Zbog malih prinosa nikad kraća berba višanja Foto: S. Djordjević

Zbog malih prinosa nikad kraća berba višanja

jun 25 2017

Berba višanja na području opštine Merošina u punom je jeku, ali voćari kažu da će vrlo brzo biti završena jer je ovogodišnji rod  duplo manji od prosečnog.

Miloš Prokić jedan od vlasnika višnjika iz sela Baličevca rekao je da će umesto očekivanih 13 ili 14 tona po hektaru proizvodjači ove godine ubrati sedam ili u najboljem slučaju osam tona.

Prema njegovim rečima otkupna cena višanja je trenutno 70 dinara po kilogramu što je malo s obzirom na to koliko je rod mali.

"Ulaganja u višnjike su velika i iznose izmedju 15 do 20 dinara po kilogramu. Kada se tome dodaju i troškovi berbe od 20 dinara po kilogramu, proizvodjačima ostaje jedva 30 dinara po kilogramu", istakao je Prokić.

Prema njegovim rečima vlasnicima višnjika godinama unazad, pored niske cene, "glavobolju" zadaje i to što nikada unapred ne znaju kolika će biti otkupna cena.

"Cena nije fiksna kao što bi trebalo da bude. Jednog dana je 80 dinara, drugog 70, onda 60 dinara. Tek kad odeš na vagu saznaš cenu, a onda ne možeš nazad, ne možeš da vratiš kući ubrane višnje, moraš da ih predaš", naglasio je Prokić.

Berači višanja sa područja juga Srbije, uglavnom Romi, redovno svakog leta dolaze u berbu na području opštine Merošina, ali proizvodjači ističu da ih je sve manje i manje i da je veoma teško pronaći dobre radnike.

Berač Zoran Milenković iz Niša istakao je da sa suprugom godinama beru višnje, jer od tog posla i od sakupljanja sekundarnih sirovina izdržavaju četiri deteta.

"Posao je veoma težak, ustajemo u pla četiri da bi došli do voćnjaka i počeli da radimo od sedam. Beremo do pola sedam uveče i zajedno sa suprugom dnevno zaradimo 2.000 do 2.500 dinara", istakao je Milenković.

Zamenik predsednika Skupštine opštine Merošina Zoran Jović rekao je da je na području te opštine oko 2.000 hektara zemljišta zasadjeno oblačinskom višnjom.

"Ta površina je uglavnom konstantna. Veliki broj voćnjaka se krči zbog starosti ili bolesti, ali veliki broj broj voćnjaka se i podiže", rekao je Jović.

On je kazao da je zbog majskog mraza i povremenih nevremena praćenih gradom ovogodišnji rod u pojedinim višnjicima smanjen svega na trećinu od prosečnog.

"Cena je duplo veća od prošlogodišnje, ali je rod smanjen. Tako je svake godine. Kad je rod dobar cena je niska, pa su proizvodjači uvek na istom", istakao je Jović.

On je podsetio da je hladnjača "Voćar" kraj Merošine bila svojevremeno jedna od najvećih na prostoru nekadašnje Jugoslavije, ali sada radi sa izuzetno malim kapacitetom tako da gotovo sav rod višanja iz tog kraja odlazi na preradu u druge krajeve naše zemlje.

Piše: Biljana Ljubisavljević

Video: Saša Đorđević

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim