim japanski, volim kako zvuči. Imao odredjenu oštrinu i lako se rimuje", rekao je za Betu jedan od polaznika kursa,  student elektronike Nikola Orlović (23).

Na pitanje odakle ljubav prema Japanu i japanskom jeziku Orlović kaže da je za to "krivac" stariji brat.

japanski jezik 2

"Od malena sam pored njega zavoleo japanske serije, filmove i stripove", kazao je Orlović.

Diplomirani ekonomista bez zaposlenja Milica Savić (31) objašnjava da se najpre zainteresovala za japanske bašte, a potom i za japansku kulturu i život u Japanu.

"Japanci su mnogo drugačiji od nas Srba. Imaju kolektivni pristup u svemu što rade. Podržavaju druge da bi svi napredovali. Od njih bi mogli mnogo toga da naučimo", rekla je Savić.

Profesorka japanskog jezika i jedan od retkih japanologa na jugu Srbije Natalija Jovanović (25) izjavila je za Betu da se u Nišu prvi put ove godine organizuje napredniji kurs japanskog.

japanski jezik 4

                                                          Milica Savić

"Ranijih godina bilo je kurseva na kojima su se se učile osnove jezika. Medjutim, potrebna su najmanje četiri meseca da bi se steklo znanje za osnovnu komunikaciju", istakla je Jovanović.

Ona takodje potvrdjuje da nije lako naučiti japanski jezik i tri japanska pisma - kandji, katakana i hiragana.

"Pored prirodnog dara za učenje tog jezika, potrebno je dosta truda i rada. Tokom studija bilo je trenutaka kada sam mislila "preteško je, neću uspeti", kazala je Jovanović.

Ljubav prema japanskoj kulturi i umetnosti, dodala je Jovanović, osnovni su razlozi što se i ona odlučila za osnovne studije i doktorske studije iz ovog jezika.

Poput svojih učenika i ona priželjkuje da jednoga dana otputuje u Japan, ali dok se to ne dogodi nastaviće da tu zemlju približava našoj kroz časove, književne večeri i brojne druge zanimljive manifestacije koje organizuje Udruženje za negovanje japanske kulture "Taka" iz Niša.

Piše: Biljana Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim