Volonteri stigli – Nišville može da počne Foto: S. Djordjević

Volonteri stigli – Nišville može da počne

avgust 07 2017

Prozivkom volontera na amfiteatru na keju tradicionalno je odzvonilo za početak ovogodišnjeg festivala. I ove godine će posetioci manifestacije uživati u kvalitetnoj muzici prilagođenoj za sve finije ukuse.

Kod spomenika Šabanu Bajramoviću tradicionalno su se okupili volonteri Nišvill jazz festivala, 300 njih, kao znak da je festival spreman za početak. Volonteri iz cele Srbije i regiona su i ove godine najvažniji zupčanik festivala koji će brinuti da publika dobije sve informacije, da izvođači budu zadovoljni, da tehnički uslovi budu na najvišem nivou, kao i o mnogim drugim stvarima.

nisville volonteri 2

Dugogodišnji volonter ovog festivala i ovogodišnji koordinator volonterskog programa Miša Ković kaže da je cilj da gosti ponesu lepu sliku našeg grada i šire pozitivnu priču:

„Što sam duže i dublje u organizaciji Nišvilla, sve bolje shvatam koliko je  veliki značaj i doprinos volontera“, kaže koordinator Miša Ković.

I ove godine za 4 dana festivala Nišlije će moći da uživaju u dobroj muzici i poznatim izvođačima, od kojih su najpoznatiji Vasil Hadžimanov band &Bisera Veletanlić, Patti Austin,  Csaba Tot Bagi Balkan Union ft. Mike Stern, Al Foster Quintet, Nick West, Alpha Blondy, Del Arno Band, Tom Harrel, Darko Rundek, Rambo Amadeus, Candy Dulfer. Pored njih će u glavnom programu Nišvila nastupiti još dosta kvalitetnih i veoma zanimljivih sastava.

Na samom početku, u četvrtak, 10. avgusta program otvara Nišville Tango Big Band, sastavljen specijalno za ovu priliku od niških muzičara i četvorice eminentnih muzičara i profesora  iz Argentine. Sviraće se aranžmani za big bend poznatih tango kompozicija. Iste večeri program zatvara orkestar Rock Symphony iz Bitolja koji će uz pomoć Akademskog hora SKC-a u Nišu izvesti program rock i jazz standarda.

Camelia Todorova

                                                          Kamelija Todorova

U petak će nastupiti verovatno najveća bugarska jazz pevačica - Kamelija Todorova koja je pored muzičke karijere imala i dosta zapaženih uloga na filmu i u Bugarskoj i u inostranstvu zbog čega je zovu “Balkanska Doris Dej”. Istog dana nastupiće i Kvartet Maksa Kočetova, fantastičnog saksofoniste poreklom iz Ukrajine koji već godinama živi i radi u Srbiji.

U subotu, 12. avgusta nastupiće i nemački kvartet Die Verwandlung koji predvodi velika nada evropske scene trubač Frederik Koster,  čiji je nastup je pomogao Goethe institut u Srbiji, a uz podršku Francuskog instituta i Ambasade Australije – sastavi Festen (Francuska) i Visions of a Nomads (Australija). Program koji je već u najavama izazvao veliko interesovanje džez sladokusaca ali i poštovaoca imena i dela legendarnog Frenka Zape – dolazi iz Slovenije. Big Bend Gverillaz  koji predvodi violinista Peter Ugrin, sin poznatog trubača i violiniste sastava September. Oni će izvesti program Zapinih kompozicija u aranžmanima za veliki džez orkestar.

Frederik Köster Die Verwandlung

                                                          Die Verwandlung

Poslednje večeri, u nedelju, 12. avgusta publika će moći da čuje sve popularniji beogradski bend E-play, a iz Gruzije dolazi  Tbilisi Big Band sa programom džez i bluz standarada, ali i tradicionalnih gruzijskih pesama u džez aranžmanima. Uz podršku Ministarstva i Saveta za kulturu Litvanije nastupiće i sastav studenata džez akademije u Kaunasu Silent blast koje predvodi njihov profesor i legenda litvanskog džeza, saksofonista Vytautas Labutis.

Program će po tradiciji zatvoriti jedan sastava iz Niša. To je ovoga puta grupa Veri Naiss sa kojom će kao specijalni gost nastipiti, takođe niški pevač - Ivan Kurtić kojeg, ako je reč o fuziji romske muzike i džeza - mnogi vide kao jedinog pravog naslednika Šabana Bajramovića.

Osim glavnog programa na Nišville jazz festivalu, tu su I brojne bine u Tvrđavi i kod Spomenika Šabanu Bajramoviću, a pored muzike, posetioci će moći da uživaju i u drugim manifestacijama – Striporama, Movie summit festival, Nišville jazz teatar I mnogi drugi sadržaji.

Autor: Jelena Đukić Pejić

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim