Vespa u Nišu okupila vozače iz celog regiona Foto: S. Djordjević

Vespa u Nišu okupila vozače iz celog regiona

jul 08 2017

Stotinak vozača "vespi" iz celog regiona okupili su se danas u Nišu na 4. Vespa "Naissus" skupu.

Prema rečima predsednika Vespa kluba "Naissus" Dejana Andrejevića, ono što je okupilo sve te ljude ista je energija i zajedničko uverenje da je "'vespa' mnogo više od skutera".

vespa skup2017 9

"'Vespa' živi više od sedam decenija i vremenom samo dobija na svojoj vrednosti. Ona povezuje sve nas i predstavlja naš stil života", kazao je Andrejević.

vespa skup2017 10

Srdjan Pavlov se na svojoj "vespi" dovezao iz Umaga i samo u jednom smeru prešao punih 1.105 kilometara."Imam 'vespe' od 1981. godine, a do sada sam 30 različitih imao. Imam i motore, ali uvek je i jedna 'vespa u garaži. To mi je prva ljubav! Kada sam bio dete, provozao sam se sa stricem na njoj i zaljubio se", kazao je Srdjan Pavlov. On je dodao da je samo na "vespi" prešao najmanje 200.000 kilometara i njome je stizao i da Praga i do San Tropea.

vespa skup2017 1

Jedan od domaćina ovog skupa je 84-godišnji Dragan Živković. Danas vespu nema, ali je davne 1961. godine u gradu bio prava atrakcija - bio je vozač prve vespe u Nišu.

„Kako su se za mnom okretali! A kasnije smo se na njoj vozili žena, ja i prva ćerka. Kada nam se rodila i druga, na vespi nije bilo mesta za sve nas, pa smo kupili veći motor. Ali vespa mi je ostala u srcu“, seća se on.

vespa skup2017 2

 Jedna od retkih dama na niškom vespa skupu je Ivana Petrović koja je vespom od 50 kubika doputovala magisralnim putem iz Beograda. Brzina koju „njen ljubimac“ može da razvije nebezbedna je za auto-put.

vespa skup2017 7

 „Vožnja od nekih 50 do 60 kilometara na sat je odlična za razgledanje, stigla sam za 5 sati. Ovo je fenomenalno iskustvo i nisam osetila napor. Za mene je vespa ikona i moj ljubimac od kog se 6 meseci ne odvajam“, priča ova devojka.

vespa skup2017 8

Skup u Nišu okupio je vozače iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Hrvatske i Srbije koji su, da bi predstavili svoje ljubimce i gradjanima Niša, prodefilovali centrom grada, a onda su se odvezli do Latinske crkve na brdu iznad sela Gornji Matejevac, u blizini Niša.

vespa skup2017 3

Na izletištu Kamenički vis takmičili su se u sporoj vožnji, paralelnom slalomu, ali i disciplini koja je najviše nasmejala posetioce hvatanju kobasice ustima tokom vožnje.

Prema rečima organizatora iz Vespa kluba "Naissus", svake godine ima sve više zainteresovanih učesnika, pa se nadaju da će naredne godine skup biti još posećeniji.

Foto: Saša Đorđević

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim