Sremušom do zdravlja i zarade Photo: S. Djordjevic

Sremušom do zdravlja i zarade

april 30 2017

Na obroncima  Suve planine, Jastrepca, Seličevice i drugih planina u niškom kraju proteklih dana započela je organizovana berba sremuša ili divljeg luka.

Čitava brda u senovitim bukovim šumama  obrasla su ovom lekovitom biljkom, ali će berba, prema rečima berača, potrajati svega još dvadesetak dana jer sremuš može da se bere "na veliko" samo dok ne procveta.

beraci sremusa 5

Sremuš je, prema rečima berača, jedna od prvih jestivih biljaka koje se u proleće javlja u prirodi i prva biljka na čijoj berbi meštani  planinskih sela mogu da nešto zarade.

"Početkom aprila, kada izrastu prvi listovi, beremo sremuš uglavnom da bi ga prodavali na pijacama u Nišu u malim vezicama koje koštaju od 20 do 40 dinara. Kada listovi porastu krećemo sa berbom "na veliko" za velike otkupljivače", rekao je jedan od berača  sremuša na Suvoj planini Vasa Durmišević.

beraci sremusa 1

Prema njegovim rečima, za vreme trajanja berbe sremuša na Suvoj planini, berači provode čitav dan u poslu, čak i spavaju u planini, ne bi li što više radili i zaradili.

"Berem sremuš od sedam ujutru do pet, šest popodne. Za to vreme mogu naberem najviše 60 kilograma i da zaradim oko 1.000 dinara", kazao je Durmišević.

Berba sremuša, dodao je on, nije ni malo lak posao, ali od nečega mora da se živi.

beraci sremusa 4

"Moraš da budeš pognut čitav dan i da paziš kako bereš, jer sremuš ne sme da se bere sa drškom, ne sme da se čupa niti da mu se beru pupoljci. Koren i cvet se ne beru da bi dogodine ponovo izrastao", objasnio je Durmišević.

Vlasnik firme koja na delu Suve planine poznatom kao Bojanine vode organizuje berbu sremuša "na veliko" Dejan Radivojević, rekao je  da za sremuš postoji veliko interesovanje kupaca tako da se sve ubrane količine bez problema prodaju.

"Sremuš otkupljuju domaće sušare, ali sve što osuše ide u izvoz. Od deset kilograma svežeg, dobija se kilogram suvog sremuša", kazao je Radivojević.

beraci sremusa 2

Prema njegovim rečima sremuš kupuju strane farmaceutske kuće i koriste za proizvodnju različitih lekovitih preparata.

"Sremuš se jede i kao salata, ali ljudi prave i različite meleme od sremuša jer ima brojna lekovita dejstva, snižava pritisak, pomaže da rane brže zarastaju, čisti krvne sudove", izjavio je Radivojević

Berba sremuša na Suvoj planini organizuje se uz dozvolu države pošto je reč o predelu koji je proglašen za specijalni rezervat prirode.

beraci sremusa 6

Država propisuje i to koliko najviše sremuša može da se ubere, a svaki berač mora da prodje obuku kako ne bi greškom ubrao listove drugih sličnih biljaka, ali i kako bi pravilno brao ovu biljku, odnodno kako je ne bi uništavao tokom berbe.                

Piše : B.Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim