Padina - selo sa najviše blizanaca na jugu Srbije Foto: S. Djordjević

Padina - selo sa najviše blizanaca na jugu Srbije

jun 26 2017

Merošinsko selo Padina, na oko 25 kilometara od Niša, poznato je na čitavom jugu Srbije kao selo blizanaca. Omalena Padina ima 100 domaćinstava i oko 300 stanovnika, od kojih su 14 blizanci.

Meštani ističu da niko ne može da objasni kako je sedam pari blizanaca rodjeno u jednoj "mahali" prečnika oko 250 metara. Samo u dve kuće koje su neposrednom komšiluku, dodaju meštani, žive tri para blizanaca!

"Uzrok je ili klima ili vazduh ili voda, nešto od toga", rekao je žitelj Padine Toplica Nikolić.

Ne mali broj stanovnika Padine veruje da je za veliki broj blizanaca u Padini najzaslužniji "specijalan" vazduh podno Malog Jastrepca i savršeno bistra i čista voda Krajkovačkog jezera pored kojeg se selo nalazi.

"Ovde je čak i drveće duplo", naglašavaju meštani dok pokazuju dud u dvorištu porodice Nikolić koji ima jedan koren a dva stabla.

selo Padina 1

Slaviša Nikolić i njegova supruga Snežana roditelji su bliznakinja  Katarine i Kristine (17), a pored njih imaju i Mirjanu (18) i Lazara (14)

Oni takodje nemaju objašnjenje za veliki broj blizanaca u njihovom selu ali su istakli da su meštani srećni što mladi ostaju u selu i što se deca radjaju.

"Selo je malo ali ima 50 ili 60 deteta. Polovina njih je u osnovnoj školi", istakao je Nikolić.

On je kazao da su prvi blizanci u Padini rodjeni pre četrdesetak godina, a poslednji pre 12 godina.

Njegova supruga Snežana kaže da nije bilo ni malo lako podizati četiri deteta bilo da su blizanci ili ne.

"Sada su porasli pa je sve lakše. Kada su bili mali samo je suprug radio i bilo nam je teško. Sada sam se i ja zaposlila a i deca mnogu nešto da zarade kad je berba višanja", izjavila je Snežana.

selo Padina 4

                                                          Anastasija Savić

Njihove prve komšije Božidar i Danijela Savić imaju dva para blizanaca Andjelu i Aleksandru (17) i Andriju i Anastasiju (13).

Najmladja od njih Anastasija kaže da je lepo biti blizanac i imati sestre bliznakinje.

"Družimo se, pomažemo roditeljima. Nikada nam nije dosadno", kazala je Anastasija.

Meštani Padine nadaju se da se tradicija radjanja blizanaca u njihovom selu neće prekinuti i da će se uskoro svi zajedno veseliti na krštenju novih "dvojki", ali zašto da ne, i "trojki".

Piše: B.Ljubisavljević

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim