Proslava Đurđevdana

maj 06 2017

Stanovnici romskih naselja u Nišu danas proslavljaju Djurdjevdan, a pripreme za proslavu jednog od dva za njih najveća praznika započeli su još pre nekoliko dana.

Romi po tradiciji Djurdjevdan slave uz pečenu jagnjetinu, i  jagnjiće takodje po tradiciji kolju neposredno pre samog slavlja.

djurdjevdan nis 1

Tokom jučerašnjeg popodneva, minule noći i jutra glavni zadatak domaćina upravo je bilo klanje jaganjaca i njihova priprema za pečenje.

Nezobilazni običaj vezan za ovaj praznik jje i odlazak po vodu, cveće i vrbove grančice dan uoči Djurdjevdana, tako da su se ulazi okićeni zelenilom i jagnjad vezana ispred samog ulaza u kuću juče mogli videti maltene u svakom dvorištu.

djurdjevdan nis 11

Romi u Nišu, po nepisanom pravilu utrkuju se ko će uoči Djurdjevdana prvi ujutru otići po vodu i ko će obezbediti kasapina da im u zoru na Djurdjevdan zakolje jagnje.

"Ko ujutru porani i bude prvi na izvor, taj će bude najsrećniji ovu godinu i pokloni dobija", istakli su u niškom romskom naselju Stočni trg.

djurdjevdan nis 6

Običaj je, kažu meštani, da se u zoru u izvor bace cvena jaja farbana na Uskrs, a da se natoči voda koja se potom čuva čitave godine, "za zdravlje".

Romi u Nišu Djurdjevdan proslavljaju u krugu porodice, a drugog dana  posećuju prijatelje, rodjake i komšije.

djurdjevdan nis 5

"Na stolu za Djurdjevdan svega ima. Jagnjetina obavezno, ali i jagnjeća sarmica, punjene paprike, torta. Muzika i pesma takodje obavezno. Ima i muzičrara koji prolaze kroz celo naselje", kazao je za Betu Ašim Ramadanović iz naselja Beogradmala.

Njegov komšija Ferhat Saiti rekao je da od oko 5.000 romskih porodica u Nišu, teško da možete da nadjene neku da nije kupila jagnje za Djurdjevdan, a neke su kupile i po dva, tri.

djurdjevdan nis 2

"Ko nema para pozajmi se,  samo da bi kupio jagnje, a posle ga otplaćuje po nekoliko meseci", rekao je Saiti.

On je istakao da su jagnjići i ove godine pred Djurdjevdan poskupeli pa je kilogram žive mere umesto 300 dinara po kilogramu, koštao 350 dinara.

djurdjevdan nis 3

"Grad Niš bi za Djurdjevdan trebalo da pomogne  siromašnim romskim porodicama novcem ili jagnjićima kao što već godinama Jagodina pomaže svojim Romima", kazao je Saiti.

Proslava Djurdjevdana u romskim naseljima potrajaće  do kasno u noć a mnogi će uz muziku dočekati i zoru.

djurdjevdan nis 7

Medju onima koji neće sedeti do kasno, svakako će biti dvadesetak kasapina iz romskih naselja u Nišu koji su u proteklog dana, noći i jutra bukvalno "pali s nogu" ne bi li izašli u susret svim  mušterijama.

djurdjevdan nis 8

Djurdjevdan ili Svetog Djordja proslavljaju i i meštani mnogih sela u okolini Niša, kao i veliki broj porodica u samom gradu.

Piše: Biljana Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim