Država Srbija krenula u borbu za veći natalitet – opštinama bespovratna pomoć Foto: S. Djordjević

Država Srbija krenula u borbu za veći natalitet – opštinama bespovratna pomoć

septembar 22 2017

Milan Todorović (27) iz sela Sopotnica kraj Gadžinog Hana jedan je od četvorice mladića koji su se u poslednjih nekoliko godina vratili u to selo da bi se bavili stočarstvom i poljoprivredom na imanju svojih predaka.

Todorović se sa mladjim bratom i roditeljem preselio iz Niša u Sopotnicu nakon što su njegovi roditelji ostali bez posla u društvenim firmama, a on promenio nekoliko poslova u privatnim firmama.

natalitet zaplanje 4

                                                          Milan Todorović

“Nisam bio zadovoljan platom kod “privatnika”. Radio sam mnogo a zaradjivao ispod svakog minimum. Došli smo kod dede u Soptonicu i krenuli da uzgajamo krave. Deda je imao samo jednu staru kravu, a sada imamo pet mladih”, rekao je Todorović.

Prema njegovim rečima, život na selu nije težak i nikada se nije pokajao što je napustio grad. “Imam ozbiljne planove kada je o stočarstvu reč.

Želim da uvećamo broj grla, izgradim novu štalu i nabavim poljoprivredne mašine. Sve što smo do sada sa bratom, roditeljima i dedom uradili na imanju uradili smo sopstvenim sredstvima, ali za neke ozbiljnije poslove potrebna nam je pomoć države i opštine.

Prijaviću se i nadam se dobiti pomoć koju sada opština i država daju mladim poljoprivrednicima. Ukoliko se moji planovi za nabavku novih grla i opreme ostvare svakako ću ostati na selu i ovde formirati porodicu”, istakao je Todorović.

natalitet zaplanje 2

U opštini Gadžin Han naglasili su da na području te opštine ima sve više mladih koji poput Milana Todorovića žele da se bave stočarstvom i poljoprivredom, ali im je neophodno “dati vetar u ledja” da bi uspeli da oforme gazdinstvo, zadrže se na selu i formiraju porodicu.

Predsednik opštine Gadžin Han Saša Djordjević je istakao da je u okviru pilot projekta za podsticaj nataliteta toj opštini odobreno iz državnog budžeta 18 miliona dinara bespovratnih sredstava.

“Najveći deo tih sredstava ide ka poljoprivredi i stočarstvu, a deo za edukaciju i preventivne preglede.  Cilj je da se ojača kapaciteta porodica koja se bave poljoprivredom i stočarstvom i time poveća broj dece na području opštine Gadžin Han”, rekao je Djordjević.

On je podsetio da na području opštine Gadžin Han živi oko 8.000 stanovnika, a izmedju dva popisa se gubi čak 20 odsto stanovništva. Godišnje se na području opštine rodi svega 30 do 50 deteta.

“Blizina Niša je učinila svoje. Više od 35.000 ljudi sa našeg područja živi u Nišu. Davali smo za svako prvo dete novac u visini prosečne plate, sada dajemo za svako rođeno dete po 50.000 dinara, finansiramo prevoz učenika, dajemo nepovratna sredstva za razvoj poljoprivrede", kaže Đorđević.

Opštinski većnik resorno zadužen za privredu Milisav Filipović rekao je za Medijski istraživački centar da je krajnje vreme i poslednja prilika da se pomogne mladim ljudima koji žive na selu jer bez te pomoći oni neće ostati na svojim imanjima.

natalitet zaplanje 1

                                                          Milisav Filipović

“Pomoć koju država daje u okvir pilot projekta koji realizuje ministarka Slavica Djukić Dejanović je za svaku pohvalu, a verujemo da će dati dobar primer  drugim ministarstvima da daju pomoć ljudima koji žive na selu. Ukoliko nema pomoći za par godina nećemo imati stanovništvo u selima. Šteta je velika da potencijali za razvoj poljoprivrede i stočarstva ostanu neiskorišćeni. Opstanak sela za našu državu značiće kvalitetne proizvode, kvalitetno mleko, sir, voće”, rekao je Filipović.

On je kazao da je prioritet opštine Gadžin Han da u narednom period uredi atarske puteve i da krene sa komasacijom.

“Time bi se pružila dragocena pomoć i poljoprivrednicima i stočarima. Uredjenjem atarskim puteva omogućili bi stočarima da stoku izvode na ispašu i da ostvaruju značajne uštede u stočanoj hrani. Komasacijom bi ukrupnili parcele i značajno smanjili troškove obrade zemljišta”, istakao je Filipović.

Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović podsetila je prilikom nedavnog boravka u Nišu da je 15 opština iz Srbije, od kojih sedam sa područja južne i istočne Srbije, ove godine dobilo 130 miliona nepovratnih sredstava za podsticaj nataliteta.

 

Medju 15 opština koje će ove godine dobiti bespovratna sredstva za realizaciju projekata koji treba da utiču na povećanje nataliteta nalaze se Vladičin Han, Dimitrovgrad, Blace, Crna Trava, Žitište, Golubac, Knić, Trstenik, Šid, Vlasotince, Bačka Topola, Sečanj, Prokuplje, Nova Varoš i Irig. Predviđeno je da projekti traju godinu dana, a nakon toga, kada se sumiraju postignuti rezultati, one mere koje pokažu tendenciju pozitivnih ishoda biće ugrađene u buduća zakonska rešenja.

“Bespovratna sredstva koja su dobile od države za podsticaj nataliteta, opštine će iskoristiti na najrazličitiji način. Prokuplje će novac iskoristiti za povećanje kapaciteta predškolskih institucija, Gadžin Han za investicije u poljoprivredu i finansijsku pomoć porodi, Šid za nabavku bicikala za asistente koji obilaze porodice sa bebama. Populaciona politika nije samo briga o radjanju već briga o boljem kvalitetu života”, istakla je Djukić Dejanović u Nišavskom upravnom okrugu.

Projekti koji će biti realizovani uz pomoć države, dodala je ona, daće male rezultate ukoliko sve institucije ne daju svoj doprinos.

„Pronatalitetna politika je jedan od prioritetnih ciljeva Vlade Srbije i želimo da je na neki način unesemo u porodice, u život običnog čoveka.  Ukoliko državna politika ostane mrtvo slovo na papiru i ne udje u porodice, ukoliko želja dece za Novu godinu ne bude rodjenje bate ili seke nismo mnogo uradili”, naglasila je Djukić Dejanović.

Ona je  kazala da će najavljene izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici uneti značajne novine i značiti puno za podsticaj nataliteta.

“Razmišlja se da se prvi put majke sa sela izjednače sa onim koje rade u preduzećima. Razmišlja se o tome da majka sa sela ima sva prava kao ona koja radi u javnom preduzeću ili privrednom subjektu, naravno pod uslovom da je poljoprivredni osiguranik  Novi Zakon trebalo bi da predvidi isplatu 100.000 dinara porodicama za rodjenje prvog deteta i povećanje iznosa za rodjenje drugog, trećeg i četvrtog deteta”, izjavila je Djukić Dejanović.

slavica djukic dejanovic

                                                          Slavica Đukić Dejanović

Načelnik Nišavskog okruga Aleksandar Cvetković  podsetio je da se u Srbiji godišnje rodi svega devet beba na 1.000 stanovnika, dok se opštinama u kojima je izraženo pražnjenje tetitorije godišnje rode svega četiri bebe na 1.000 stanovnika.

Cvetković je podsetio da je sedam opština na području jugoistočne Srbije (Blace, Prokuplje, Crna Trna, Vlasotince, Gadžin Han, Dimitrovgrad i Golubac) dobilo 55 miliona dinara bespovratnih sredstava za podsticaj nataliteta.

Piše: Biljana Ljubisavljević

Foto i video: Saša Đorđević

Tekst je deo projekta „Decu ne donose rode“ koji je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

Povezani članci

  • Šta je presudilo na izborima u Nišu?

    Posle lokalnih izbora u Srbiji, sve je uglavnom isto. Ali ne i za Nišlije. Kako to da je opozicija najveći uspeh postigla u tom gradu? Koji su faktori na to uticali?

  • Majstori iz Srbije - Ima li još ko da ode?

    Od 01. juna Nemačka zapošljava iz zemalja Zapadnog Balkana i do 50.000 radnika godišnje - duplo više nego do sada. Istražujemo da li će neki majstor ostati i u Srbiji?

  • Lokalni izbori u Nišu – nikad mirnija kampanja

    Za lokalne izbore u Nišu koji se održavaju 2. juna proglašeno je 11 izbornih lista. Većina se zove slično. Čak sedam njih u svom nazivu ima reč „Niš“, dve imenicu „snaga“, a jedna ima i reč „Rusija“ i reč „Niš“.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim