Slepa devojka iz Niša uspešan novinar lokalnog radija Foto: S. Djordjević

Slepa devojka iz Niša uspešan novinar lokalnog radija

jun 02 2017

Marija Milanović (34) nezaposleni psiholog iz Niša ovog proleća oprobala se u ulozi novinara i poslednja tri meseca na lokalnom "Super radiju" veoma uspešno vodi emisiju "U ritmu zdravlja".

Pored toga ona volonterski piše tekstove za portal "I Serbia" i u udruženju "Super gradjanin" vodi psihološko savetovalište za mlade. Na Departmanu za komunikologiju niškog Filozofskog fakulteta uskoro bi trebalo  da završi master studije.

slepa devojka novinar 4

                                                          Marija Milanović

Sve ovo ne bi bilo ni malo neobično da Marija Milanović nije slepa.

"Oslepela sam odmah po rodjenju u bolnici u Majdanpeku zbog prevelike koncentracije kiseonika u inkubatoru. Bila sam prevremeno rodjena beba", kazala je Milanović.

Ozbiljan hendikep sa kojim se suočila odmah na početku života je ne sprečava da radi mnogo toga i svaki dan ispuni onim što je čini srećnom. Učila je da pleše, išla na časove engleskog, redovno vežba u teretani, druži se svakodnevno sa prijateljicama, šeta gradom bez ičije pomoći.

slepa devojka novinar 1

"Mnogo mi je pomoglo to što sam u školi za učenike oštećenog vida u Zemunu završila osnovnu školu. Tamo sam naučila da se orijentišem u prostoru, da koristim beli štap, da kuvam i živim samostalno", objasnila je Milanović.

Posle srednje medicinske škole u Beogradu, ova izuzetna devojka je uz puno truda i odricanja završila psihologiju u Nišu i tu nastavila da živi.

"Nisam odmah po završetku fakulteta upisala master. Završila sam stručnu praksu i položila licencu za rad u prosveti. Takodje sam više puta radila po četiri ili šest meseci kao psiholog preko projekata raznih udruženja i preko programa Nacionalne službe za zapošljavanje", izjavila je Milanović.

Volonterski posao na "Super radiju" ponudila joj je prijateljica koja je završila žurnalistiku pošto je saznala da je upisala master na tom departmanu, ali i završila kurs novinarstva.

"Posao na radiju je veoma zanimljiv i uvek me je privlačio. Moji sagovrnici su uglavnom ljudi koji se bave sportom, jogom, muzikoterapijom, prevencijom mentalnog zdravlja. ", kazala je Milanović.

Sve poslove oko pripreme emisije koja se emituje jednom nedeljno Milanović sama završava, sama obezbedjuje telefone sagovornika i ugovara snimanja.

slepa devojka novinar 3

"Moji sagovornici se uglavnom veoma iznenade kada dodju u studio i shvate da ne vidim jer kad ugovaram gostovanja to ne ističem", rekla je Milanović.

Ona je kazala da je veoma teško pitanje čime bi u budućnosti više volela da se bavi novinarstvom ili psihologijom.

"Ne bih odbila ni jedan posao, samo mi je želja da to bude trajnije zaposlenje. Tragam za poslom, pošto se sada više ništa ne dobija već se pronalazi", kazala je Milanović.

Zaposleni u "Super radiju" imaju samo reči hvale za svoju novu koleginicu.

"Marija bukvalno sve radi sama kao i svaka druga osoba. Zapravo radi još bolje pošto nešto što mi čitamo sa papira, ona zna napamet", kazala je urednica "Super radija" Marijana Prokopović.

Zaposleni u tom radiju kažu da se ponekad pitaju kada će im i da li će im Marija nekada zatražiti pomoć i reći "ja to ne mogu sama".

Piše: Biljana Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim